Verksamhet 2014

Generation T – Den svenska Tintinföreningens åttonde verksamhetsår blev ett jubileumsår. Föreningen ordnade bland annat en stor fest för Tintin och Milou 85 år på Bonnier Carlsen i Stockholm, arrangerade föredrag om Syldavien och Tintin som 1900-talshjälte, sedvanligt årsmöte med celeber hedersgäst, Tintin-Halloween med maskerad, ett Tintin Mästarquiz samt en resa till Bryssel. Förutom nedan nämnda evenemang hade föreningen även populära Tintinpubar på stamkrogen S:ta Clara i Gamla stan i Stockholm andra torsdagen varje månad under hela året. För styrelsens del hölls under året fem styrelsemöten.

Den 10 januari fyllde Tintin och Milou 85 år! Föreningen arrangerade en stor fest på Tintins svenska förlag Bonnier Carlsen på Sveavägen 56 i Stockholm. Föreningen stod för mat och dryck och trevlig samvaro bland Tintin­vänner. Succén med maskerad upprepades, men det var helt frivilligt att komma utklädd eller inte. Under kvällen utförde medlemmen Ted Thorngren bejublade trolleritrick och ordförande Björn Wahlberg berättade om Tintins svenska historia samt höll ett hyllningstal till dagens jubilarer. Detta var ett exklusivt evenemang för GT:s medlemmar men fritt för varje medlem att ta med sig en gäst. Festen lockade totalt ca 90 personer, varav drygt hälften var maskeradklädda.

Den 8 mars var föreningen med och sponsrade ett föredrag om Syldavien på den franskspråkiga seriedagen på Bibliotek Plattan på Kulturhuset i Stockholm. Rumänska kulturinstitutet hade bjudit in den rumänske journalisten Dodo Nita, som höll ett föredrag om relationen mellan Syldavien och Rumänien. Han har bedrivit intressanta studier kring Syldavien och vill leda i bevis att Syldavien i själva verket är Rumänien. Detta har han lagt fram i skriften Tintin i Rumänien som fanns till försäljning i en speciellt framtagen utgåva på svenska och engelska. Föreningen deltog även på den seriemarknad som huserade på Kulturhuset under dagen.

Den 2 april höll ordförande Björn Wahlberg det faktaspäckade föredraget »Tintin – en 1900-talshjälte« i rotundan på Stockholms Stadsbibliotek, i vilket han gjorde nedslag i Tintinalbumens skildringar av ett spännande, våldsamt och föränderligt sekel – med ett rikt illustrationsmaterial. Evenemanget lockade ca 50 personer.

Den 17–18 maj medverkade föreningen för sjunde året i rad på Stockholms Internationella Seriefestival på Kulturhuset i Stockholm, samma helg som årsmötet. Vi marknadsförde föreningen, värvade medlemmar, sålde Tintinprylar och anordnade som vanligt två Tintin Quiz med fina priser.

Lördagen den 17 maj höll Tintinföreningen sitt sjunde årsmöte på Marionetteatern (f.d. Studio 3) på Kulturhuset i Stockholm. Kvällen före årsmötet åt styrelsen middag med den inbjudne hedersgästen Dominique Maricq, belgisk Tintinexpert och ansvarig för ­arkivet på Studios Hergé i Bryssel. Sedvanligt årsmöte hölls med genomgång av föreningens ekonomi, inval till styrelse etc. – och liksom tidigare delades en rykande färsk Tintinism ut till de närvarande medlemmarna. Därefter var det paus med förfriskningar, frukt, snacks samt försäljning av prylar, årsböcker etc. Efter pausen höll Dominique Maricq sitt gästföredrag där han berättade om Hergés arkiv, dels Hergés eget arkiv där han samlade dokumentation och researchmaterial, dels dagens Hergéarkiv som består av det gamla dokumentarkivet och av Hergés egna originalteckningar, skisser och manusutkast till serierna – samt inte minst Hergés omfattande brevväxling. Efter årsmötet hölls en gemensam middag på en italiensk restaurang med det Tintin­klingande namnet Kol & Kox. Till årsmötet slöt ca 60 personer upp och vid middagen deltog ca 35 personer.

Den 10–12 oktober arrangerade vi den sjätte resan i föreningens historia. Resmålet den här gången var Hergés och Tintins hemstad Bryssel. För guidningen stod Fredrik Skantz, som även planerat helgens färdrutt, med bistånd av Johan Svensson. Självklart ingick även ett besök på Musée Hergé i Louvain-la-Neuve. Totalt deltog 22 personer på resan. En reserapport finns att läsa i denna årsbok på s. 123–129.

Den 30 oktober ordnade föreningen för andra gången en Tintin-Halloween med maskerad på puben S:ta Clara i Gamla stan i Stockholm, för att upprepa succén från året innan. Föreningen fick husera fritt i det magiska källarvalvet som påminner om källaren på Moulinsarts slott. Under kvällen gavs möjlighet att inmundiga tysk buffé bestående av schnitzlar, korvar, surkål, knödel etc. till förmånligt pris och självklart goda drycker ur S:ta Claras rika sortiment. Pris för bästa maskeraddräkt samt »gissa vem«-tävling delades ut. Evenemanget var uppskattat av de drygt 40 närvarande och utklädda personerna.

Den 7–14 november ordnade föreningen ett Tintin Mästarquiz. Styrelsen hade med gemensamma krafter satt ihop en mycket svår frågetävling, som krävde en hel del funderingar och idogt efterforskande. Deltagarna fick en vecka på sig att mejla in sina svar från det att frågorna hade skickats ut. Maxpoäng var 100. Av alla de tappra medlemmar som antog utmaningen och var med och tävlade kunde vi gratulera följande tre fantastiska och välförtjänta vinnare: 1:a pris med otroliga 96 poäng – Jan Larsson, som fick ett presentkort värt 1 000 kr på Officemakers i Gamla stan samt böckerna Enhörningens hemlighet & Rackham den rödes skatt i jumboformat. 2:a pris med minst lika makalösa 95 poäng – Britt-Marie Rasque, som fick ett presentkort värt 500 kr på Officemakers samt albumen Den svarta ön & Det svarta guldet i faksimil. 3:e pris med remarkabla 93 poäng – Stefan Hedqvist, som fick ett presentkort värt 250 kr på Officemakers samt Tintins äventyr. Boken om filmen. Alla övriga deltagare fick ett bonuspris i form av boken Tintin till sjöss.

Den 11 december firade föreningen för fjärde året i rad in den annalkande julen med Tintinglögg, pepparkakor, lussekatter, julmust och specialskrivna Tintinjulsånger! Denna gång blev det gemensam Tintinpub och Tintinglögg på S:ta Clara i Gamla stan, Stockholm. Omkring 40 medlemmar deltog.

Under 2014 välkomnade föreningen en hedersmedlem: Dominique Maricq, författare, Tintinexpert samt ansvarig för Hergéarkivet i Bryssel. © GT 2015