Verksamhet 2019

Generation T – Den svenska Tintinföreningens trettonde verksamhetsår blev ett stort och innehållsrikt jubileumsår. Tintin och Milou fyllde 90 år, vilket föreningen bland annat firade med en stor fest på Bergrummet på Skeppsholmen i Stockholm. 50-årsjubileet av månlandningen uppmärksammades av föreningen med föredrag vid två tillfällen. Även 50-årsjubileet av att Tintin började visas på svensk tv firades med ett evenemang på biografen Zita. Föreningen ordnade dessutom sedvanligt årsmöte med hedersgäst samt deltog på Uppsala Comix och Seriefestivalen i Skillinge. Föreningen höll även en whiskyprovning på Spritmuseet. Medlemsantalet vid förra kalenderårets slut var 408. Förutom nedan nämnda evenemang hade föreningen även populära Tintinpubar på Movitz Pub i Gamla stan, Stockholm, andra torsdagen varje månad under hela året. För styrelsens del hölls under året fem styrelsemöten.

Den 10 januari, på Tintins och Milou 90-årsdag, hölls en Tintinpub på det nya stamhaket Movitz Pub i Gamla stan, där föreningen nu har ett stort bord reserverat.

Den 31 mars medverkade föreningen för tredje året i rad på seriemässan Uppsala Comix på Grand i Uppsala. Vi sålde prylar och marknadsförde föreningen och höll sedvanligt Tintin Quiz.

Den 22 maj, på Hergés födelsedag, höll föreningen en stor fest på leksaks- och seriemuseet Bergrummet på Skeppsholmen i Stockholm för att fira Tintin och Milou 90 år! Föreningen bjöd på en mingelbufé med couscoussallad, surdegsbröd, dryck, kafe och kaka. Ordförande Björn Wahlberg höll ett hyllningstal till jubilarerna. Medlemmen Fredrik Polland var moderator och intervjuade skådespelarna Tomas Bolme och Lars Edström som berättade om sitt arbete med Tintinskivorna. Kristofer Bäck från skivbolaget Sony Music drog högintressant försäljningsstatistik över Tintinskivornas monumentala succé genom åren. Sony Music hade även sett till att det fanns öl på plats från ett mikrobryggeri. Dessutom bjöds på gratis whiskyprovning av kapten Haddocks favoritwhisky Loch Lomond tack vare distributören Stellan Kramer. Drygt 100 medlemmar kom till festen.

Den 25 maj höll Tintinföreningen sitt tolfte årsmöte, för femte året i rad i hörsalen på Medelhavsmuseet i Stockholm. Årets årsbok Tintinism 2019 delades ut till alla närvarande medlemmar. Årsboken pryddes av Hergés illustration med Neil Armstrong från 1969, vilket passade utmärkt med tanke på att det var 50 år sedan månlandningen. De 144 sidorna innehöll som vanligt en härlig blandning artiklar med tonvikten lagd på Tintins månäventyr och Hergés stora research. Sedvanligt årsmöte hölls med genomgång av föreningens ekonomi, inval till styrelse, antagande av reviderade stadgar.

Därefter var det dags för hedersgästen Sture Hegerfors, hedersmedlem i Generation T och president i Svenska Serieakademin som han grundande 1965! Serieakademin delar bland annat ut seriepriset Adamsonstatyetten och 1971 fick Hergé denna åtråvärda hedersbetygelse. Sture Hegerfors har verkat för den tecknade serien i Sverige genom ett stort antal böcker, artiklar, tv-program och utställningar. Han har översatt bland annat Spirou och Buddy Longway och skrivit om serier i Nationalencyklopedien. Dessutom var han med och grundade Seriefrämjandet 1968 och var dess första ordförande. Av särskilt intresse är det faktum att han kände Hergé personligen och brevväxlade med honom. Sture berättade om sitt långa och intressanta liv i den tecknade seriens tjänst samt om vänskapen med Hergé.

Efter årsmötet och föredraget vidtog en trevlig middag tillsammans med Sture i festvåningen på restaurang Kasper Bar & Restaurang i centrala Stockholm. Till årsmötet kom 55 medlemmar och till middagen följde 32 med.

Den 29 juni närvarade föreningen i form av ordförande Björn Wahlberg på Skillinge Seriefestival som ägde rum på Skillinge Teater på Österlen i Skåne. Björn höll ett föredrag och berättade om de pigga 90-åringarna Tintin och Milou.

Den 19 juli höll föreningen evenemanget »Med Tintin mot månen« på Science Fiction-bokhandeln i Gamla stan i Stockholm. Detta med anledning av att det var 50 år sedan månlandningen då Neil Armstrong och Buzz Aldrin tog de första stegen på månen den 21 juli 1969. Ordförande Björn Wahlberg och styrelsemedlemmen Johan Marcopoulos (informationsansvarig på Rymdstyrelsen) berättade om Tintins fantastiska månfärd, hur Hergé gick till väga när han skapade Månen tur och retur samt hur Tintins månresa håller i dag rent vetenskapligt. Det blev en underhållande och informativ stund i en fullsatt lokal. Ca 50 personer kom och många frågor ställdes.

Den 31 oktober gjorde Björn och Johan en repris av föredraget »Med Tintin mot månen«. Den här gången som en del av evenemanget Space Rendezvouz: Moon Landing 50 Years på Kungliga Tekniska Högskolan med särskilt fokus på månlandningen. Det blev en eftermiddag med astronomer, forskare, vetenskapare och Tintinfantaster.

Den 20 november arrangerade föreningen för tredje gången en whiskyprovning i kapten Haddocks anda på Spritmuseum på Djurgården i Stockholm. Ciceron var en av Sveriges mest kunniga experter på området – Nadja Karlsson. Det ingick en guidning och visning av museet och det bjöds på whisky, rom, konjak och ett dessertvin. Ca 15 medlemmar deltog.

Den 8 december ordnade föreningen evenemanget »Tintin på TV2« på Zita Folkets Bio i Stockholm. Detta för att fira att det var 50 år sedan Tintin började sändas som tecknad film på nystartade kanalen TV2. Det var i december 1969 som Belvisions animerade version av Månen tur och retur började sändas i svensk tv. Chefen på TV2:s barnredaktion Ingrid Edström fattade det formella beslutet att satsa på Tintin. Ingrid såg även till att de svenska rösterna till Tintin, kapten Haddock, professor Kalkyl och Dupondtarna blev tolkade av några av Sveriges mest folkkära skådespelare – de som sedan kom att reprisera sina roller på de ännu mer populära LP-skivorna. Föreningen firade detta med en oförglömlig kväll tillsammans med Tomas Bolme (Tintin), Lars Edström (professor Kalkyl), Bert-Åke Varg (Dupondtarna) samt TV-chefen Ingrid Edström. Björn Wahlberg ledde ett samtal med hedersgästerna som berättade fritt om sina minnen kring Tintin och TV2. Efter samtalet visades rariteten Månen tur och retur i svensk originaldubb från december 1969. Evenemanget var exklusivt för medlemmarna och kostnadsfritt och varje medlem fick även ta med sig en eller två gäster. Det blev mycket välbesökt med 90 personer som deltog (54 medlemmar och 36 gäster).

Under året sålde de fyra upplagorna av årsböckerna 2009, 2010, 2011 och 2014 helt slut och föreningen tryckte om dem i en begränsad andra upplaga, där felaktigheter korrigerats och ett antal bilder bytts ut till högre kvalitet. 2009 års årsbok hette först Tintiniana, men har nu döpts om till Tintinism av upphovsrättsliga skäl.

Under året fick Tintin även ett nytt svenskt förlag: Cobolt Förlag, som köpt Kartago. Det kommer förhoppningsvis att resultera i en ökad utgivningstakt av Tintinrelaterade böcker. © GT 2020