Verksamhetsberättelser

Verksamhetsberättelse 2016

Generation T – Den svenska Tintinföreningens tionde verksamhetsår blev ett innehållsrikt år. Föreningen ordnade bland annat sedvanligt årsmöte med hedersgäst och en whiskyprovning i kap­ten Haddocks anda. Föreningen deltog även på Stockholms Internationella Seriefestival samt på LP-signering i butiken Art & Office. Medlemsantalet vid förra kalenderårets slut var 377. Förutom nedan nämnda evenemang hade föreningen även populära Tintinpubar huvudsakligen på restaurang Under kastanjen i Gamla stan, Stockholm andra torsdagen varje månad under hela året. För styrelsens del hölls under året fem styrelsemöten.

Den 7–8 maj medverkade föreningen för nionde året i rad på Stockholms Internationella Seriefestival på Kulturhuset i Stockholm, som arrangeras av Serieteket. Vi sålde roliga Tintinprylar, däribland de nya inbundna Tintinalbu­men, visade upp våra årsböcker och mark­nadsförde föreningen. Dessutom hade vi som vanligt två svåra men roliga Tintin Quiz med fina priser. Liksom i jol hade föreningen sitt bord i foajén, inte i stora marknadsrummet. Årets tema var realism och science fiction.

Den 17 maj deltog föreningen på lp-signeringen i butiken Art & Office i Gamla stan, som de hade ordnat tillsammans med Tintinföreningen. På plats för signering av skivorna fanns de tre legendarerna Tomas Bolme, Bert-Åke Varg och Lars Edström! Skådespelarna var på plats i ungefär en timme för att signera. Medlemmarna kunde naturligtvis köpa de nya LP-skivorna till rabatterat pris. Det var Sony Music som hade släppt fyra Tintinskivor på LP, remastrade med bättre ljudkvalitet och pressade på kvalitetsvinyl.

Den 21 maj höll Tintinföreningen sitt nionde årsmöte, för andra året i rad i hörsalen på Medelhavsmuseet i Stockholm. 2016 års årsbok Tintinism delades ut till alla närvarande medlemmar! Årsbokens innehåll var som vanligt ett smörgåsbord av artiklar med spännande tintinologisk läsning. Sedvanligt årsmöte hölls med genomgång av föreningens ekonomi, inval till styrelse samt beslut om motioner m.m. För första gången i föreningens historia hade två motioner inkommit som avgjordes med omröstning och slantsingling! Efter en kort paus och försäljning av prylar, årsböcker etc. var det dags för hedersgästen att göra entré: Alain Baran, Hergés siste sek­reterare som arbetade vid Hergés sida 1978–1983 och sedan fortsatte att vara ansvarig för stiftelsen Fondation Hergé fram till 1989. Baran berättade om sitt arbete med den stora utställningen Le Musée imaginaire de Tintin inför Tintins 50-årsjubileum 1979 (den som även visades på Etnografiska museet sommaren 1983 under titeln Tintins museum). Han berättade även om de första förhandlingarna med Steven Spielberg år 1982 om en eventuell Tintinfilm. Han såg till att det gjordes tecknade filmer med Smecken och Sulan och arbetade med Ellipse–Nelvanas Tintinserie. Han var även med om att anställa en ung dynamisk engelsman vid namn Nick Rodwell. Alain Baran höll ett mycket intressant föredrag och hade mycket spännande att berätta och talade dessutom flytande engelska. Läs gärna mer om Alain Baran i artikeln om Studios Hergé i årsboken Tintinism 2014! Efter årsmötet hölls en gemensam middag med Alain Baran på den italiens­ka restaurangen Agaton i Gamla stan. Till årsmötet slöt ca 50 personer upp och till middagen deltog 26 personer.

Den 10 september var det Nygatornas dag i Gamla stan och butiken Art & Office hade bjudit in gt att vara med och berätta om föreningen och Tintin. På plats var föreningens Fredrik Skantz och Björn Wahlberg som i strålande sol och värme underhöll besökarna på Stora Nygatan. Art & Office anordnade även en rolig Milou-lookalike-tävling!

Den 11 oktober ordnade föreningen en whiskyprovning i kapten Haddocks anda på Spritmuseet på Djurgården i Stockholm. Det hade väl inte undgått någon Tintinvän att allas vår kapten Haddock fyllde 75 år, vilket föreningen firade med en whiskyprovning tillsammans med en kunnig guide i rusdryckernas ädla ämne: Nadja Karlsson. Den som ville komma till Haddockkvällen men inte var så förtjust i whisky kunde i stället inmundiga en variant av kalasmust! Föreningen stod för kostnaden för själva guidningen, medan kostnaden för whiskyn bekostades av den enskilda medlemmen. Det var in i sista stund hemligt vilka drycker som skulle inmundigas, men vi inledde med Knob Creek, en bourbon som förekommer i tidiga Tintinäventyr. Därefter följde en Johnnie Walker, som också förekommer i de äldre albumen. Sedan avsmakade vi Haddocks favorit Loch Lomond. Och som avslutning en Rhum Agricole vid namn Saint James. Ordförande Björn Wahlberg, som redan tidigare bekänt sin stora kärlek till den evigt törstige kaptenen, höll ett uppskattat hyllningstal. 32 medlemmar slöt upp till Spritmuseet och whiskyprovningen.

Den 8 december skulle föreningen för sjätte året i rad fira in den annalkande julen med sedvanlig Tintinglögg. Tyvärr hade restaurangen helt missat vår bokning. På klassiskt tintinskt manér löste vi situationen och fann plats på det närliggande Grillska huset vid Stortorget. Där fanns som tur var lussekatter, pepparkakor, julmust, julöl till självkostnadspris. Ca 25 medlemmar följde med till Grillska huset och sjöng in julen med föreningens populära Tintinjulvisor.

Under 2016 välkomnade föreningen en hedersmedlem: Alain Baran, Hergés siste sekreterare. Medlemsantalet var vid årets utgång 387 medlemmar.  © GT 2017

* * *

Verksamhetsberättelse 2015

Generation T – Den svenska Tintinföreningens nionde verksamhetsår blev ett händelserikt år. Föreningen ordnade bland annat en tvådagars Tintinfilmfestival på Kulturhuset i Stockholm, sedvanligt årsmöte med hedersgäst, föredrag om Tintin på månen, ett Haddock Skepparquiz samt en resa till Skottland. Medlemsantalet vid förra kalenderårets slut var 368. Förutom nedan nämnda evenemang hade föreningen även populära Tintin­pubar, med ibland celebra gäster på stamkrogen S:t Clara i Gamla stan, Stockholm andra torsdagen varje månad under hela året. För styrelsens del hölls under året sex styrelsemöten.

Den 12 februari firade föreningen Serafim Svensson som fyllde 60 år, med en Tintinpub på S:ta Clara i Gamla stan. Vår svenska röst till Serafim Svensson, skådespelaren Lars Edström, var med på pubträfen och berättade hur det gick till att spela rollen som den oefterhärmlige och ostoppbare försäkringsagenten! Evenemanget lockade ca 20 personer.

Den 9–10 maj medverkade föreningen för åttonde året i rad på Stockholms Internationella Seriefestival på Kulturhuset i Stockholm. Vi marknadsförde för­eningen, värvade medlemmar, sålde Tintinprylar och anordnade som vanligt två Tintin Quiz med fina priser.

Den 23 maj höll Tintinföreningen sitt åttonde årsmöte, denna gång på Medel­havsmuseet i Stockholm. En verkligt magisk plats som förde tankarna till kungagraven i Faraos cigarrer. 2015 års årsbok delades ut och det fanns även möjlighet att köpa äldre årsböcker, Tintin till sjöss och andra Tintinprylar. Sedvanligt årsmöte hölls med genomgång av föreningens ekonomi, inval till styrelse etc. på ny rekordtid. Årets hedersgäst var serietecknaren Ola Skogäng, skaparen av Theos ockulta mysterier. Han arbetar i Hergés anda med äventyr, spänning och humor i skön symbios och tecknar i Hergés klara linjen-stil. Ola berättade och visade hur han arbetar steg för steg med varje bok och hur Tintin har påverkat det arbetet. Därefter berättade ordförande Björn Wahlberg om Hergés arkiv, både Hergés eget omfattande dokumentationsarkiv och dagens arkiv med originalteckningar, skisser och manusutkast samt om en planritning över Tintins lägenhet på Labradorgatan 26. Årsmötet avslutades med ett kombinerat Tintin- och Theo-Quiz där första pris var ett signerat serie­original av Ola Skogäng! Efter årsmötet hölls en gemensam middag på den italienska restaurangen Il Giardino. Till årsmötet slöt ca 60 personer upp och på middagen deltog ca 30 personer.

Den 10–13 september arrangerades den åttonde resan i föreningens historia. Resmålet denna gång var Skottland och jakten på den svarta ön och slottsruinen Ben More. För guidningen stod Michael Farr och reseledare från gt var Fredrik Skantz. Några hann även besöka London innan alla träfades i Edinburgh. Bland besöksmålen var bland annat Edinburghs slott, The Scotch Whisky Experience, Lochranza Castle och Arran Destillery på Isle of Arran. Totalt deltog 13 personer. En reserapport finns att läsa i årsboken 2016.

Den 26 september höll styrelsemedlemmen Johan Marcopoulos ett hög­intressant och faktaspäckat föredrag om Tintin på månen på Nobelmuseet, där han berättade om Tintins månresa och jämförde med Apollo 11 och andra månfärder. Med hjälp av bilder och filmklipp visades likheter och skillnader mellan Tintins resa och verklighetens månfärder. Johan rapporterade även från den då pågående astronautkongressen i Stockholm anordnad av ASE (Associa­tion for Space Explorers), där hundratals astronauter deltog.

Helgen den 24–25 oktober arrangerade föreningen en två dagars filmfestival till Tintins ära i samarbete med Serieteket. Lokalen var Klarabiografen på Kulturhuset mitt i centrala Stockholm. Den första festivaldagen var vikt åt en hedersgäst från Belgien: Jean-Pierre Talbot, den ende skådespelare som spelat rollen som Tintin av kött och blod på bio! Han berättade om hur det gick till när han erbjöds rollen som Tintin, hur han upplevde mötet med Hergé och andra anekdoter från filminspelningarna. För simultantolkningen stod gt:s ordförande Björn Wahlberg. Därefter signerade Talbot glatt sin självbiografi och specialtryckta foton. Under lördagen visades Krabban med guldklorna (1947) med svensk text och Talbots båda filmer Tintin i piraternas våld (1961) och Tintin och mysteriet med de blå apelsinerna (1964). Kvällen avslutades med en gemensam middag med Jean-Pierre Talbot på Il Giardino. Den andra festivaldagen var vikt åt Belvisions tecknade filmer från 1960- och 1970-talet. Dagen till ära kom tre av de svenska rösterna: Tomas Bolme (Tintin), Bert-Åke Varg (Dupondtarna) och Lars Edström (professor Kalkyl), som berättade om film- och skivinspelningarna och sedan fick signera LP-skivor. Under söndagen visades Belvisions filmer Månen tur och retur (1959), Den mystiska stjärnan (1962), Tintin et la S.G.M. (1970) och Solens tempel (1969) med svensk original­dubbning från 1971 med Jacob Hård som Tintin. Totalt deltog ca 100 personer på filmfestivalen.

Den 30 november deltog föreningen på Art & Office releasemingel i Office­makers butik i Gamla stan. Bokreleasen det handlade om var dels Tintin & Milou – Stora äventyrsboken som ges ut av nystartade Art & Books, dels de fyra nyutkomna Tintinalbumen i hårda pärmar från Kartago. Kim Lindeberg berättade om Tintin och bakgrunden till butiken och Björn Wahlberg berättade om den nya bokutgivningen och översättningen.

Den 10 december firade föreningen för femte året i rad den annalkande julen med Tintinglögg, pepparkakor, lussekatter, julmust och specialskrivna Tintinjulvisor. Även denna gång blev det gemensam Tintinpub och -glögg på S:ta Clara i Gamla stan, Stockholm. Dessutom deltog en mycket positiv Jacob Hård från TV-sporten som gjorde rösten till Tintin på filmen Solens tempel 1971. Det blev ett ypperligt tillfälle att få träfa en Tintinskådespelare och få den klassiska lp-skivan signerad! Ca 25 medlemmar deltog i Tintinglöggen.

Mellan den 23 december och 10 januari ordnade föreningen Haddocks Skepparquiz! Det var föreningens styrelse som hade satt ihop en extremt svår frågetävling, vilket krävde många funderingar och mycket efterforskande. Deltagarna fick jul- och nyårshelgerna på sig att mejla in sina svar från det att frågorna hade skickats ut. Maxpoäng var 75, passande då Haddock skulle fylla 75 i januari! Av de få tappra medlemmar som antog utmaningen och var med och tävlade kunde vi gratulera följande fantastiska och välförtjänta vinnare! 1:a pris med otroliga 70 poäng: Britt-Marie Rasque, som fick ett presentkort värt 1 000 kr på Officemakers. 2:a pris med lika maka­lösa 70 poäng: Mats Fröier, som fick ett presentkort värt 500 kr (han var inte lika snabb att skicka in sitt svar). 3:e pris delades mellan tre remarkab­la medlemmar som alla samlade ihop 69 poäng: Stefan Hedqvist, Jan Larsson och Stefan Norman, som var och en fick ett presentkort värt 250 kr.

Under 2015 välkomnade föreningen en hedersmedlem: Jean-Pierre Talbot, Tintinskådespelare och pensionerad lärare från Belgien. Medlemsantalet var vid årets utgång 377 medlemmar.  © GT 2016

 

Verksamhetsberättelse 2014

Generation T – Den svenska Tintinföreningens åttonde verksamhetsår blev ett jubileumsår. Föreningen ordnade bland annat en stor fest för Tintin och Milou 85 år på Bonnier Carlsen i Stockholm, arrangerade föredrag om Syldavien och Tintin som 1900-talshjälte, sedvanligt årsmöte med celeber hedersgäst, Tintin-Halloween med maskerad, ett Tintin Mästarquiz samt en resa till Bryssel. Medlemsantalet vid förra kalenderårets slut var 390. Förutom nedan nämnda evenemang hade föreningen även populära Tintinpubar på stamkrogen S:ta Clara i Gamla stan i Stockholm andra torsdagen varje månad under hela året. För styrelsens del hölls under året fem styrelsemöten.

Den 10 januari fyllde Tintin och Milou 85 år! Föreningen arrangerade en stor fest på Tintins svenska förlag Bonnier Carlsen på Sveavägen 56 i Stockholm. Föreningen stod för mat och dryck och trevlig samvaro bland Tintin­vänner. Succén med maskerad upprepades, men det var helt frivilligt att komma utklädd eller inte. Under kvällen utförde medlemmen Ted Thorngren bejublade trolleritrick och ordförande Björn Wahlberg berättade om Tintins svenska historia samt höll ett hyllningstal till dagens jubilarer. Det var ett exklusivt evenemang för medlemmarna men fritt att för varje medlem att ta med sig en gäst. Festen lockade totalt ca 90 personer, varav drygt hälften var maskeradklädda.

Den 8 mars var föreningen med och sponsrade ett föredrag om Syldavien på den franskspråkiga seriedagen på Bibliotek Plattan på Kulturhuset i Stockholm. Rumänska kulturinstitutet hade bjudit in den rumänske journalisten Dodo Nita, som höll ett föredrag om relationen mellan Syldavien och Rumänien. Han har bedrivit intressanta studier kring Syldavien och vill leda i bevis att Syldavien i själva verket är Rumänien. Detta har han lagt fram i skriften Tintin i Rumänien som fanns till försäljning i en speciellt framtagen utgåva på svenska och engelska. Föreningen deltog även på den seriemarknad som huserade på Kulturhuset under dagen.

Den 2 april höll ordförande Björn Wahlberg det högintressanta och faktaspäckade föredraget »Tintin – en 1900-talshjälte« i rotundan på Stockholms Stadsbibliotek, i vilket han gjorde nedslag i Tintinalbumens skildringar av ett spännande, våldsamt och föränderligt sekel – med ett rikt illustrationsmaterial. Evenemanget lockade ca 50 personer.

Den 17–18 maj medverkade föreningen för sjunde året i rad på Stockholms Internationella Seriefestival på Kulturhuset i Stockholm, samma helg som årsmötet. Vi marknadsförde föreningen, värvade medlemmar, sålde Tintinprylar och anordnade som vanligt två Tintin Quiz med fina priser.

Lördagen den 17 maj höll Tintinföreningen sitt sjunde årsmöte på Marionetteatern (f.d. Studio 3) på Kulturhuset i Stockholm. Kvällen före årsmötet åt styrelsen middag med den inbjudne hedersgästen Dominique Maricq, belgisk Tintinexpert och ansvarig för ­arkivet på Studios Hergé i Bryssel. Sedvanligt årsmöte hölls med genomgång av föreningens ekonomi, inval till styrelse etc. – och liksom tidigare delades en rykande färsk Tintinism ut till de närvarande medlemmarna. Därefter var det paus med förfriskningar, frukt, snacks samt försäljning av prylar, årsböcker etc. Efter pausen höll Dominique Maricq sitt gästföredrag där han berättade om Hergés arkiv, dels Hergés eget arkiv där han samlade dokumentation och researchmaterial, dels dagens Hergéarkiv som består av det gamla dokumentarkivet och av Hergés egna originalteckningar, skisser och manusutkast till serierna – samt inte minst Hergés omfattande brevväxling. Efter årsmötet hölls en gemensam middag på en italiensk restaurang med det Tintin­klingande namnet Kol & Kox. Till årsmötet slöt ca 60 personer upp och vid middagen deltog ca 35 personer.

Den 10–12 oktober arrangerade vi den sjätte resan i föreningens historia. Resmålet den här gången var Hergés och Tintins hemstad Bryssel. För guidningen stod Fredrik Skantz, som även planerat helgens färdrutt, med bistånd av Johan Svensson. Självklart ingick även ett besök på Musée Hergé i Louvain-la-Neuve. Totalt deltog 22 personer på resan. En reserapport finns att läsa i denna årsbok på s. 123–129.

Den 30 oktober ordnade föreningen för andra gången en Tintin-Halloween med maskerad på puben S:ta Clara i Gamla stan i Stockholm, för att upprepa succén från året innan. Föreningen fick husera fritt i det magiska källarvalvet som påminner om källaren på Moulinsarts slott. Under kvällen gavs möjlighet att inmundiga tysk bufé bestående av schnitzlar, korvar, surkål, knödel etc. till förmånligt pris och självklart goda drycker ur S:ta Claras rika sortiment. Pris för bästa maskeraddräkt samt »gissa vem«-tävling delades ut. Evenemanget var uppskattat av de drygt 40 närvarande och utklädda personerna.

Den 7–14 november ordnade föreningen en Tintin Mästarquiz. Styrelsen hade med gemensamma krafter satt ihop en mycket svår frågetävling, som krävde en hel del funderingar och idogt efterforskande. Deltagarna fick en vecka på sig att mejla in sina svar från det att frågorna hade skickats ut. Maxpoäng var 100. Av alla de tappra medlemmar som antog utmaningen och var med och tävlade kunde vi gratulera följande tre fantastiska och välförtjänta vinnare: 1:a pris med otroliga 96 poäng – Jan Larsson, som fick ett presentkort värt 1 000 kr på Officemakers i Gamla stan samt böckerna Enhörningens hemlighet & Rackham den rödes skatt i jumboformat. 2:a pris med minst lika makalösa 95 poäng – Britt-Marie Rasque, som fick ett presentkort värt 500 kr på Officemakers samt albumen Den svarta ön & Det svarta guldet i faksimil. 3:e pris med remarkabla 93 poäng – Stefan Hedqvist, som fick ett presentkort värt 250 kr på Officemakers samt Tintins äventyr. Boken om filmen. Alla övriga deltagare fick ett bonuspris i form av boken Tintin till sjöss.

Den 11 december firade föreningen för järde året i rad in den annalkande julen med Tintinglögg, pepparkakor, lussekatter, julmust och specialskrivna Tintinjulsånger! Denna gång blev det gemensam Tintinpub och Tintinglögg på S:ta Clara i Gamla stan, Stockholm. Omkring 40 medlemmar deltog.

Under 2014 välkomnade föreningen en hedersmedlem: Dominique Maricq, författare, Tintinexpert samt ansvarig för Hergéarkivet i Bryssel. Medlems­antalet var vid årets utgång 368 medlemmar.  © GT 2015

* * *

Verksamhetsberättelse 2013

Generation T – Den svenska Tintinföreningens sjunde verksamhetsår blev innehållsrikt. Föreningen arrangerade bl.a. evenemang på Nobelmuseet och på Kulturhuset i Stockholm, Tintin-Halloween med maskerad samt en resa till Schweiz. Medlemsantalet vid förra kalenderårets slut var 382. Förutom nedan nämnda evenemang hade föreningen även populära Tintinpubar på S:ta Clara Bierhaus på Lilla Nygatan 17 andra torsdagen varje månad under hela året.

Den 24 januari arrangerade föreningen evenemanget »Från opium till radjaidjah« på Kulturhuset i Stockholm. Olle Matsson, professor i Kemi vid Uppsala universitet, höll ett föredrag om gifter och andra dekokter i Tintins värld och några andra serier. Vi som var där fick veta vad kloroform egentligen är som Tintin ofta blir nedsövd med, om man verkligen kan skapa ett gift som radjaidjah som gör en galen samt hur ett sanningsserum egentligen skulle fungera. Evenemanget lockade till ett fullsatt Studio 3 med drygt hundratalet närvarande.

Föreningen medverkade för sjätte året i rad på Stockholms Internationella Seriefestival på Kulturhuset i Stockholm helgen den 27–28 april. Vi marknadsförde föreningen, värvade medlemmar, sålde Tintinprylar och anordnade som vanligt två svåra Tintin Quiz med Tintin­bilar som pris.

Den 29 april sändes ett helt program om Tintin i tv4:s Fantasterna, ett frågesportprogram där samtliga fem deltagare var medlemmar i Generation T och två dessutom styrelsemedlemmar! Föreningen fick därmed mycket fin reklam i TV, vilket resulterade i ett drygt tiotal nya medlemmar.

Tintinföreningen höll sitt sjätte årsmöte den 25 maj på Kulturhuset i Stockholm. Kvällen före årsmötet hade styrelsen middag för den inbjudne hedersgästen Benoît Peeters, fransk författare, serieskapare och tintinolog. På lördagens förmiddag höll Peeters först ett föredrag på Serieteket: »Från Hergé till Cités Obscures«. Det blev mycket prat om eskapism, science fiction, fantastiska städer och självklart om Tintin och Hergé.

Därefter vidtog det formella årsmötet för GT med genomgång av föreningens ekonomi, inval till styrelsen etc. Efter det hölls sedvanligt Tintin Quiz. Sedan blev det paus med förfriskningar, frukt, snacks samt försäljning av prylar, årsböcker etc. Efter pausen höll Benoît Peeters ett nytt föredrag: »Hergé i går och i dag« följt av en frågestund. Peeters berättade om sitt förhållande till Tintin och Hergé, som han dessutom intervjua­de i december 1982 några månader före mästarens bortgång, och svarade generöst på frågor och signerade böcker.

Efter årsmötet hölls en gemensam middag på den libanesiska restaurangen Sahara. Den erbjöd en orientalisk miljö som förde tankarna till Faraos cigarrer, Krabban med guldklorna och Koks i lasten – komplett med magdans till middagen! Till årsmötet slöt ca 80 personer upp och till middagen stannade ca 40 personer.

Den 11–13 oktober arrangerades den femte resan i föreningens historia. Resmålet denna gång var Schweiz, närmare bestämt Genève och Nyon i spåren på albumet Det hemliga vapnet. För guidningen stod Monika Orski. Bland annat besöktes Hôtel Cornavin, professor Topolinos villa och brandstationen i Nyon. Totalt deltog 16 personer. En reserapport finns att läsa här på s. 117–122.

Den 31 oktober ordnade föreningen för första gången en Tintin-Halloween med maskerad på S:ta Clara Bierhaus i Gamla stan, Stockholm. Föreningen hade bokat källarvalvet som påminner om källaren på Moulinsarts slott. Under kvällen spelade ett ryskt jazzband och det gavs möjlighet att inmundiga tysk buffé bestående av schnitzlar, korvar, sur­kål, knödel etc. till förmånligt pris. Evenemanget var mycket uppskattat av de ca 40 närvarande och utklädda personerna, vilket ovanstående bilder visar!

Den 16 november deltog föreningen i Uppfinnaryra på Nobelmuseet – en familjedag om uppfinnare och uppfinningar på Nobelmuseet i Stockholm. Professor Kalkyl fyllde 70 år under året och det ville föreningen uppmärksam­ma. Ordförande Björn Wahlberg berättade om Kalkyls uppfinningar tillsammans med professorn själv, gestaltad av skådespelaren Lars Edström, Kalkyls röst på de klassiska Tintinskivorna. Dess­utom kom föreningens hedersmedlem Christer Fuglesang till Nobelmuseet och berättade om hur det är att vara astronaut, med efterföljande boksignering. Illustratören Esbjörn Jorsäter visade barn och vuxna hur man gör för att teckna Tintin och professor Kalkyl. Även filmen Tintin i Hajsjön visades i filmsalen. Föreningens del under dagen lockade ca 80 barn och vuxna.

Den 7 december firade föreningen för tredje året i rad in den annalkande julen med Tintinglögg, pepparkakor, lussekatter, julmust och choklad på Officemakers i Gamla stan, Stockholm. Julsånger med Tintintema sjöngs och traditionellt Tintin Quiz hölls med ett flertal priser. Ca 20 medlemmar deltog.

Under 2013 välkomnade föreningen en ny hedersmedlem: Benoît Peeters, författare, serieskapare och tintinolog. Medlemsantalet var vid årets utgång 390 fullvärdiga medlemmar. © 2014

* * *

 Verksamhetsberättelse 2012

Generation T – Den svenska Tintinföreningens sjätte verksamhetsår blev ett jubileumsår eftersom föreningen firade sitt femårsjubileum. Föreningen ordnade evenemang på bl.a. Östasiatiska museet, Observatoriemuseet och på Kulturhuset i Stockholm samt en resa till Bryssel. Medlemsantalet vid förra kalenderårets slut var 330.

Den 24 januari arrangerade föreningen tillsammans med Östasiatiska museet i Stockholm ett spännande evenemang om 
Tintin och äventyret i Inkariket. Med ut
gångspunkt från Tintinalbumet Solens tempel diskuterades vad som var fiktion och verklighet. Björn Wahlberg inledde med att skissera bakgrunden till albumet. Därefter följde en dialog mellan honom och Amerikaintendenten Staffan Brunius vid Etnografiska museet. Kvällen avslutades med en guidad visning av de äkta föremålen på plats i Inkautställningen i Bergrummet. Evenemanget lockade omkring 70 deltagare.

Den 15 april ordnade föreningen i samarbete med Serieteket evenemanget Tintin i filmens värld på Bibliotek Plattan på Kulturhuset i Stockholm, med anledning av DVD-släppet av Steven Spielbergs film Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet. Björn Wahlberg och populärkulturexperten Göran Everdahl berättade kåserande om Tintins långa historia på film och om Hergés stora filmintresse inför omkring 60 besökare.

Föreningen medverkade för femte året i rad på Stockholms Internationella Seriefestival (f.d. SPX) på Kulturhuset i Stockholm helgen den 28–29 april. Vi marknadsförde föreningen, värvade medlemmar, sålde Tintinprylar och anordnade som vanligt två svåra Tintin Quiz med Tintinbilar som pris. Dessutom föreläste den franske serieexperten Benoît Mouchart om Hergé på söndagen. Föredraget handlade om Hergés utveckling som illustratör – både ur politiskt och psykologiskt perspektiv. Ett femtiotal personer lyssnade.

Tintinföreningen firade fem år och höll sitt femte årsmöte den 26 maj på Kulturhuset i Stockholm. Förutom for
malia i vanlig ordning presenterades historien om Generation T(intin) i en minneskavalkad av Per Jerling och Fredrik Polland. Årsboken Tintinism 2012 delades ut till de närvarande medlemmarna; spännande läsning på 176 sidor.

I pausen bjöds på jubileumstårtor och tilltugg. Huvudpersonen för dagen var den brittiske tintinologen Michael Farr, välkänd för svenska Tintinvänner som författare av tre faktaböcker om Tintin och Hergé. Michael Farr, som är hedersmedlem i GT, kom till Stockholm för att hälsa på sina svenska Tintinvänner och hålla ett spännande föredrag om Tintin och Hergé som var mycket uppskattat. Föredraget handlade om Hergés dokumentation och noggranna research. Farr är van vid att hålla föredrag i en timme, men här fick han breda ut sig under två timmar, vilket han uppskattade mycket. Efter föredraget hölls en frågestund där Tintinvännerna fick chans att få svar på sina frågor. Före årsmötet signerade Michael Farr sina böcker på Officemakers i Gamla stan. Efter årsmötet hölls en gemensam middag på restaurang Mongolia Djingis Khan. Till årsmötet slöt omkring 80 personer upp.

Den 25–26 augusti arrangerades den järde resan i föreningens historia och för tredje gången var resmålet Bryssel – Hergés och Tintins hemstad. Ove Brinkheden och vår egen man i Bryssel, Jakob Palmkvist, guidade denna gång. Totalt deltog 12 personer. Lördagen ägnades åt en stadsvandring i Hergés och Tintins fotspår. Bland annat besöktes Tintinbutiken vid Grand Place, den stora väggmålningen från Det hemliga vapnet samt flera andra intressanta platser i staden. Dagen avslutades med gemensam middag. Målet för söndagen var Musée Hergé i Louvain-la-Neuve utanför Bryssel, som vid denna tidpunkt hade en stor utställning på temat I Tibet med Tintin.

Tisdagen den 25 september blev en dag som Tintinfantaster i hela Sverige sent ska glömma. Det var då »Kulturhuset i Stockholm kastade ut Tintin«, enligt en artikel i Dagens Nyheter. Det var den konstnärlige ledaren för Kulturhusets barn- och ungdomsverksamhet som beslutat att gallra ut samtliga Tintinalbum från barnbiblioteket TioTretton, med motiveringen att de spred koloniala nidbilder. Beslutet togs tillbaka dagen efter och en stor debatt följde i media – »Tintingate« var ett faktum. Tintinföreningen tog naturligtvis avstånd från beslutet att plocka bort Tintin och skickade ut ett pressmeddelande den 4 oktober.

Den 6 november höll Rymdstyrelsens informationsansvarige Johan Marcopoulos föredraget Tintin på månen och Apollo 11 på Observatoriemuseet i Stockholm. Med hjälp av bilder och filmklipp studerades likheter och skillnader mellan Tintins resa och verklighetens månfärder. Åhörarna fick också se ett unikt filmklipp med astronauten Christer Fuglesang, där han berättade om sin syn på Tintin. Ett antal deltagare tog också chansen att efter föredraget ta del av en specialvisning av observationskupolen och dess klassiska teleskop från 1910. Evenemanget lockade närmare 70 deltagare.

Den 25 november arrangerade Tintinföreningen Tintin i Kina – ett familjeevenemang tillsammans med Östasiatiska museet om Kina i allmänhet och Blå lotus i synnerhet. Tintinföreningen ansvarade för två föredrag under eftermiddagen, där det första vände sig till en yngre publik och hela familjen, medan det andra vände sig till vuxna. Föredragshållare var Jan Romgard, journalist och doktorand i kinesiska vid Stockholms universitet, och Björn Wahlberg, Tintinföreningens ordförande. Familjeföredraget bjöd på en spännande jämförelse mellan fakta och fiktion. I det andra gavs en mer djupgående skildring av Hergés research, om den politiska situationen i Kina, om Hergés möte med och relation till Tchang. Museets personal stod för guidade visningar av de kinesiska samlingarna. I Ateljé Draken kunde barn måla sin egen porslinsmugg och dekorera med drakar och lotusblommor. Man kunde även prova på att skriva kinesisk kalligrafi med tusch och pensel. Omkring 50 personer deltog i evenemanget.

Den 30 november höll Officemakers i Gamla stan, Stockholm, releasefest för de två Tintinalbumen Enhörningens hemlighet och Rackham den rödes skatt som kom ut i stort lyxformat. Böckerna presenterades, butikens eget husband spelade musik, det minglades och serietecknaren Ola Skogäng signerade böcker. Flera av föreningens medlemmar var på plats.

Den 15 december firade föreningen för andra året i rad in den annalkande julen med Tintinglögg, pepparkakor, lussekatter, julmust och julgodis hos Kim och Tiina på Officemakers i Gamla stan, Stockholm. Monika Orski höll i en svår men rolig Tintin Quiz med många priser. Omkring 25 personer deltog.

Under 2012 välkomnade föreningen tre hedersmedlemmar: Göran Everdahl, journalist och filmkritiker; Benoît Mouchart, författare och konstnärlig ledare för den Internationella Seriefestivalen i Angoulême; Serieteket i Kulturhuset, Stockholm. Medlemsantalet var vid årets utgång 382 fullvärdiga medlemmar. © GT 2013

* * *

 Verksamhetsberättelse 2011

Generation T – Den svenska Tintinföreningens femte verksamhetsår blev händelserikt, då vi firade kapten Haddocks 70-årsdag, höll sedvanligt årsmöte, arrangerade evenemang på både Tekniska museet och Vasamuseet samt gick på bio för att se den länge emotsedda Tintinfilmen. Medlemsantalet vid förra kalenderårets slut var 292.

Den 9 januari uppmärksammade för­eningen att kapten Haddock fyllde 70 år. Ett trettiotal Tintinvänner samlades på restaurang Nam Kang på Birger Jarlsgatan 38 i Stockholm, där föreningen hade bokat karaokerummet. Ordförande Björn Wahlberg höll ett hyllningstal till kapten Haddock, därefter vidtog mingel och social samvaro i glada Tintinvänners lag samt middag. Många medlemmar hade tagit med sig personliga Tintinprylar från den egna samlingen för att berätta om dem.

Föreningens Göteborgssektion hade ett möte den 18 januari på Flying Scotchman, där man diskuterade albumet Den svarta ön.

Den 6 april hade Kim Lindeberg, som en gång öppnade Tintinbutiken på Köpmangatan, och hennes kollega Tiina Sarlin invigningsfest för sin nya kontorsbutik Officemakers på Stora Nygatan 27 i Gamla stan, Stockholm. Butiken säljer även Tintinprylar och medlemmar i Generation T får 10 % rabatt på dessa mot uppvisande av giltigt medlemskort.

Föreningen deltog för fjärde gången på seriefestivalen SPX (Small Press Expo) på Kulturhuset i Stockholm helgen den 7–8 maj. Vi marknadsförde föreningen, sålde Tintinprylar och anordnade som vanligt Tintin Quiz där man kunde vinna Tintinbilar.

Föreningens ordförande Björn Wahlberg besökte Göteborgssektionen den 21 maj. Det blev en härlig och minnesvärd dag med lunch på restaurang Bryggan, Karl Johansgatan 58 i Majorna, därefter ett besök hemma hos Tintinsamlaren Sven Eriksson, som visade upp sin fantastiska samling Tintinprylar.

På Hergés födelsedag och dagen för årsmötet den 22 maj samlades Göteborgssektionen under ledning av Kjell Svensson på Onsala rymdobservatorium för att gå en guidad tur och diskutera Månen tur och retur.

Tintinföreningens fjärde årsmöte gick av stapeln den 22 maj på Kulturhuset i Stockholm. Före årsmötet guidade Serietekets chef Kristiina Kolehmainen oss genom serie-utställningen Hypermarket Ferraille av den franska truppen Les Requins Marteaux (»Hammarhajarna«). Till årsmötet slöt ca 50 personer upp. Ett exemplar av föreningens årsbok Tintinism 2011, presentboken Hergé in his own words och CD-rom-skivan Tintin and the Mystery of the Lost Letters delades ut till mötesdeltagarna. Ordföranden och övriga styrelsen tog sig igenom den formella årsmötes­agendan. I pausen med mingel bjöd föreningen på förfriskningar i form av mineralvatten, snacks och frukt och sålde Tintinbilar, cd-skivor, t-shirts, plastfigurer, nyckelringar, vykort och äldre årsböcker. Därefter fortsatte programmet med samtal med Mats Qviström, Tintins svenska röst i Nelvanas tecknade tv-serie från 1990-talet. Sedan presenterades några medlemmars resa till Genève som inspiration för ett eventuellt framtida besök. Därefter visades trailern till Spielbergs Tintinfilm. Mötet avslutades med sedvanligt Tintin Quiz med fina priser.

Den 12 oktober arrangerade Generation T tillsammans med Tekniska museet ett så kallat Nördcafé. Föreningens egen rymdexpert Johan Marcopoulos, till vardags informations-ansvarig på Rymdstyrelsen, berättade om fakta och fiktion i dubbeläventyret Månen tur och retur. För den som inte hade möjlighet att vara på plats kunde man ändå följa föreläsningen på Tekniska museets webbplats, vilket mer än 250 personer har gjort. Ca 50 personer var närvarande för att höra föredraget på plats. De 30 första medlemmar som anmält sig fick även en gratis specialvisning av den fantastiska rymdutställningen NASA – A Human Adventure.

Den 28 oktober var det äntligen Sverigepremiär på filmen som många väntat på: Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet. Föreningen fanns på plats mellan föreställningarna på Filmstaden Sergel vid Hötorget i Stockholm, där vi hade ett bord med lite snacks och minglade med besökare. Efter den sista föreställningen gick ett antal medlemmar vidare till puben Monks på Sveavägen och diskuterade filmupplevelsen. Medlemmar runt om i landet uppmanades att boka biljetter och se filmen tillsammans med andra medlemmar.

I samband med filmpremiären hade ordförande Björn Wahlberg satt ihop ett mycket svårt Tintin Film Quiz som skickades ut i ett separat mail till alla medlemmar. Fina priser som officiella bioaffischer och fribiljetter till filmen skänkta av Disney samt Bonnier Carlsens fyra nya böcker om Tintinfilmen stod på spel. 27 medlemmar var med och tävlade och det var ytterst jämnt i pristoppen. De fem lyckliga vinnarna var Per Jerling, Jan Larsson, Johan Svensson, Jakob Palmkvist och Mats Fröier.

Den 23 november ordnade föreningen tillsammans med Vasamuseet en temakväll om Tintin, Enhörningen och Vasa. Besökarna guidades först runt av marinexperten Christine Östling, som berättade om likheter och olikheter mellan Vasa och Enhörningen. Därefter höll marinarkeologen Patrik Höglund föredrag om Vasas historia och tidstypiska vrak. Evenemanget lockade ett trettiotal medlemmar som dessutom fick ta med sig vänner och bekanta till specialpris. Sammanlagt slöt 50 personer upp.

Den 17 december ordnade föreningen julglögg med pepparkakor, lussekatter, julmust och julgodis hos Kim och Tiina på Officemakers i Gamla stan, Stockholm. Där hölls en rolig Tintintävling med mängder av priser. Ingen av de ca 30 personer som var närvarande gick hem utan pris!

Under året lanserade föreningen sin nya hemsida www.generationT.se. Det är en WordPressblogg med fler nyheter och överskådligare layout. Dessutom är texterna sökbara. Föreningens sida på Facebook, som är öppen för alla, har blivit mycket populär och lockar många att bli medlemmar i föreningen.

Under 2011 välkomnade föreningen en hedersmedlem: Dick Harrison, professor i historia. Medlemsantalet var vid årets utgång 330 fullvärdiga medlemmar. © GT 2012

* * *

Verksamhetsberättelse 2010

Generation T – den svenska Tintinföreningens fjärde verksamhetsår blev ett viktigt år där en del avgörande beslut fattades, bland annat bytte föreningen namn och tecknade ett avtal med Moulinsart, upphovsrättshavarna till Hergés verk. Medlemsantalet vid förra kalenderårets slut var 381.

Den 26 januari arrangerade föreningen ett föredrag av författaren Jonathan Lindström om ”Tintin på månen” på Observatoriemuseet i centrala Stockholm. Ett tjugotal medlemmar slöt upp, och vi fick även möjlighet att studera natthimlen i observatoriets teleskop.

Föreningen deltog för tredje året i rad på seriefestivalen SPX (Small Press Expo) på Kulturhuset i Stockholm helgen den 24–25 april. Vi marknadsförde föreningen, värvade medlemmar, sålde Tintinbilar och anordnade som vanligt Tintin Quiz med fina priser.

Bonnier Carlsen släppte två nya färgfaksimiler, Den svarta ön (1943 års version) och Det svarta guldet (1950 års version). Föreningen fick möjlighet att sälja ett parti faksimilalbum till förmånligt pris till medlemmarna.

Föreningens tredje årsmöte gick av stapeln den 21 maj på Kulturhuset i Stockholm. Omkring 60 personer slöt upp för att delta i mötet. Ett exemplar av föreningens årsbok Tintinism 2010 delades ut till mötesdeltagarna. Ordföranden och övriga styrelsen tog sig igenom den formella årsmötesagendan, varav en stor del ägnades åt förhandlingarna med Moulinsart och förändringarna för föreningen. Det viktigaste är att föreningen byter namn och webbadress, samt att vi nu har rätt att gratis publicera en valfri bild av Hergé per sida i vår årsbok.

Därefter fortsatte programmet med försäljning av faksimiler och andra Tin-tin-prylar samt en unik chokladpralin: ”Haddocks whiskytunna”, speciellt framtagen för GT:s medlemmar av Andreas Choklad. Tintinöversättaren Allan B. Janzon invaldes som hedersmedlem, och närvarande var hans son Krister och barnbarnet Eva som berättade om Allan och Karin Janzons arbete. Därefter visades filmen Månen tur och retur, Belvisions klassiska version i svensk originaldubb från 1969 med originalrösterna från TV: Tomas Bolme, Åke Lindström, Bert-Åke Varg och Lars Edström. Tillställningen avslutades med sedvanligt Tintin Quiz.

Veckan efter årsmötet, den 27 maj, arrangerade föreningen en snabbt ihopkommen pubkväll på Bishop Arms i faksimilernas tecken, där vi sålde resterande exemplar av faksimilerna.

Den 22–25 juli ordnade föreningen för tredje året i rad en resa, denna gång till Frankrike och närmare bestämt Paris och Cheverny under guidning av styrelsemedlemmen Fredrik Skantz. Sju personer deltog. Ur innehållet märks förutom besöket på slottet Cheverny även seriebutiker i Paris, Eiffeltornet och konst på Musée d’Orsay. En reserapport finns att läsa i årsboken 2011 på s. 115–118.

Den 15 augusti deltog föreningen i det traditionsenliga Världens längsta bokbord på Drottninggatan i Stockholm. I år hade föreningen bord på Sergels torg tillsammans med Serieteket och Seriefrämjandet. Vi sålde Tintinbilar, LP-skivor och marknadsförde som vanligt föreningen till alla intresserade.

Den 17 november ordnades en Syldavienkväll. Serieexperten Ola Hammarlund höll föredrag om operett-stater i serier i allmänhet och om Syldavien i synnerhet. Föreningen bjöd på frukt och snacks samt mineralvattnet Klowaswa. Därefter visades filmen The Prisoner of Zenda (Fången på Zenda) från 1937, som bär stora likheter med Syldavien och Kung Ottokars spira. CD-ROM-skivan Tintin and the Mystery of the Lost Letters, en multimediapresentation för barn med dyslexi, delades ut gratis till de närvarande. Kvällen avrundades med Quiz, denna gång enbart om Syldavien.

Under 2010 välkomnade föreningen två nya hedersmedlemmar: översättaren Allan B. Janzon och den brittiske serieexperten Paul Gravett. Medlemsantalet var vid årets utgång 292 fullvärdiga medlemmar. © GT 2011

* * *

Verksamhetsberättelse 2009

Generation Tintins tredje verksamhets­år blev innehållsrikt. Medlems­antalet vid årets början var 415. Den 10 januari 2009 firade föreningen Tintins åttionde födelsedag. Det blev fest­ligheter både i Stockholm och i Göteborg med hundratalet deltagande medlemmar. Intresset för evenemanget var stort i media. Till Klarabiografen i Kulturhuset vid Sergels torg hade cirka 70 medlemmar och ett tiotal andra fantaster letat sig. Ordförande Björn Wahlberg höll hyllningstalet »Tintin – en tidlös 80-åring«. Därefter vidtog filmvisning av dockfilmen Krabban med guldklorna från 1947 i svensk översättning. Där­efter bjöds det på mackor och specialbakade Tintintårtor som sköljdes ner med Sani-Cola eller Klowaswa (syldaviskt mineralvatten). Peter Lamming höll sedan föredraget »Tintin som motionär« medan Karsten Thurjell berättade om alkoholens betydelse för Tintin­äventyren. Därefter vidtog sedvanligt Tintin Quiz. Kvällen avslutades på Monks Café på Sveavägen. I Göteborg träffades ett tjugotal medlemmar för att skåla i Loch Lomond och sedan äta tårta. Därefter intogs middag på Park Avenue – samma hotell där Hergé och Bob De Moor bodde på i augusti 1956. Inbjuden föredragshållare var Sture Hegerfors som berättade om sina många möten med Hergé.

En Tintinpub hölls på Bishops Arms på Bellmansgatan i Stockholm den 12 februari med prat om smått och gott. Göteborgssektionen arrangerade en prov­ning av spritdrycker i kapten Haddocks anda den 28 februari under ledning av styrel­se­­­medlemmen Peter Söderlind. Föreningen deltog för andra gången på SPX09 (Small Press Expo) i Kulturhuset i Stockholm den 25–26 april. Vi marknadsförde föreningen och anordnade ett (svårt!) Tintin Quiz. Den 20 maj var den franske serietecknaren Stanislas, som gjorde seriealbumet Hergés äventyr, inbjuden till Serieteket i Stockholm. Självlart var Tintinföreningen på plats och ordförande Björn Wahlberg samtalade med Stanislas.

Generation Tintins andra årsmöte gick av stapeln den 22 maj (Hergés födelsedag) på Kulturhuset i Stockholm. Över 60 personer slöt upp för att ta del av mötet och den efterföljande middagen. Ett exemplar av föreningens årsbok Tintiniana 2009 delades ut till mötesdeltagarna. Efter formalia fortsatte programmet på temat »Tintin i Bryssel« med filmvisning, presentation av handelsattaché Gilles Brédas från Brussels Trade Office på Belgiens ambassad samt föredrag av Björn Wahlberg. Föreningen hade påpassligt bjudit in Stanislas till årsmötet, och han signerade glatt album till stor förtjusning till Tintinvännerna. Tillställningen på Kulturhuset avslutades med sedvanligt Tintin Quiz. Efter årsmötet hölls middag på Pressklubben/Duvel Café. Göteborgsssektionen firade Hergé den 22 maj i en lokal på Chalmersområdet, där man såg på filmen Blå lotus och där­efter gick på kinesrestaurang.

Den 16 augusti deltog vi i det traditions­enliga evenemanget Världens längsta bok­bord på Drottninggatan i Stockholm. Den 27–30 augusti åkte föreningen för andra året i rad till Bryssel och framför allt till det nyinvigda Musée Hergé i Louvain-la-Neuve under guidning av styrelse­medlemmarna Ove Brinkheden och Per Jerling. Elva medlemmar deltog. Ur inne­hållet märks förutom besöket på Musée Hergé även väggmålningen på Gare du Luxembourg, T-banestationen Stockel, Bibliothèque Communale Hergé och Her­gés födelsehus i Etterbeek samt Villa Bergamotte.

Generation Tintin deltog på Bokmässan i Göteborg den 25–27 september. Vi fick plats i Svenska Serieakademiens Tintininspirerade monter genom vänligt till­mötesgående av vår hedersmedlem Sture Hegerfors. Under mässan värvade vi med­lemmar och fick bland annat träffa den legendariske serie­tecknaren (och hedersmedlemmen) Jan Lööf. Ännu en Tintinpub hölls på Bishops Arms på Bellmansgatan i Stock­holm den 14 oktober med livliga diskussioner. Föreningen deltog i Serietekets Seriegata på Världens längsta bokbord den 16 augusti och skänkte priser till ett Quiz. Samtidigt pågick en serie­maraton där flera serietecknare under tolv timmar tecknade kring temat »Tintin i Stockholm«. Dessa originalteckningar visades på Serie­teket med en vernissage den 5 november där föreningen deltog.

Den 12 november ordnade föreningen en djupdykning i Tintinfilmernas värld av film­experterna Georg Madisson och Alf Sallander på Kulturhuset i Stockholm. Dessutom visades dockfilmen Krabban med guldklorna i svenskdubbad version! Styrelsemedlemmen Johan Svensson hade skickligt redigerat in ljudet från den klassiska LP-skivan med svenska röster. Under 2009 välkomnade föreningen en hedersmedlem: serietecknaren Stani­slas Barthélémy. Medlemsantalet var vid årets utgång 381 fullvärdiga medlemmar. © GT 2010

 * * *

Verksamhetsberättelse 2008

Generation Tintins andra verksamhets­år – föreningen bildades den 10 februari 2007 – blev precis som det första ett innehållsrikt och spännande år. Medlems­­antalet var vid årets början 287, och detta kom att stiga successivt under året tack vare ett flertal värvningskampanjer. Året präglades också av det fortsatt starka allmänintresse för Tintin som rått nationellt alltsedan nyöversättningen av de svenska Tintinalbumen bör­jade lanseras 2004. Flera nya Tintinböcker på svenska kom ut under året, såväl album i lyxutgåvor som facklitteratur. Årets två första månader var utställningen Tintin till sjöss på Sjöhistoriska museet i Stockholm fortfarande öppen för allmänheten. Generation Tintins medlemmar hade fri entré till utställningen under hela visningsperioden.

Det var också på Sjöhistoriska museet som året tog sin början aktivitetsmässigt för föreningen. Den 12 februari höll Björn Wahlberg föredrag om »Tintin, Hergé och den klara linjens hemlighet« inför en intresserad skara. Redan helgen därefter var det dags för föreningens första familjedag. Syftet var att i föreningens anda nå ut till fler generationer Tintinfantaster. Vi kunde glädjande konstatera att ett tjugotal medlemmar tog chansen att ta med sig sina yngre familjemedlemmar för att få en guidad visning av utställningen, lära sig teckna Tintin och delta i en Tintinfrågesport. Christine Östling, som själv varit initiativtagare till hela utställningen, berättade kring föremålen och scenerna. Teckningslärare var serietecknaren Esbjörn Jorsäter. Barnen, och även vi vuxna för den delen, fick på en timme goda kunskaper i hur vi kunde teckna Tintins ansikte med olika anletsdrag och inte minst den karaktäristiska tofsen.

Till SPX08 i Kulturhuset i Stockholm (Small Press Expo, en festival för oberoende och alternativa förlag, fanzinemakare och andra serieintresserade) hade föreningen för första gången ett eget bord, där intresserade kunde få information om föreningen, förhandstitta i årsboken och naturligtvis bli medlemmar. Föreningen stod lördag till söndag den 26–27 april intill Tintinbutiken SPIX och vi kunde också stolt visa upp vår nyinskaffade roll-up, som sedan dess använts flitigt vid föreningens sammankomster.

Torsdagen den 22 maj höll föreningen sitt första årsmöte i Studio 3 på Kulturhuset i Stockholm. Detta är Hergés födelsedatum, som också fastställts som återkommande årsmötesdag. Mötet lockade cirka 80 medlemmar, som kunde ta del av dels en formell årsmötesagenda, dels två gästföreläsare. Dessutom fick mötesdeltagarna sitt eget exemplar av föreningens första årsbok omfattande 96 sidor. Volymen innehåller 16 artiklar om Tintin med fokus på seriens historia i Sverige. Föreningens ordförande Björn Wahlberg tog sig med den övriga styrelsens bistånd snabbt igenom den föreliggande agendan, och de närvarande medlemmarna fick ta del av bland annat den reviderade årsredovisningen och valberedningens förslag till nya förtroendevalda. Föreningens ekonomi konstaterades vara god och handlingarna i ordning, varför mötet beviljade styrelsen ansvarsfrihet. Den nya styrelsen med 11 ledamöter, varav en nyvald, tackade för förtroendet. Efter en matpaus fortsatte agendan med ett föredrag om »Tintin och naturens okända krafter«, signerat DN-journalisten Clas Svahn. Efter flera uppseendeväckande historier om klotblixtar, meteoriter och solförmörkelser var det så dags för Arne Mossberg att inta scenen. Arne har genom sin historia som förlagschef på Illustrationsförlaget under 1960- och 70-talen haft en framträdande roll för Tintins lansering i Sverige. Arne intervjuvades på scenen av Björn Wahlberg, och publiken lyssnade uppmärksamt till Arnes berättelser.

Den 17 augusti deltog föreningen i det traditionsenliga »Världens längsta bokbord« på Drottninggatan i Stockholm. Det dåliga vädret bidrog till en relativt låg värvningsfrekvens, men flera glada Tintinvänner kom ändå förbi och beskrev sin relation till serien. Den 28–31 augusti passerades ännu en milstolpe i föreningens historia – den första organiserade resan, som inte helt oväntat gick till Tintins hem­stad Bryssel. Hela 20 medlemmar, från Umeå till Malmö, tog sig på egen hand ner till Bryssel för att torsdag kväll träffas för tre dagars gemensamma ak­­ti­viteter i huvudstaden. Styrelsemedlemmar­na Ove Brink­heden och Per Jerling hade förberett ett digert schema med de mest kända Tintin- och seriesevärdheterna i Bryssel, och stod också för guidningen i den belgiska huvudstaden. Ur innehållet märks besöket med personlig visning på seriecentret CBBD, middag på en Tintininspirerad restaurang, besök på »Labradorgatan 26«, Hergés födelsehus och senare bostäder, förlagan till professor Bergamottes villa samt Hergés grav och observatoriet i Uccle. Sammantaget kan vi kon­statera att alla deltagare var mycket nöjda med dagarna i Bryssel, och inte minst knöts många nya sociala band inom föreningen. Det finns redan planer på fler resor i föreningens regi.

Den 25–28 september ägde den årliga Bokmässan i Göteborg rum, ett ypperligt tillfälle för föreningen att visa upp sig och värva medlemmar. Dessutom var den brittiske Tintinexperten Michael Farr på plats under helgen, för att tillsammans med Björn Wahlberg leda två Tintinsemianarier på mässan. Generation Tintin hade förmånen att få ha ett bemannat besöksbord i Bonnier Carlsens monter på övre plan. Vi kunde konstatera att Tintinintresset är påfallande stort och vi värvade många nya medlemmar. På lördagskvällen intogs en föreningsmiddag på Franska Hörnet med Michael Farr och hans hustru som hedersgäster. Det var sammantaget en mycket lyckad tillställning. Generation Tintin har också en högst aktiv Göteborgssektion. Under styrelse­medlemmen Peter Söderlinds ledning träffas medlemmar i Göteborgsregionen regelbundet och 2008 hade man sex träffar, däribland ett besök hemma hos Sture Hegerfors som berättade om Hergé och visade sina serieoriginal, ett möte hemma hos GT-medlemmen Sven Eriksson med visning av hans samlingar Tintinprylar med mera, en träff på f.d. flyghangaren Aeroseum i GT-medlemmen Kjell Svenssons regi, etc.

Föreningen höll en låg profil evenemangsmässigt under hösten, vilket förklaras av planeringen inför Tintins 80-årsdag den 10 januari 2009. Men det är hela tiden hög aktivitet på vårt populära forum, och vi skickar (o)regelbundet ut vårt Nyhetsbrev per epost. Under 2008 hade föreningen också glädjen att kunna hälsa följande personer välkomna som hedersmedlemmar: serieexperten Sture Hegerfors, legendariske illustratören Jan Lööf och den brittiske Tintinexperten Michael Farr. Medlemsantalet i föreningen var vid årets utgång 415 fullvärdiga medlemmar. © GT 2009

* * *

Verksamhetsberättelse 2007

Generation Tintin bildades den 10 feb­ruari 2007 på initiativ av Tintinöversättaren Björn Wahlberg. Samma datum träffades ett antal Tintinvänner i Stockholm för att dra upp riktlinjerna för en Tintinförening. Stadgarna formulerades kort därefter, där föreningens syfte fastställdes till att vara »att föra samman personer som är intresserade av Hergé och Tintins äventyr, samt verka för att öka det allmänna intresset för Tintin«. Ett konstituerande styrelsemöte med sex närvarande ledamöter hölls den 15 april (under året hölls ytterligare fyra styrelsemöten och vid årets utgång var antalet styrelsemedlemmar åtta). De som ingick i den första konstituerande styrelsen var: Björn Wahlberg, Ove Brinkheden, Per Jerling, Fredrik Polland, Fredrik Skantz och Peter Borossy.

Hemsidan, www.generation­tintin.se, sjösattes några dagar senare i april och en  omfattande medlemsvärvning vidtog. Hemsidans forum – medlemmarnas  virtuella mötesplats för information, diskussioner och debatt kring Tintin – kom till under slutet av maj månad. I syfte att spara pengar samt att bejaka den nya tekniken sker den mesta av föreningens kommunikation via e-post och på forumet. Föreningen är även sedan hösten 2007 representerad på Facebook. Medlemsavgiften på 300 kr gav detta första verksamhetsår medlemskap för två år, för både 2007 och 2008, innehållande ett välkomstpaket med medlemskort, ett Tintinalbum signerat av översättaren, diverse attiraljer samt fri entré till Sjöhistoriska museets Tintinutställning och 10 procents rabatt på Tintinbutiken SPIX i Gamla stan. Dessutom får varje medlem föreningens årsbok, Tintiniana, vars första volym publicerades i maj 2008.

Föreningens första framträdande, utöver ett par tidiga pressreleaser, ägde rum i samband med firandet av Hergés 100-årsdag den 22 maj 2007 på Serieteket i Stockholm.  Över 100 personer åt födel­sedagstårta och tog del av Björn Wahl­­bergs hyllningstal och Tintin Quiz, samt en kort information om den nybildade föreningen. Datumet, den 22 maj, fastställdes till att bli Generation Tin­tins årsmötesdag. Invigningen av Tintin till sjöss på Sjö­historiska museet i Stockholm den 25 maj 2007 gav föreningen stor publicitet i form av flera tidningsartiklar och ett SVT-inslag. Föreningen var på plats och värvade flera medlemmar under utställningens första öppningshelg den 26–27 maj. I övrigt anordnade museet flera föredragskvällar under 2007, där både föreningens ordförande och historikern Dick Harrison talade om Tintin. Medlemsantalet i föreningen steg snabbt efter diverse värvningsaktiviteter, bland annat vid Köpmangatans dag den 2 juni i samarbete med Tintinbutiken, och var vid sommaruppehållet uppe i cirka 200. Ett Nyhetsbrev per e-post skapades för att hålla medlemmarna löpande informerade om föreningens verksamhet och evenemang. Under perioden september–december 2007 mejlades fyra Nyhetsbrev ut. Under hösten var föreningen representerad vid bokmässan i Göteborg helgen den 28–30 september 2007. Den då nystartade Göteborgssektionen av för­eningen var på plats och bedrev medlemsvärvning mellan Tintinaktiviteterna i förlaget Bonnier Carlsens och Sjö­historiska museets regi. Vin- & Sprit­historiska museet höll två whiskyprovningar »i kapten Haddocks anda« under oktober och november, och för­ening­en lyckades få till stånd en rabatt till medlemmarna.

»Tintin på skiva« var dock förening­ens stora höstevenemang. Arrangemanget, som ägde rum på Kulturhuset i Stockholm söndagen den 18 november 2007, var en hyllning till teamet bakom LP-skivorna om Tintins äventyr. Hedersgäster var Tomas Bolme, Bert-Åke Varg, Lars Edström och ljudteknikern Ulf Reinhard. De omkring 70 besökarna fick uppleva en rolig och interaktiv eftermiddag med ljuduppspelningar, in­tervjuer, skivsignering och massor av humor och värme när hedersgästerna verkligen bjöd på sig själva. Samtliga medverkande blev givetvis hedersmedlemmar. Föreningen kan dessutom räkna Kjerstin Dellert, Christer Fuglesang, Kristiina Kolehmainen (Serieteket), Arne Mossberg (Carlsen/if) och Karin Nilsson (Bonnier Carlsen) som hedersmedlemmar under 2007. Medlemsantalet vid årets utgång var 287 fullvärdiga medlemmar. © GT 2008

Kommentarer inaktiverade.