Evenemang 2008

Familjedag på Sjöhistoriska museet – 17 februari 2008

Föreningens första familjedag ägde rum på Sjöhistoriska museet i Stockholm där utställningen Tintin till sjöss pågick. Syftet var att i föreningens anda nå ut till fler generationer Tintinfantaster. Ett tjugotal medlemmar tog chansen att ta med sig sina yngre familjemedlemmar för att få en guidad visning av utställningen, lära sig teckna Tintin och delta i en Tintinfrågesport. Christine Östling, som själv varit initiativtagare till hela utställningen, berättade kring föremålen och scenerna. Teckningslärare var serietecknaren Esbjörn Jorsäter. Barnen, och även vi vuxna för den delen, fick på en timme goda kunskaper i hur vi kunde teckna Tintins ansikte med olika anletsdrag och inte minst den karaktäristiska tofsen.

* * *

Årsmöte – 22 maj 2008

Kassör Ove Brinkheden redogör för föreningens ekonomiska läge.

På Hergés födelsedag den 22 maj höll Generation Tintin sitt första årsmöte i Studio 3 på Kulturhuset i Stockholm. Sammanlagt var det 60 personer som träffades för att ta del av information från föreningen samt två intressanta föredrag. Det blev en lyckad kväll där den formella delen av årsmötet avverkades i rask takt på mindre än 25 minuter under ledning av ordföranden Björn Wahlberg. Kassören Ove Brinkheden berättade om budgeten och bokslutet. Inga stora beslut fattades på årsmötet, inga motioner hade kommit in.

Vår första årsbok, Tintiniana 2008, delades ut till alla närvarande, alla andra medlemmar fick den hemskickad med posten. Det enda vi kunde bjuda på i år gick dock inte av för hackor: alla fick varsin flaska SaniCola! En eloge till styrelsemedlemmen Johan Svensson för styvt arbete att få i ordning alla dessa flaskor! Samtliga närvarande fick dessutom helt gratis en Tintin Agenda 2008, som vänligt nog skänkts till föreningen av Kim på Artmakers.

Clas Svahn berättar om naturfenomenen i Tintinalbumen.

Den alltid lika professionelle Clas Svahn (Sveriges svar på Mik Ezdanitoff), som berättade på sitt oefterhärmliga vis om ”Tintin och naturens okända krafter”. Det var mycket intressant och uppskattat och pågick i precis en timme. Clas berättade mycket underhållande och initierat om klotblixtar, jordkast, issnurror, snörullar, ispelare, Sankt Elmseld, stormar, jättevågor, tornador, vandrande stenar, vulkanutbrott, meteoritnedslag, halofenomen, hägringar, regnbågar, flytande öar, sandstormar med mera! Mycket hade direkt koppling till Tintins äventyr: klotblixtar förekommer i både Det sönderslagna örat och De sju kristallkulorna; Dupondtarnas möten med hägringar i Det svarta guldet är välkända; vulkanutbrott finns i Plan 714 till Sydney; meteoritnedslaget i Den mystiska stjärnan borde väl egentligen ha utplånat de flesta hamnstäder, men i Tintins värld gick det inte så illa.

Arne Mossberg, legendarisk Tintinförläggare på Carlsen/if.

Därefter var det dags för Carlsen/if:s förläggare Arne Mossberg att äntra scenen. Arne har genom sin historia som förlagschef på Illustrationsförlaget under 1960- och 70-talen haft en framträdande roll för Tintins lansering i Sverige. Det var roligt att höra Arne prata om hur Tintin slog igenom 1968, hur vänstervågen sköljde över litteratur-Sverige, om hur han kämpade för att göra seriekonsten accepterad. Arne är en legend inom svensk barnbokbransch men en doldis; det var stort att få hit honom och få upp honom på en scen. I årsboken Tintiniana finns en längre intervju med Arne, där man kan läsa mer om hans arbete med Tintin.

Mot slutet av kvällen var det dags för den traditionella Tintin Quizen. Det var en bra omgång med många deltagare som kämpade tappert. Till sist var det ändå en segrare kvar: Martin Sjöberg! Men det var fyra som kämpade tappert rätt länge, och samtliga fyra fick välja vad de ville på prisbordet som bestod av Tintinfaksimiler och Tintinbilar.

Till sist hann vi även se några sällan visade kortfilmer, däribland den närmast mytomspunna reklamfilmen för S.G.M. (belgiskt mineralföretag) från tidigt 1970-tal. Därmed var fyra fullspäckade timmar över! Summa summarum: ett lyckat årsmöte, trevligt och roligt. Hipp hipp Hergé! © GT 2008

* * *

Resa till Bryssel – 29–31 augusti 2008

Det glada Brysselgänget 2008.

Sista helgen i augusti reste 22 medlemmar ur Generation Tintin till Bryssel för att under några dagar guidas runt i Tintins och hans skapare Hergés hemstad. För guidningen stod styrelsemedlemmarna Ove Brinkheden, Per Jerling, Fredrik Polland, Fredrik Skantz och Johan Svensson – och med benäget bistånd av Ted Thorngren blev hela resan och guidningen mycket lyckad!

Framför den läckra väggmålningen i hjärtat av Bryssel.

Torsdagen inleddes med en mjukstart med samling på kvällen utanför den officiella Tintinbutiken vid Grand Place mitt i centrala Bryssel. Den korta rundvandringens första stopp var den stora vägg-målningen med Tintin, Haddock och Milou på Rue de l’Étuve. Lite längre ner på samma gata såg vi sedan symbolen för Bryssel – Manneken Pis. Därefter passerade vi en rad gator och platser som Rue Tryphon Tournesol (Kalkylgatan), Rue Dupond & Dupont (Dupond & Dupont-gatan) samt Place Bianca Castafiore (Castafioretorget), innan vi kom fram till Hôtel Metropole som förekommer i De sju kristallkulorna. Kvällen avslutades med ett besök på en intilliggande restaurang.

Willem De Graeve på CBBD berättar om seriekonsten.

På fredag morgon, som också började vid Tintinbutiken, fortsatte vi rundvandringen söderut förbi förebilden till Tintins hemadress Labradorgatan 26, loppmarknaden från Enhörningens hemlighet och väggmålningen med Smecken och Sulan. Färden fortsatte förbi Tintinskylten på taket på Lombardbyggnaden och vidare till stationen Gare du Midi där vi fick se en annan stor väggmålning med Tintin åkandes på ett lok ur Tintin i Amerika. Sedan tog vi spårvagnen tillbaka norrut till seriecentret CBBD där vi åt lunch. Efter lunchen fick vi en specialvisning av seriecentret med dess fantastiska samlingar och bibliotek av informationschefen och serieexperten Willem De Graeve. Efter en del egen tid för shopping och annat avslutades dagen med ett mycket trevligt besök på den fantastiska restaurangen Faubourg Saint-Antoine i Schaerbeek. Innehavaren Bob är en hängiven Tintinsamlare som dekorerat hela sin restaurang med Tintinprylar.

T-banestationen Stockel.

Lördag morgon samlades vi vid De Brouckère och tog tunnelbanan ut till ändstationen Stockel som är helt dekorerad med figurer från Tintins äventyr. Därefter fortsatte vi med tunnelbana och spårvagn till stadsdelen Etterbeek och såg Hergés födelsehus samt huset som Hergé växte upp i. Efter en kortare utomhuslunch åkte vi tillbaka in mot centrum för att ta spårvagnen ut till den södra stadsdelen Uccle, där Hergé ligger begravd på kyrkogården. Vi lade naturligtvis blommor på graven. I närheten av begravningsplatsen såg vi sedan observatoriet från Den mystiska stjärnan och en stor Tintinstaty i brons inne i foajén på kulturcentret i Uccle. Efter en del promenerande och bussåkande tog vi oss därefter slutligen fram till stadsdelen Watermael-Boitsfort där vi fick se huset som Hergé bodde i på 1940-talet. Lite längre upp längs samma aveny ligger förebilden till professor Bergamottes villa från De sju kristallkulorna, avtecknat i albumet nästan som en exakt kopia. Därmed var den officiella guidningen slut, men kvällen avslutades med ett gemensamt restaurangbesök inne i turistkvarteren i centrala staden. © GT 2008

* * *

Bokmässan i Göteborg – 26–28 september 2008

Genom vänligt tillmötesgående med Bonnier Carlsen fick Generation Tintin husera på ett par kvadratmeter i förlagets monter. Vi slog upp vår eleganta rollup som med sina 2 meters höjd verkligen signalerar att alla Tintinfantaster är välkomna! Under tre dagar stod föreningen på plats, och tack vare medlemmarna ur vår Göteborgssektion kunde vi hålla bordet bemannat hela tiden. Sammanlagt valde nio begåvade människor att lösa medlemskap på plats, och de fick vår eftertraktade årsbok direkt i handen. Dessutom delade vi ut bortåt 100 medlemsblad, så vi får se hur många medlemmar vi får efter denna värvningskampanj. Det som är roligt med Bokmässan är de olika föredragen och evenemangen. För Tintinvänner fanns ovanligt mycket att ta del av i år!

Björn Wahlberg och Jonathan Lindström pratar Tintin.

Under den spännande rubriken Allt vi vet har vi lärt oss av Tintin samtalade föreningens ordförande Björn Wahlberg med författaren och arkeologen Jonathan Lindström om Dupondtarnas mustascher, den platonska idén hos Hergé och mycket annat. Det blev en halvtimmes bollande av tankar och idéer som var mycket underhållande, åtminstone om man får tro publiken som glatt var med på noterna.

Michael Farr och Björn Wahlberg i samspråk.

På lördagsmorgonen var det dags för den engelske Tintinexperten Michael Farr att tillsammans med Björn Wahlberg diskutera några av huvudpersonerna i Tintins värld, med utgångspunkt i Farrs senaste bok Tintin & Co. Det blev mycket matnyttiga 40 minuter, där Michael Farr berättade entusiastiskt och underfundigt om de verkliga förebilderna till karaktärerna, om Hergés första flickvän som gav namn åt Milou, om Hergés far och farbror som var tvillingar, etc! Efteråt följde en mycket uppskattad signering.

Michael Farr håller hov.

På lördagkvällen bjöd föreningen alla som jobbat i montern på trevlig middag på restaurangen Franska Hörnet. Michael Farr var den givne huvudpersonen och han berättade underhållande och outtröttligt om Tintin, Hergé och sina böcker. Det blev ett fint tillfälle att ställa frågor och förhoppningsvis fick alla svar.

Michael Farr och Tintinförläggaren Karin Nilsson.

På söndagseftermiddagen var det dags för det stora seminariet Tintin & Co., där Michael Farr och Björn Wahlberg berättade om Hergés arbete med Tintin inför fullsatt publik på flera hundra besökare. Tonvikten var lagd vid Hergés noggranna researcharbete, och Michael Farr hade med sig bilder från Hergés arkiv som visade hur noggrann Hergé hade varit vid tecknandet av Tintins äventyr. Han kunde också berätta målande om sina möten med Hergé. Det blev en glad och uppsluppen seans som varade i 45 minuter. Därefter tvingades Farr kasta sig i limousinen för att hinna till planet hem till London.

Esbjörn Jorsäter lär publiken teckna Tintin.

Tintinevenemangen avslutades på söndagseftermiddagen med Teckna Tintin, där serietecknaren och -läraren Esbjörn Jorsäter visade hur man gör för att teckna Tintin, Milou och kapten Haddock. Björn Wahlberg bistod med kommentarer om hur Hergé gick till väga när han tecknade. Det var många barn som satt i publiken och ritade febrilt, och resultatet var mycket imponerande! Allt som allt var det en mycket lyckad Bokmässa för Generation Tintin! Vi knöt många nya kontakter, vi värvade flera nya medlemmar och vi kan konstatera att intresset för Tintin är oerhört stort – både bland äldre publik men inte minst bland de yngre. Det bådar gott inför framtiden! © GT 2008

* * *

Besök på Aeroseum – 13 november 2008

Viggen imponerar på Aeroseum.

Generation Tintins styrelse må vara baserad i Stockholm, men vi har medlemmar över hela landet. Och i Göteborg har vi en livaktig Göteborgssektion som träffas varannan månad för trevlig samvaro. Här följer en rapport från deras besök på Aeroseum i Säve, strax norr om Göteborg.

Den 13 november 2008 träffades Göteborgssektionen av Generation Tintin igen för ett  annorlunda möte i underjorden. Glädjande nog var det många nya  ansikten som dök upp för första gången, vilket bådar gott för  framtiden! Efter att vi samlat ihop oss i entrén begav sig hela  gänget ner i underjorden som i detta fall består av en tidigare topphemlig militär underjordisk berghangar för flygplan. Hangaren byggdes under kalla kriget för att skydda vårt stolta flygvapen mot  ryssen och den livsfarliga atombomben.

GT-medlemmen Henrik Ahlström provsitter cockpit.

Den världsunika anläggningen som består av 22 000 kvm golvyta har i princip varit nedläggningshotad sedan invigningen 1955 på grund av att den redan då konstaterades vara omodern. Berget tål med största sannolikhet själva smällen från en bomb, men den är inte konstruerad för att skydda mot det efterföljande radioaktiva nedfallet. Efter att deltagarna guidats runt bland alla flygplanen avslutades mötet med att jag höll ett litet föredrag om flygplanen i Tintin, och de är många! Det som känns extra roligt för en flygnörd är det faktum att alla flygmaskiner i Tintin har en korrekt förebild i verkligheten. Det finns faktiskt bara ett undantag och det är Carreidas 160 från Plan 714 till Sydney som är en ren fantasiskapelse.

Text och foto: Kjell Svensson © GT 2008

Kommentarer inaktiverade.