Evenemang 2010

Tintin på månen på Observatoriemuseet – 26 januari 2010

På kvällen den 26 januari höll författaren Jonathan Lindström ett föredrag om ”Tintin på månen” på Observatoriemuseet i centrala Stockholm. Ett tjugotal medlemmar slöt upp, och vi fick även möjlighet att studera natthimlen i observatoriets teleskop.

* * *

Årsmöte – 21 maj 2010

Föreningens tredje årsmöte gick av stapeln den 21 maj på Kulturhuset i Stockholm. Omkring 60 personer slöt upp för att delta i mötet. Ett exemplar av föreningens årsbok Tintinism 2010 delades ut till mötesdeltagarna. Ordföranden och övriga styrelsen tog sig igenom den formella årsmötesagendan, varav en stor del ägnades åt förhandlingarna med Moulinsart och förändringarna för föreningen. Det viktigaste är att föreningen byter namn och webbadress, samt att vi nu har rätt att gratis publicera en valfri bild av Hergé per sida i vår årsbok.

Därefter fortsatte programmet med försäljning av faksimiler och andra Tintin-prylar samt en unik chokladpralin: ”Haddocks whiskytunna”, speciellt framtagen för GT:s medlemmar av Andreas Choklad. Tintinöversättaren Allan B. Janzon invaldes som hedersmedlem, och närvarande var hans son Krister Janzon och barnbarnet Eva som berättade om Allan och Karin Janzons arbete. Därefter visades filmen Månen tur och retur, Belvisions klassiska version i svensk originaldubb från 1969 med originalrösterna från tv: Tomas Bolme, Åke Lindström, Bert-Åke Varg och Lars Edström. Tillställningen avslutades med sedvanligt Tintin Quiz.

* * *

Resa till Paris och Cheverny – 22–25 juli 2010

Föreningens tredje resa gick till Frankrike, närmare bestämt till Paris och Cheverny under guidning av styrelsemedlemmen Fredrik Skantz. Sju personer deltog. Ur innehållet märks förutom besöket på slottet Cheverny även seriebutiker i Paris, Eiffeltornet och konst på Musée d’Orsay. En reserapport finns att läsa i årsboken Tintinism 2011 på s. 115–118.

* * *

Syldavien-kväll – 17 november 2010

Den 17 november ordnades en Syldavienkväll på Kulturhuset i Stockholm. Serieexperten Ola Hammarlund höll föredrag om operettstater i serier i allmänhet och om Syldavien i synnerhet. Föredraget var en variant av Olas artikel i årsboken Tintinism 2010, s. 99–107.

Föreningen bjöd på frukt och snacks samt mineralvattnet Klowaswa. Därefter visades filmen The Prisoner of Zenda (Fången på Zenda) från 1937, som bär stora likheter med Syldavien och Kung Ottokars spira. Kvällen avrundades med Quiz, denna gång enbart med frågor om Syldavien.

Kommentarer inaktiverade.