Verksamhetsberättelser

 Verksamhetsberättelse 2011

Generation T – Den svenska Tintinföreningens femte verksamhetsår blev händelserikt, då vi firade kapten Haddocks 70-årsdag, höll sedvanligt årsmöte, arrangerade evenemang på både Tekniska museet och Vasamuseet samt gick på bio för att se den länge emotsedda Tintinfilmen. Medlemsantalet vid förra kalenderårets slut var 292.

Den 9 januari uppmärksammade för­eningen att kapten Haddock fyllde 70 år. Ett trettiotal Tintinvänner samlades på restaurang Nam Kang på Birger Jarlsgatan 38 i Stockholm, där föreningen hade bokat karaokerummet. Ordförande Björn Wahlberg höll ett hyllningstal till kapten Haddock, därefter vidtog mingel och social samvaro i glada Tintinvänners lag samt middag. Många medlemmar hade tagit med sig personliga Tintinprylar från den egna samlingen för att berätta om dem.

Föreningens Göteborgssektion hade ett möte den 18 januari på Flying Scotchman, där man diskuterade albumet Den svarta ön.

Den 6 april hade Kim Lindeberg, som en gång öppnade Tintinbutiken på Köpmangatan, och hennes kollega Tiina Sarlin invigningsfest för sin nya kontorsbutik Officemakers på Stora Nygatan 27 i Gamla stan, Stockholm. Butiken säljer även Tintinprylar och medlemmar i Generation T får 10 % rabatt på dessa mot uppvisande av giltigt medlemskort.

Föreningen deltog för fjärde gången på seriefestivalen SPX (Small Press Expo) på Kulturhuset i Stockholm helgen den 7–8 maj. Vi marknadsförde föreningen, sålde Tintinprylar och anordnade som vanligt Tintin Quiz där man kunde vinna Tintinbilar.

Föreningens ordförande Björn Wahlberg besökte Göteborgssektionen den 21 maj. Det blev en härlig och minnesvärd dag med lunch på restaurang Bryggan, Karl Johansgatan 58 i Majorna, därefter ett besök hemma hos Tintinsamlaren Sven Eriksson, som visade upp sin fantastiska samling Tintinprylar.

På Hergés födelsedag och dagen för årsmötet den 22 maj samlades Göteborgssektionen under ledning av Kjell Svensson på Onsala rymdobservatorium för att gå en guidad tur och diskutera Månen tur och retur.

Tintinföreningens fjärde årsmöte gick av stapeln den 22 maj på Kulturhuset i Stockholm. Före årsmötet guidade Serietekets chef Kristiina Kolehmainen oss genom serie-utställningen Hypermarket Ferraille av den franska truppen Les Requins Marteaux (»Hammarhajarna«). Till årsmötet slöt ca 50 personer upp. Ett exemplar av föreningens årsbok Tintinism 2011, presentboken Hergé in his own words och cd-rom-skivan Tintin and the Mystery of the Lost Letters delades ut till mötesdeltagarna. Ordföranden och övriga styrelsen tog sig igenom den formella årsmötes­agendan. I pausen med mingel bjöd föreningen på förfriskningar i form av mineralvatten, snacks och frukt och sålde Tintinbilar, cd-skivor, t-shirts, plastfigurer, nyckelringar, vykort och äldre årsböcker. Därefter fortsatte programmet med samtal med Mats Qviström, Tintins svenska röst i Nelvanas tecknade tv-serie från 1990-talet. Sedan presenterades några medlemmars resa till Genève som inspiration för ett eventuellt framtida besök. Därefter visades trailern till Spielbergs Tintinfilm. Mötet avslutades med sedvanligt Tintin Quiz med fina priser.

Den 12 oktober arrangerade Generation T tillsammans med Tekniska museet ett så kallat Nördcafé. Föreningens egen rymdexpert Johan Marcopoulos, till vardags informations-ansvarig på Rymdstyrelsen, berättade om fakta och fiktion i dubbeläventyret Månen tur och retur. För den som inte hade möjlighet att vara på plats kunde man ändå följa föreläsningen på Tekniska museets webbplats, vilket mer än 250 personer har gjort. Ca 50 personer var närvarande för att höra föredraget på plats. De 30 första medlemmar som anmält sig fick även en gratis specialvisning av den fantastiska rymdutställningen NASA – A Human Adventure.

Den 28 oktober var det äntligen Sverigepremiär på filmen som många väntat på: Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet. Föreningen fanns på plats mellan föreställningarna på Filmstaden Sergel vid Hötorget i Stockholm, där vi hade ett bord med lite snacks och minglade med besökare. Efter den sista föreställningen gick ett antal medlemmar vidare till puben Monks på Sveavägen och diskuterade filmupplevelsen. Medlemmar runt om i landet uppmanades att boka biljetter och se filmen tillsammans med andra medlemmar.

I samband med filmpremiären hade ordförande Björn Wahlberg satt ihop ett mycket svårt Tintin Film Quiz som skickades ut i ett separat mail till alla medlemmar. Fina priser som officiella bioaffischer och fribiljetter till filmen skänkta av Disney samt Bonnier Carlsens fyra nya böcker om Tintinfilmen stod på spel. 27 medlemmar var med och tävlade och det var ytterst jämnt i pristoppen. De fem lyckliga vinnarna var Per Jerling, Jan Larsson, Johan Svensson, Jakob Palmkvist och Mats Fröier.

Den 23 november ordnade föreningen tillsammans med Vasamuseet en temakväll om Tintin, Enhörningen och Vasa. Besökarna guidades först runt av marinexperten Christine Östling, som berättade om likheter och olikheter mellan Vasa och Enhörningen. Därefter höll marinarkeologen Patrik Höglund föredrag om Vasas historia och tidstypiska vrak. Evenemanget lockade ett trettiotal medlemmar som dessutom fick ta med sig vänner och bekanta till specialpris. Sammanlagt slöt 50 personer upp.

Den 17 december ordnade föreningen julglögg med pepparkakor, lussekatter, julmust och julgodis hos Kim och Tiina på Officemakers i Gamla stan, Stockholm. Där hölls en rolig Tintintävling med mängder av priser. Ingen av de ca 30 personer som var närvarande gick hem utan pris!

Under året lanserade föreningen sin nya hemsida www.generationT.se. Det är en WordPressblogg med fler nyheter och överskådligare layout. Dessutom är texterna sökbara. Föreningens sida på Facebook, som är öppen för alla, har blivit mycket populär och lockar många att bli medlemmar i föreningen.

Under 2011 välkomnade föreningen en hedersmedlem: Dick Harrison, professor i historia. Medlemsantalet var vid årets utgång 330 fullvärdiga medlemmar. © GT 2012

* * *

Verksamhetsberättelse 2010

Generation T – den svenska Tintinföreningens fjärde verksamhetsår blev ett viktigt år där en del avgörande beslut fattades, bland annat bytte föreningen namn och tecknade ett avtal med Moulinsart, upphovsrättshavarna till Hergés verk. Medlemsantalet vid förra kalenderårets slut var 381.

Den 26 januari arrangerade föreningen ett föredrag av författaren Jonathan Lindström om ”Tintin på månen” på Observatoriemuseet i centrala Stockholm. Ett tjugotal medlemmar slöt upp, och vi fick även möjlighet att studera natthimlen i observatoriets teleskop.

Föreningen deltog för tredje året i rad på seriefestivalen SPX (Small Press Expo) på Kulturhuset i Stockholm helgen den 24–25 april. Vi marknadsförde föreningen, värvade medlemmar, sålde Tintinbilar och anordnade som vanligt Tintin Quiz med fina priser.

Bonnier Carlsen släppte två nya färgfaksimiler, Den svarta ön (1943 års version) och Det svarta guldet (1950 års version). Föreningen fick möjlighet att sälja ett parti faksimilalbum till förmånligt pris till medlemmarna.

Föreningens tredje årsmöte gick av stapeln den 21 maj på Kulturhuset i Stockholm. Omkring 60 personer slöt upp för att delta i mötet. Ett exemplar av föreningens årsbok Tintinism 2010 delades ut till mötesdeltagarna. Ordföranden och övriga styrelsen tog sig igenom den formella årsmötesagendan, varav en stor del ägnades åt förhandlingarna med Moulinsart och förändringarna för föreningen. Det viktigaste är att föreningen byter namn och webbadress, samt att vi nu har rätt att gratis publicera en valfri bild av Hergé per sida i vår årsbok.

Därefter fortsatte programmet med försäljning av faksimiler och andra Tin-tin-prylar samt en unik chokladpralin: ”Haddocks whiskytunna”, speciellt framtagen för GT:s medlemmar av Andreas Choklad. Tintinöversättaren Allan B. Janzon invaldes som hedersmedlem, och närvarande var hans son Krister och barnbarnet Eva som berättade om Allan och Karin Janzons arbete. Därefter visades filmen Månen tur och retur, Belvisions klassiska version i svensk originaldubb från 1969 med originalrösterna från tv: Tomas Bolme, Åke Lindström, Bert-Åke Varg och Lars Edström. Tillställningen avslutades med sedvanligt Tintin Quiz.

Veckan efter årsmötet, den 27 maj, arrangerade föreningen en snabbt ihopkommen pubkväll på Bishop Arms i faksimilernas tecken, där vi sålde resterande exemplar av faksimilerna.

Den 22–25 juli ordnade föreningen för tredje året i rad en resa, denna gång till Frankrike och närmare bestämt Paris och Cheverny under guidning av styrelsemedlemmen Fredrik Skantz. Sju personer deltog. Ur innehållet märks förutom besöket på slottet Cheverny även seriebutiker i Paris, Eiffeltornet och konst på Musée d’Orsay. En reserapport finns att läsa i årsboken 2011 på s. 115–118.

Den 15 augusti deltog föreningen i det traditionsenliga Världens längsta bokbord på Drottninggatan i Stockholm. I år hade föreningen bord på Sergels torg tillsammans med Serieteket och Seriefrämjandet. Vi sålde Tintinbilar, LP-skivor och marknadsförde som vanligt föreningen till alla intresserade.

Den 17 november ordnades en Syldavienkväll. Serieexperten Ola Hammarlund höll föredrag om operett-stater i serier i allmänhet och om Syldavien i synnerhet. Föreningen bjöd på frukt och snacks samt mineralvattnet Klowaswa. Därefter visades filmen The Prisoner of Zenda (Fången på Zenda) från 1937, som bär stora likheter med Syldavien och Kung Ottokars spira. CD-ROM-skivan Tintin and the Mystery of the Lost Letters, en multimediapresentation för barn med dyslexi, delades ut gratis till de närvarande. Kvällen avrundades med Quiz, denna gång enbart om Syldavien.

Under 2010 välkomnade föreningen två nya hedersmedlemmar: översättaren Allan B. Janzon och den brittiske serieexperten Paul Gravett. Medlemsantalet var vid årets utgång 292 fullvärdiga medlemmar. © GT 2011

* * *

Verksamhetsberättelse 2009

Generation Tintins tredje verksamhets­år blev innehållsrikt. Medlems­antalet vid årets början var 415. Den 10 januari 2009 firade föreningen Tintins åttionde födelsedag. Det blev fest­ligheter både i Stockholm och i Göteborg med hundratalet deltagande medlemmar. Intresset för evenemanget var stort i media. Till Klarabiografen i Kulturhuset vid Sergels torg hade cirka 70 medlemmar och ett tiotal andra fantaster letat sig. Ordförande Björn Wahlberg höll hyllningstalet »Tintin – en tidlös 80-åring«. Därefter vidtog filmvisning av dockfilmen Krabban med guldklorna från 1947 i svensk översättning. Där­efter bjöds det på mackor och specialbakade Tintintårtor som sköljdes ner med Sani-Cola eller Klowaswa (syldaviskt mineralvatten). Peter Lamming höll sedan föredraget »Tintin som motionär« medan Karsten Thurjell berättade om alkoholens betydelse för Tintin­äventyren. Därefter vidtog sedvanligt Tintin Quiz. Kvällen avslutades på Monks Café på Sveavägen. I Göteborg träffades ett tjugotal medlemmar för att skåla i Loch Lomond och sedan äta tårta. Därefter intogs middag på Park Avenue – samma hotell där Hergé och Bob De Moor bodde på i augusti 1956. Inbjuden föredragshållare var Sture Hegerfors som berättade om sina många möten med Hergé.

En Tintinpub hölls på Bishops Arms på Bellmansgatan i Stockholm den 12 februari med prat om smått och gott. Göteborgssektionen arrangerade en prov­ning av spritdrycker i kapten Haddocks anda den 28 februari under ledning av styrel­se­­­medlemmen Peter Söderlind. Föreningen deltog för andra gången på SPX09 (Small Press Expo) i Kulturhuset i Stockholm den 25–26 april. Vi marknadsförde föreningen och anordnade ett (svårt!) Tintin Quiz. Den 20 maj var den franske serietecknaren Stanislas, som gjorde seriealbumet Hergés äventyr, inbjuden till Serieteket i Stockholm. Självlart var Tintinföreningen på plats och ordförande Björn Wahlberg samtalade med Stanislas.

Generation Tintins andra årsmöte gick av stapeln den 22 maj (Hergés födelsedag) på Kulturhuset i Stockholm. Över 60 personer slöt upp för att ta del av mötet och den efterföljande middagen. Ett exemplar av föreningens årsbok Tintiniana 2009 delades ut till mötesdeltagarna. Efter formalia fortsatte programmet på temat »Tintin i Bryssel« med filmvisning, presentation av handelsattaché Gilles Brédas från Brussels Trade Office på Belgiens ambassad samt föredrag av Björn Wahlberg. Föreningen hade påpassligt bjudit in Stanislas till årsmötet, och han signerade glatt album till stor förtjusning till Tintinvännerna. Tillställningen på Kulturhuset avslutades med sedvanligt Tintin Quiz. Efter årsmötet hölls middag på Pressklubben/Duvel Café. Göteborgsssektionen firade Hergé den 22 maj i en lokal på Chalmersområdet, där man såg på filmen Blå lotus och där­efter gick på kinesrestaurang.

Den 16 augusti deltog vi i det traditions­enliga evenemanget Världens längsta bok­bord på Drottninggatan i Stockholm. Den 27–30 augusti åkte föreningen för andra året i rad till Bryssel och framför allt till det nyinvigda Musée Hergé i Louvain-la-Neuve under guidning av styrelse­medlemmarna Ove Brinkheden och Per Jerling. Elva medlemmar deltog. Ur inne­hållet märks förutom besöket på Musée Hergé även väggmålningen på Gare du Luxembourg, T-banestationen Stockel, Bibliothèque Communale Hergé och Her­gés födelsehus i Etterbeek samt Villa Bergamotte.

Generation Tintin deltog på Bokmässan i Göteborg den 25–27 september. Vi fick plats i Svenska Serieakademiens Tintininspirerade monter genom vänligt till­mötesgående av vår hedersmedlem Sture Hegerfors. Under mässan värvade vi med­lemmar och fick bland annat träffa den legendariske serie­tecknaren (och hedersmedlemmen) Jan Lööf. Ännu en Tintinpub hölls på Bishops Arms på Bellmansgatan i Stock­holm den 14 oktober med livliga diskussioner. Föreningen deltog i Serietekets Seriegata på Världens längsta bokbord den 16 augusti och skänkte priser till ett Quiz. Samtidigt pågick en serie­maraton där flera serietecknare under tolv timmar tecknade kring temat »Tintin i Stockholm«. Dessa originalteckningar visades på Serie­teket med en vernissage den 5 november där föreningen deltog.

Den 12 november ordnade föreningen en djupdykning i Tintinfilmernas värld av film­experterna Georg Madisson och Alf Sallander på Kulturhuset i Stockholm. Dessutom visades dockfilmen Krabban med guldklorna i svenskdubbad version! Styrelsemedlemmen Johan Svensson hade skickligt redigerat in ljudet från den klassiska LP-skivan med svenska röster. Under 2009 välkomnade föreningen en hedersmedlem: serietecknaren Stani­slas Barthélémy. Medlemsantalet var vid årets utgång 381 fullvärdiga medlemmar. © GT 2010

 * * *

Verksamhetsberättelse 2008

Generation Tintins andra verksamhets­år – föreningen bildades den 10 februari 2007 – blev precis som det första ett innehållsrikt och spännande år. Medlems­­antalet var vid årets början 287, och detta kom att stiga successivt under året tack vare ett flertal värvningskampanjer. Året präglades också av det fortsatt starka allmänintresse för Tintin som rått nationellt alltsedan nyöversättningen av de svenska Tintinalbumen bör­jade lanseras 2004. Flera nya Tintinböcker på svenska kom ut under året, såväl album i lyxutgåvor som facklitteratur. Årets två första månader var utställningen Tintin till sjöss på Sjöhistoriska museet i Stockholm fortfarande öppen för allmänheten. Generation Tintins medlemmar hade fri entré till utställningen under hela visningsperioden.

Det var också på Sjöhistoriska museet som året tog sin början aktivitetsmässigt för föreningen. Den 12 februari höll Björn Wahlberg föredrag om »Tintin, Hergé och den klara linjens hemlighet« inför en intresserad skara. Redan helgen därefter var det dags för föreningens första familjedag. Syftet var att i föreningens anda nå ut till fler generationer Tintinfantaster. Vi kunde glädjande konstatera att ett tjugotal medlemmar tog chansen att ta med sig sina yngre familjemedlemmar för att få en guidad visning av utställningen, lära sig teckna Tintin och delta i en Tintinfrågesport. Christine Östling, som själv varit initiativtagare till hela utställningen, berättade kring föremålen och scenerna. Teckningslärare var serietecknaren Esbjörn Jorsäter. Barnen, och även vi vuxna för den delen, fick på en timme goda kunskaper i hur vi kunde teckna Tintins ansikte med olika anletsdrag och inte minst den karaktäristiska tofsen.

Till SPX08 i Kulturhuset i Stockholm (Small Press Expo, en festival för oberoende och alternativa förlag, fanzinemakare och andra serieintresserade) hade föreningen för första gången ett eget bord, där intresserade kunde få information om föreningen, förhandstitta i årsboken och naturligtvis bli medlemmar. Föreningen stod lördag till söndag den 26–27 april intill Tintinbutiken SPIX och vi kunde också stolt visa upp vår nyinskaffade roll-up, som sedan dess använts flitigt vid föreningens sammankomster.

Torsdagen den 22 maj höll föreningen sitt första årsmöte i Studio 3 på Kulturhuset i Stockholm. Detta är Hergés födelsedatum, som också fastställts som återkommande årsmötesdag. Mötet lockade cirka 80 medlemmar, som kunde ta del av dels en formell årsmötesagenda, dels två gästföreläsare. Dessutom fick mötesdeltagarna sitt eget exemplar av föreningens första årsbok omfattande 96 sidor. Volymen innehåller 16 artiklar om Tintin med fokus på seriens historia i Sverige. Föreningens ordförande Björn Wahlberg tog sig med den övriga styrelsens bistånd snabbt igenom den föreliggande agendan, och de närvarande medlemmarna fick ta del av bland annat den reviderade årsredovisningen och valberedningens förslag till nya förtroendevalda. Föreningens ekonomi konstaterades vara god och handlingarna i ordning, varför mötet beviljade styrelsen ansvarsfrihet. Den nya styrelsen med 11 ledamöter, varav en nyvald, tackade för förtroendet. Efter en matpaus fortsatte agendan med ett föredrag om »Tintin och naturens okända krafter«, signerat DN-journalisten Clas Svahn. Efter flera uppseendeväckande historier om klotblixtar, meteoriter och solförmörkelser var det så dags för Arne Mossberg att inta scenen. Arne har genom sin historia som förlagschef på Illustrationsförlaget under 1960- och 70-talen haft en framträdande roll för Tintins lansering i Sverige. Arne intervjuvades på scenen av Björn Wahlberg, och publiken lyssnade uppmärksamt till Arnes berättelser.

Den 17 augusti deltog föreningen i det traditionsenliga »Världens längsta bokbord« på Drottninggatan i Stockholm. Det dåliga vädret bidrog till en relativt låg värvningsfrekvens, men flera glada Tintinvänner kom ändå förbi och beskrev sin relation till serien. Den 28–31 augusti passerades ännu en milstolpe i föreningens historia – den första organiserade resan, som inte helt oväntat gick till Tintins hem­stad Bryssel. Hela 20 medlemmar, från Umeå till Malmö, tog sig på egen hand ner till Bryssel för att torsdag kväll träffas för tre dagars gemensamma ak­­ti­viteter i huvudstaden. Styrelsemedlemmar­na Ove Brink­heden och Per Jerling hade förberett ett digert schema med de mest kända Tintin- och seriesevärdheterna i Bryssel, och stod också för guidningen i den belgiska huvudstaden. Ur innehållet märks besöket med personlig visning på seriecentret CBBD, middag på en Tintininspirerad restaurang, besök på »Labradorgatan 26«, Hergés födelsehus och senare bostäder, förlagan till professor Bergamottes villa samt Hergés grav och observatoriet i Uccle. Sammantaget kan vi kon­statera att alla deltagare var mycket nöjda med dagarna i Bryssel, och inte minst knöts många nya sociala band inom föreningen. Det finns redan planer på fler resor i föreningens regi.

Den 25–28 september ägde den årliga Bokmässan i Göteborg rum, ett ypperligt tillfälle för föreningen att visa upp sig och värva medlemmar. Dessutom var den brittiske Tintinexperten Michael Farr på plats under helgen, för att tillsammans med Björn Wahlberg leda två Tintinsemianarier på mässan. Generation Tintin hade förmånen att få ha ett bemannat besöksbord i Bonnier Carlsens monter på övre plan. Vi kunde konstatera att Tintinintresset är påfallande stort och vi värvade många nya medlemmar. På lördagskvällen intogs en föreningsmiddag på Franska Hörnet med Michael Farr och hans hustru som hedersgäster. Det var sammantaget en mycket lyckad tillställning. Generation Tintin har också en högst aktiv Göteborgssektion. Under styrelse­medlemmen Peter Söderlinds ledning träffas medlemmar i Göteborgsregionen regelbundet och 2008 hade man sex träffar, däribland ett besök hemma hos Sture Hegerfors som berättade om Hergé och visade sina serieoriginal, ett möte hemma hos GT-medlemmen Sven Eriksson med visning av hans samlingar Tintinprylar med mera, en träff på f.d. flyghangaren Aeroseum i GT-medlemmen Kjell Svenssons regi, etc.

Föreningen höll en låg profil evenemangsmässigt under hösten, vilket förklaras av planeringen inför Tintins 80-årsdag den 10 januari 2009. Men det är hela tiden hög aktivitet på vårt populära forum, och vi skickar (o)regelbundet ut vårt Nyhetsbrev per epost. Under 2008 hade föreningen också glädjen att kunna hälsa följande personer välkomna som hedersmedlemmar: serieexperten Sture Hegerfors, legendariske illustratören Jan Lööf och den brittiske Tintinexperten Michael Farr. Medlemsantalet i föreningen var vid årets utgång 415 fullvärdiga medlemmar. © GT 2009

* * *

Verksamhetsberättelse 2007

Generation Tintin bildades den 10 feb­ruari 2007 på initiativ av Tintinöversättaren Björn Wahlberg. Samma datum träffades ett antal Tintinvänner i Stockholm för att dra upp riktlinjerna för en Tintinförening. Stadgarna formulerades kort därefter, där föreningens syfte fastställdes till att vara »att föra samman personer som är intresserade av Hergé och Tintins äventyr, samt verka för att öka det allmänna intresset för Tintin«. Ett konstituerande styrelsemöte med sex närvarande ledamöter hölls den 15 april (under året hölls ytterligare fyra styrelsemöten och vid årets utgång var antalet styrelsemedlemmar åtta). De som ingick i den första konstituerande styrelsen var: Björn Wahlberg, Ove Brinkheden, Per Jerling, Fredrik Polland, Fredrik Skantz och Peter Borossy.

Hemsidan, www.generation­tintin.se, sjösattes några dagar senare i april och en  omfattande medlemsvärvning vidtog. Hemsidans forum – medlemmarnas  virtuella mötesplats för information, diskussioner och debatt kring Tintin – kom till under slutet av maj månad. I syfte att spara pengar samt att bejaka den nya tekniken sker den mesta av föreningens kommunikation via e-post och på forumet. Föreningen är även sedan hösten 2007 representerad på Facebook. Medlemsavgiften på 300 kr gav detta första verksamhetsår medlemskap för två år, för både 2007 och 2008, innehållande ett välkomstpaket med medlemskort, ett Tintinalbum signerat av översättaren, diverse attiraljer samt fri entré till Sjöhistoriska museets Tintinutställning och 10 procents rabatt på Tintinbutiken SPIX i Gamla stan. Dessutom får varje medlem föreningens årsbok, Tintiniana, vars första volym publicerades i maj 2008.

Föreningens första framträdande, utöver ett par tidiga pressreleaser, ägde rum i samband med firandet av Hergés 100-årsdag den 22 maj 2007 på Serieteket i Stockholm.  Över 100 personer åt födel­sedagstårta och tog del av Björn Wahl­­bergs hyllningstal och Tintin Quiz, samt en kort information om den nybildade föreningen. Datumet, den 22 maj, fastställdes till att bli Generation Tin­tins årsmötesdag. Invigningen av Tintin till sjöss på Sjö­historiska museet i Stockholm den 25 maj 2007 gav föreningen stor publicitet i form av flera tidningsartiklar och ett SVT-inslag. Föreningen var på plats och värvade flera medlemmar under utställningens första öppningshelg den 26–27 maj. I övrigt anordnade museet flera föredragskvällar under 2007, där både föreningens ordförande och historikern Dick Harrison talade om Tintin. Medlemsantalet i föreningen steg snabbt efter diverse värvningsaktiviteter, bland annat vid Köpmangatans dag den 2 juni i samarbete med Tintinbutiken, och var vid sommaruppehållet uppe i cirka 200. Ett Nyhetsbrev per e-post skapades för att hålla medlemmarna löpande informerade om föreningens verksamhet och evenemang. Under perioden september–december 2007 mejlades fyra Nyhetsbrev ut. Under hösten var föreningen representerad vid bokmässan i Göteborg helgen den 28–30 september 2007. Den då nystartade Göteborgssektionen av för­eningen var på plats och bedrev medlemsvärvning mellan Tintinaktiviteterna i förlaget Bonnier Carlsens och Sjö­historiska museets regi. Vin- & Sprit­historiska museet höll två whiskyprovningar »i kapten Haddocks anda« under oktober och november, och för­ening­en lyckades få till stånd en rabatt till medlemmarna.

»Tintin på skiva« var dock förening­ens stora höstevenemang. Arrangemanget, som ägde rum på Kulturhuset i Stockholm söndagen den 18 november 2007, var en hyllning till teamet bakom LP-skivorna om Tintins äventyr. Hedersgäster var Tomas Bolme, Bert-Åke Varg, Lars Edström och ljudteknikern Ulf Reinhard. De omkring 70 besökarna fick uppleva en rolig och interaktiv eftermiddag med ljuduppspelningar, in­tervjuer, skivsignering och massor av humor och värme när hedersgästerna verkligen bjöd på sig själva. Samtliga medverkande blev givetvis hedersmedlemmar. Föreningen kan dessutom räkna Kjerstin Dellert, Christer Fuglesang, Kristiina Kolehmainen (Serieteket), Arne Mossberg (Carlsen/if) och Karin Nilsson (Bonnier Carlsen) som hedersmedlemmar under 2007. Medlemsantalet vid årets utgång var 287 fullvärdiga medlemmar. © GT 2008

Kommentarer inaktiverade.