Evenemang 2011

Kapten Haddock 70 år – 9 januari 2011

Den 9 januari uppmärksammade för­eningen att kapten Haddock fyllde 70 år. Ett trettiotal Tintinvänner samlades på restaurang Nam Kang på Birger Jarlsgatan 38 i Stockholm, där föreningen hade bokat karaokerummet. Ordförande Björn Wahlberg höll ett hyllningstal till kapten Haddock, därefter vidtog mingel och social samvaro i glada Tintinvänners lag samt middag. Många medlemmar hade tagit med sig personliga Tintinprylar från den egna samlingen för att berätta om dem.

* * *

Tintin-träffar i Göteborg – 21–22 maj 2011

Den aktiva Göteborgssektionen träffades den 21 maj för lunch på restaurang Bryggan, Karl Johansgatan 58 i Majorna. Föreningens ordförande Björn Wahlberg hade rest ner för att delta vid träffen. Efter lunchen följde ett besök hemma hos Tintinsamlaren Sven Eriksson, som visade upp sin fantastiska samling Tintinprylar.

På Hergés födelsedag och dagen för föreningens årsmöten – den 22 maj – samlades Göteborgssektionen under ledning av Kjell SvenssonOnsala rymdobservatorium för att gå en guidad tur och diskutera Månen tur och retur.

* * *

Årsmöte – 22 maj 2011

Tintinföreningens fjärde årsmöte gick av stapeln den 22 maj på Kulturhuset i Stockholm. Före årsmötet guidade Serietekets chef Kristiina Kolehmainen oss genom serieutställningen Hypermarket Ferraille av den franska truppen Les Requins Marteaux (»Hammarhajarna«). Till årsmötet slöt ca 50 personer upp. Ett exemplar av föreningens årsbok Tintinism 2011, presentboken Hergé in his own words och cd-rom-skivan Tintin and the Mystery of the Lost Letters delades ut till mötesdeltagarna. Ordföranden och övriga styrelsen tog sig sedan igenom den formella årsmötes­agendan. I pausen med mingel bjöd föreningen på förfriskningar i form av mineralvatten, snacks och frukt och sålde Tintinbilar, cd-skivor, t-shirts, plastfigurer, nyckelringar, vykort och äldre årsböcker.

Därefter fortsatte programmet med samtal med Mats Qviström, Tintins svenska röst i Nelvanas tecknade tv-serie från 1990-talet. Sedan presenterades några medlemmars resa till Genève som inspiration för ett eventuellt framtida besök. Därefter visades trailern till Spielbergs kommande Tintinfilm. Mötet avslutades med sedvanligt Tintin Quiz med fina priser.

* * *

Nördcafé på Tekniska museet – 12 oktober 2011

Den 12 oktober arrangerade Generation T tillsammans med Tekniska museet ett så kallat Nördcafé. Föreningens egen rymdexpert Johan Marcopoulos, till vardags informations-ansvarig på Rymdstyrelsen, berättade om fakta och fiktion i dubbeläventyret Månen tur och retur. För den som inte hade möjlighet att vara på plats kunde man ändå följa föreläsningen på Tekniska museets webbplats, vilket mer än 250 personer har gjort. Ca 50 personer var närvarande för att höra föredraget på plats. De 30 första medlemmar som anmält sig fick även en gratis specialvisning av den fantastiska rymdutställningen NASA – A Human Adventure.

* * *

Generation T på premiären av Tintins äventyr: Enhöringens hemlighet – 28 oktober 2011

Denna dag var det äntligen dags för Sverigepremiär på filmen som alla Tintinvänner väntat på: Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet i regi av Steven Spielberg. Föreningen fanns på plats mellan föreställningarna på Filmstaden Sergel vid Hötorget i Stockholm, där vi hade ett bord med lite snacks och minglade med besökare. Efter den sista föreställningen gick ett antal medlemmar vidare till puben Monks på Sveavägen och diskuterade filmupplevelsen. Medlemmar runt om i landet uppmanades att boka biljetter och se filmen tillsammans med andra medlemmar.

* * *

 

Temakväll: Tintin, Enhörningen och Vasa – 23 november 2011

Den 23 november ordnade föreningen tillsammans med Vasamuseet en temakväll om Tintin, Enhörningen och Vasa. Besökarna guidades först runt av marinexperten Christine Östling, som berättade om likheter och olikheter mellan Vasa och Enhörningen. Därefter höll marinarkeologen Patrik Höglund föredrag om Vasas historia och tidstypiska vrak. Evenemanget lockade ett trettiotal medlemmar som dessutom fick ta med sig vänner och bekanta till specialpris. Sammanlagt slöt 50 personer upp.

 

Kommentarer inaktiverade.