Verksamhet 2022

Generation T – Den svenska Tintinföreningens sextonde verksamhetsår blev ett år av glada återseenden och möten efter några år av pandemi och restriktioner. Vi deltog återigen i Stockholms Internationella Seriefestival på Kulturhuset efter flera års uppehåll. Föreningen höll sedvanligt årsmöte på Medelhavsmuseet med närvarande hedersgäst efter ett par år av digitala årsmöten under pandemin. Under hösten firades föreningens 15-årsjubileum med mingel, mat och dryck samt visning av filmen Tintin i hajsjön på biografen Zita i Stockholm. I slutet av året ordnade vi även en föreläsning om konstförfalskningar på Polismuseet. Tintinpubar hölls under året på Ardbeg Embassy i Gamla stan, andra torsdagen varje månad. Medlemsantalet vid förra kalenderårets slut var 614. För styrelsens del hölls under året fem styrelsemöten.

Den 21–22 maj medverkade föreningen på Stockholms Internationella Seriefestival på Kulturhuset i Stockholm, som arrangeras av Serieteket. På seriemarknaden SPX sålde vi prylar och marknadsförde föreningen. Dessutom hade vi som vanligt två svåra men roliga Tintin Quiz med fina priser.

Den 4 juni höll föreningen sitt femtonde årsmöte återigen tillbaka i hörsalen på Medelhavsmuseet i Stockholm. Årets årsbok Tintinism 2022 delades ut tillsammans med en Tintinfigur till alla närvarande medlemmar. Sedvanligt årsmöte hölls med genomgång av föreningens ekonomi och val till styrelse med mera på rekordtid.

Därefter höll hedersgästen Christina Jonsson, illustratör och serietecknare, föredrag. Christina hade även tecknat den eleganta bilden till årets medlemskort med Hergé åkande på en vespa i Gamla stan. Hon har gett ut två seriealbum i sviten Badgäster och bedragare på eget förlag som utspelas i hennes hemstad Hjo i början av 1900-talet. Hon tecknar i en klassisk klaralinjestil vad gäller bilder och färgläggning och berättar äventyrshistorier i Hergés anda. På årsmötet berättade Christina frikostigt om hur det går till när hon tecknar serier, men även hur hon arbetar med illustrationer till sina olika uppdragsgivare. Det blev ett mycket lyckat föredrag där de intresserade åhörarna gavs möjlighet att ställa frågor.

Efter årsmötet och föredraget hölls en trevlig middag tillsammans med hedersgästen på den thailändska restaurangen Rayavadee på Olofsgatan 6 nära Hötorget. På årsmötet närvarade 51 personer och på den efterföljande middagen deltog 30 personer.

Någon vecka efter årsmötet packades årsboken och Tintinfiguren och postades till samtliga övriga medlemmar, vilket motsvarade ca 550 paket.

Den 8 oktober firade föreningen 15-årsjubileum med festmingel och filmvisning av Tintin i hajsjön på biografen Zita. Då det dessutom var 50 år sedan filmen hade premiär passade vi på att visa denna filmklassiker på stor duk. Föreningen bjöd på bubbel och tilltugg i form av alkoholfri cava och snittar i samarbete med Bongo Kök & Bar.

Efter ett kortare anförande om Tintinföreningens femtonåriga historia och om filmens tillkomst av ordförande Björn Wahlberg, blev det en fin pratstund med de celebra hedersmedlemmarna Tomas Bolme och Lars Edström, som var med och dubbade filmen för femtio år sedan. Efter filmvisningen hölls ett Tintin Quiz, med fina priser till vinnarna. Evenemanget var exklusivt för medlemmarna som även fick ta med sig en gäst och var kostnadsfritt. Totalt deltog ca 130 personer, salongen var i det närmaste fullsatt.

Lagom till filmvisningen hade förlaget Cobolt gett ut filmalbumet Tintin och hajsjön från 1973 på nytt, i ny översättning av Björn Wahlberg med digital textning och hårda pärmar. Den 19 oktober arrangerade butiken Art & Office föredrag om serier där Björn Wahlberg berättade om Gaston, Blake och Mortimer samt Tintin, förstås!

Den 3 december ordnade föreningen ett intressant föredrag på Polismuseet i Stockholm som handlade om konstförfalskningar. Det var Lars Alm, pensionerad kriminalpolis vid godsspaningsgruppen som under en spännande eftermiddag berättade om vilka konstnärer som utsatts för förfalskade kopior, hur de sprids på marknaden och hur man kan känna igen en förfalskad tavla. Han visade även upp riktiga exempel på falska tavlor från polisens arkiv. Föredraget var mycket uppskattat av de ca 40 medlemmar som deltog. Konst och konstförfalskningar är ett återkommande tema i Tintins äventyr. Det kan gälla en tavla som ger en viktig ledtråd i Enhörningens hemlighet eller ett konstföremål som stjäls från ett museum och kopieras som i Det sönderslagna örat. Konstförfalskningar utgör själva stommen i filmen Tintin i hajsjön, och i Tintin och alfakonsten är det just i konst- och gallerivärlden som Tintin rör sig där Ramo Nash gör kopior som förses med äkthetsintyg.

Under året fortsatte föreningens populära Tintinpubar i Stockholm på Ardbeg Embassy på Västerlånggatan 68 i Gamla stan, som vanligt alltid andra torsdagen varje månad. Där träffas medlemmarna över ett glas god dryck och en bit mat för att samtala om Tintin och populärkultur i största allmänhet.

Under året slog föreningen ett nytt medlemsrekord: medlemsantalet var vid årets utgång 631 medlemmar.