Evenemang 2009

Tintin 80 år – 10 januari 2009

Fyra smaskiga Tintintårtor!

Lördagen den 10 januari 2009 firade Generation Tintin vår hjältes 80-årsdag! Det blev festligheter både i Stockholm och i Göteborg med sammanlagt 100 deltagande medlemmar! Intresset för evenemanget var stort också i media, som älskar att rapportera om Tintin så fort det händer någonting.

Förväntansfulla medlemmar i Klarabiografen.

Stockholm

Klockan 13.00 slogs portarna upp till Klarabiografen i Kulturhuset på Sergels torg mitt i centrala Stockholm. Omkring 70 förväntansfulla medlemmar samt ett tiotal andra fantaster, som läst om evenemanget i tidningarna, tog plats i biografen. Föreningens ordförande Björn Wahlberg hälsade alla välkomna och inledde födelsedagsfirandet med hyllningstalet ”Tintin – en tidlös 80-åring”. I sitt hyllningstal presenterade ordföranden dagens födelsedagsbarn genom att  konstatera att Tintin är en hjälte med hjärta och hjärna. Därefter försökte han ringa in den svårfångade karaktären genom att ställa olika frågor och resonera kring dem: vilket yrke har Tintin och varför? hur gammal är egentligen Tintin? vilket kön har Tintin? vad betyder Tintins namn? varför bär Tintin golfbyxor? vilken nationalitet har Tintin? Talet utmynnade i slutsatsen att Tintin är en neutral karaktär med vilken vem som helst kan identifiera sig, både gammal och ung, både pojkar och flickor. (En längre version av hyllningstalet är tryckt i årsboken Tintiniana 2009, s. 3–11.)

Därefter vidtog en spektakulär filmvisning: den charmiga dockfilmen Krabban med guldklorna från 1947 i svensk översättning av ordföranden. Filmen väckte stor munterhet bland publiken som uppenbart gillade denna första långfilm med Tintin. Efteråt visades ett avsnitt av den svenska tv-serien C/o Segemyhr som handlade en hel del om Tintin!

Efter filmvisningen var det dags att inmundiga goda mackor och specialbakade Tintintårtor! Örnsbergs Bageri & Konditori hade gjort tårtorna som var lika goda som de ser ut på bilderna! Allt detta sköljdes ner med sedvanlig Sani-Cola eller Klowaswa (syldaviskt mineralvatten). Under pausen kunde alla Tintinvänner mingla omkring och diskutera och knyta nya kontakter – vilket är huvudsyftet med Tintinföreningen!

Peter Lamming berättar om Tintin som motionär.

När alla var mätta och nöjda var det dags för det första föredraget: ”Tintin som motionär” av Peter Lamming, som tidigare arbetat på Folkhälsoinstitutet. Han berättade underhållande och initierat om vikten att hålla sig i form och äta rätt – hela tiden med Tintin som sann förebild. Vi blir allt fetare och rör oss allt mindre. ”Den som inte ägnar tid åt sin hälsa i dag, kommer att få ägna tid åt sin sjukdom senare”, berättade Peter. Ett av flera goda exempel ur Tintins äventyr är i Den mystiska stjärnan, när Tintin går ombord på polarfartyget Aurora: han går genast ut i fören på fartyget och uppmanar Milou att andas in den friska havsluften! Det blev många aha-upplevelser och nickande huvuden under föredraget. Ingen vill väl gå omkring med dålig hälsa, men vi är ett stillasittande folk framför våra datorer. ”Ut och rör på er!” uppmanade Peter Lamming. ”Gör som Tintin!” (Föredraget finns tryckt i årsboken Tintiniana 2009, s. 69–73.)

Karsten Thurfjell berättar om de ädla dryckerna i Tintins äventyr.

Därefter äntrade nästa talare scenen: radiojournalisten och vinkännaren Karsten Thurfjell. Han berättade målande om alkoholens betydelse i Tintinäventyren och hur kapten Haddock gradvis lyckas bemästra sitt drickande med hjälp av Tintins goda påverkan. Men mest uppehöll sig Karsten kring vin och framför allt det schweiziska vin som kapten Haddock åtrår hemma hos professor Topolino i Det hemliga vapnet. Det visar sig inte vara ett vin från trakten av Nyon, vilket kanske förvånade en och annan sann Tintinfantast. Intresset var också stort när Karsten berättade om sitt besök på Hôtel Cornavin i Genève, det hotell som professor Kalkyl alltid brukar bo på under sina vistelser där. Hotellet har en liten utställning, och numera kan man till och med boka rum 122 – samma rum som Hergé hittade på till Kalkyl! (Föredraget finns tryckt i årsboken Tintiniana 2009, 59–64.)

Efter dessa två matnyttiga och inspirerande föredrag var det så dags för lite lek: föreningens sedvanliga Tintin Quiz! Reglerna är enkla: alla står upp och lekledaren säger ett påstående (t.ex. ”Milou är en foxterrier”). Är påståendet sant räcker man upp handen, annars inte. Har man rätt får man stå kvar, har man fel får man sätta sig och är ute ur leken. Det blev en hård kamp innan vår medlem nr 243 Mattias Nordlander kunde kamma hem segern! Som förstapris fick han en tjusig Marie Leblon-statyett föreställande Milou och katten på Moulinsart, skänkt av Tintinbutiken. Och därmed var firandet slut. Nästan sex timmar hade förflutit utan att vi knappt märkt det!

För dem som fortfarande inte hade fått nog väntade middag på Monks på Sveavägen. Ett tjugotal tappra Tintinvänner slöt upp för att njuta av god mat och dryck – och prata om… Tintin!

Krabburkar och Tintinfigurer på plats.

Göteborg

Generation Tintin har en aktiv Göteborgssektion som verkligen gör skäl för namnet! Den 10 januari träffades ett tjugotal medlemmar för att först utbringa en skål (i Loch Lomond!) till jubilaren och sedan äta tårta. Dagen till ära hade man dukat upp fint och skapat härlig Tintinstämning med krabburkar och figurer av födelsedagsbarnet! Därefter vidtog middag på anrika Park Avenue – samma hotell där Hergé och Bob De Moor en gång bodde på i augusti 1956 (läs mer om detta i årsboken Tintiniana 2008)!

Hedersmedlemmen Sture Hegerfors berättar målande om sin brevväxling med Hergé.

Inbjuden föredragshållare var Sture Hegerfors, som är hedersmedlem i föreningen. Sture var i sitt esse och berättade glatt om sina möten med Hergé. Inte minst anmärkte han på att Hergé inte alls var någon dysterkvist, som han ibland framställs som. Dagen till ära hade han även med sig brev och julkort som han fått av Hergé. Det blev en oförglömlig eftermiddag och kväll i Tintins sällskap! © GT 2009

* * *

Stanislas på Kulturhuset – 20 maj 2009

Stanislas berättar om sina serier på Kulturhuset.

Onsdagen den 20 maj 2009 besökte den franske serietecknaren Stanislas Barthélémy Kulturhuset i Stockholm. Han var inbjuden av Kristiina Kolehmainen på Serieteket, och självklart var Generation Tintin med på ett hörn för att fira denna stora begivenhet. För oss Tintinvänner är han naturligtvis viktig i egenskap av tecknaren till seriealbumet Hergés äventyr, som kom ut på svenska 2008. Föreningens ordförande Björn Wahlberg samtalade med Stanislas på scenen, och vår medlem Ted Thorngren agerade tolk eftersom den gode Stanislas inte talar engelska. Evenemanget inleddes med en filmvisning: den blott fyra minuter långa men oerhört charmiga filmen La chute de l’ange, som bygger på en berättelse av Stanislas som även finns utgiven på svenska under titeln Ängelns fall.

Stanislas signerar ett album med stor noggrannhet.

Därefter fick Stanislas berätta om hur han tecknar. Han avslöjade att han alltid tecknat, ända från barndomen. Han är utbildad arkitekt och är särskilt förtjust i att teckna hus och byggnader. Han tecknar traditionellt med penna och papper, men numera brukar han färglägga i datorn. Men mest talade han om sin relation till Hergé. Stanislas älskar nämligen Hergé och Tintin, vilket synnerligen gladde oss Tintinvänner. Hergés klara linje har utgjort den största påverkan på Stanislas teckningar, berättade han. Favoritalbumet är Blå lotus, eftersom det är så vackert tecknat och Hergé gjorde det helt själv utan medarbetare. Självklart fick publiken ställa frågor och Stanislas svarade artigt. Över huvud taget framstod Stanislas som en charmerande, ödmjuk och oerhört vänlig person som gärna delade med sig av sina erfarenheter.

En elegant Hergé i Stanislas’ tappning.

Efter drygt en och en halv timme var det så dags för den obligatoriska signeringen av album, och Stanislas visade än en gång vilket proffs han är: han tog god tid på sig och gjorde de mest vidunderliga små teckningar på Hergé – till alla närvarandes stora glädje. © GT 2009

Läs gärna mer om Stanislas på hans hemsida!

* * *

Årsmöte – 22 maj 2009

Många medlemmar kom till årsmötet.

Tintinföreningens andra årsmöte, den 22 maj 2009, blev ett storslaget evenemang som arrangerades i samarbete med Belgiska ambassaden och Brussels Trade Office. Traditionsenligt hölls årsmötet på Kulturhuset mitt i centrala Stockholm, tack vare den alltid lika vänliga och tillmötesgående chefen på Serieteket, Kristiina Kolehmainen. Den formella delen av årsmötet avverkades som vanligt i rask takt. Inte heller det här året fattades några stora beslut. Årsboken Tintiniana 2009 delades ut till alla närvarande.

Handelsattaché Gilles Brédas berättar om Bryssel.

Därefter vidtog det intressanta programmet ”Tintin i Bryssel”, i samarbete med Belgiens ambassad. Handelsattachén från Brussels Trade Office, Gilles Brédas, berättade målande om Bryssel och varför staden är väl värd ett besök. Han delade även ut broschyrer och bjöd på god belgisk choklad.

Från föredraget ”Tintin i Bryssel”.

Därefter berättade ordförande Björn Wahlberg om Tintins Bryssel med jämförande foton och serierutor. Ett sedvanligt Tintin Quiz avslutade programmet.

Därefter följde middag på Pressklubben/Duvel Café på Vasagatan, med Stanislas som självklar hedersgäst.

Göteborgsssektionen firade Hergé den 22 maj i en lokal på Chalmersområdet, där man såg på filmen Blå lotus och där­efter gick på kinesrestaurang.

* * *

Resa till Bryssel – 27–30 augusti 2009

Den 27–30 augusti åkte föreningen för andra året i rad till Bryssel och framför allt till det nyinvigda Musée Hergé i Louvain-la-Neuve under guidning av styrelse­medlemmarna Ove Brinkheden och Per Jerling. Elva medlemmar deltog. Ur inne­hållet märks förutom besöket på Musée Hergé även väggmålningen på Gare du Luxembourg, T-banestationen Stockel, Bibliothèque Communale Hergé och Her­gés födelsehus i Etterbeek samt Villa Bergamotte. En utförlig reserapport finns att läsa i årsboken Tintinism 2010, s. 129–134.

* * *

Bokmässan i Göteborg – 25–27 september 2009

Generation Tintin deltog för tredje året i följd på Bokmässan i Göteborg. Vi fick plats i Svenska Serieakademiens Tintininspirerade monter genom vänligt till­mötesgående av vår hedersmedlem Sture Hegerfors. Under mässan värvade vi med­lemmar och fick bland annat träffa den legendariske serie­tecknaren (och hedersmedlemmen) Jan Lööf.

* * *

Tintin på film – 12 november 2009

Denna kväll ägnades åt en djupdykning i Tintinfilmernas värld. Vi guidades av film­experterna – tillika medlemmarna – Georg Madisson och Alf SallanderKlarabiografen på Kulturhuset i Stockholm.En utökad version av föredraget finns att läsa i årsboken Tintinism 2010, s. 15–23.

Dessutom visades dockfilmen Krabban med guldklorna i svenskdubbad version! Styrelsemedlemmen Johan Svensson hade skickligt redigerat in ljudet från den klassiska LP-skivan med svenska röster.

Kommentarer inaktiverade.