Verksamhet 2015

Generation T – Den svenska Tintinföreningens nionde verksamhetsår blev ett händelserikt år. Föreningen ordnade bland annat en tvådagars Tintinfilmfestival på Kulturhuset i Stockholm, sedvanligt årsmöte med hedersgäst, föredrag om Tintin på månen, ett Haddock Skepparquiz samt en resa till Skottland. Förutom nedan nämnda evenemang hade föreningen även populära Tintin­pubar, med ibland celebra gäster på stamkrogen S:t Clara i Gamla stan, Stockholm andra torsdagen varje månad under hela året. För styrelsens del hölls under året sex styrelsemöten.

Den 12 februari firade föreningen Serafim Svensson som fyllde 60 år, med en Tintinpub på S:ta Clara i Gamla stan. Vår svenska röst till Serafim Svensson, skådespelaren Lars Edström, var med på pubträffen och berättade hur det gick till att spela rollen som den oefterhärmlige och ostoppbare försäkringsagenten! Evenemanget lockade ca 20 personer.

Den 9–10 maj medverkade föreningen för åttonde året i rad på Stockholms Internationella Seriefestival på Kulturhuset i Stockholm. Vi marknadsförde för­eningen, värvade medlemmar, sålde Tintinprylar och anordnade som vanligt två Tintin Quiz med fina priser.

Den 23 maj höll Tintinföreningen sitt åttonde årsmöte, denna gång på Medel­havsmuseet i Stockholm. En verkligt magisk plats som förde tankarna till kungagraven i Faraos cigarrer. 2015 års årsbok delades ut och det fanns även möjlighet att köpa äldre årsböcker, Tintin till sjöss och andra Tintinprylar. Sedvanligt årsmöte hölls med genomgång av föreningens ekonomi, inval till styrelse etc. på ny rekordtid. Årets hedersgäst var serietecknaren Ola Skogäng, skaparen av Theos ockulta mysterier. Han arbetar i Hergés anda med äventyr, spänning och humor i skön symbios och tecknar i Hergés klara linjen-stil. Ola berättade och visade hur han arbetar steg för steg med varje bok och hur Tintin har påverkat det arbetet. Därefter berättade ordförande Björn Wahlberg om Hergés arkiv, både Hergés eget omfattande dokumentationsarkiv och dagens arkiv med originalteckningar, skisser och manusutkast samt om en planritning över Tintins lägenhet på Labradorgatan 26. Årsmötet avslutades med ett kombinerat Tintin- och Theo-Quiz där första pris var ett signerat serie­original av Ola Skogäng! Efter årsmötet hölls en gemensam middag på den italienska restaurangen Il Giardino. Till årsmötet slöt ca 60 personer upp och på middagen deltog ca 30 personer.

Den 10–13 september arrangerades den åttonde resan i föreningens historia. Resmålet denna gång var Skottland och jakten på den svarta ön och slottsruinen Ben More. För guidningen stod Michael Farr och reseledare från GT var Fredrik Skantz. Några hann även besöka London innan alla träfades i Edinburgh. Bland besöksmålen var bland annat Edinburghs slott, The Scotch Whisky Experience, Lochranza Castle och Arran Destillery på Isle of Arran. Totalt deltog 13 personer. En reserapport finns att läsa i årsboken 2016.

Den 26 september höll styrelsemedlemmen Johan Marcopoulos ett faktaspäckat föredrag om »Tintin på månen« på Nobelmuseet, där han berättade om Tintins månresa och jämförde med Apollo 11 och andra månfärder. Med hjälp av bilder och filmklipp visades likheter och skillnader mellan Tintins resa och verklighetens månfärder. Johan rapporterade även från den då pågående astronautkongressen i Stockholm anordnad av ASE (Associa­tion for Space Explorers), där hundratals astronauter deltog.

Helgen den 24–25 oktober arrangerade föreningen en två dagars filmfestival till Tintins ära i samarbete med Serieteket. Lokalen var Klarabiografen på Kulturhuset mitt i centrala Stockholm. Den första festivaldagen var vikt åt en hedersgäst från Belgien: Jean-Pierre Talbot, den ende skådespelare som spelat rollen som Tintin av kött och blod på bio! Han berättade om hur det gick till när han erbjöds rollen som Tintin, hur han upplevde mötet med Hergé och andra anekdoter från filminspelningarna. För simultantolkningen stod GT:s ordförande Björn Wahlberg. Därefter signerade Talbot glatt sin självbiografi och specialtryckta foton. Under lördagen visades Krabban med guldklorna (1947) med svensk text och Talbots båda filmer Tintin i piraternas våld (1961) och Tintin och mysteriet med de blå apelsinerna (1964). Kvällen avslutades med en gemensam middag med Jean-Pierre Talbot på Il Giardino. Den andra festivaldagen var vikt åt Belvisions tecknade filmer från 1960- och 1970-talet. Dagen till ära kom tre av de svenska rösterna: Tomas Bolme (Tintin), Bert-Åke Varg (Dupondtarna) och Lars Edström (professor Kalkyl), som berättade om film- och skivinspelningarna och sedan fick signera LP-skivor. Under söndagen visades Belvisions filmer Månen tur och retur (1959), Den mystiska stjärnan (1962), Tintin et la S.G.M. (1970) samt Solens tempel (1969) med svensk original­dubbning från 1971 med Jacob Hård som Tintin. Totalt deltog ca 100 personer på filmfestivalen.

Den 30 november deltog föreningen på Art & Office releasemingel i butiken i Gamla stan. Bokreleasen det handlade om var dels Tintin & Milou – Stora äventyrsboken som ges ut av nystartade Art & Books, dels de fyra nyutkomna Tintinalbumen i hårda pärmar från Kartago. Kim Lindeberg berättade om Tintin och bakgrunden till butiken och Björn Wahlberg berättade om den nya bokutgivningen och översättningen.

Den 10 december firade föreningen för femte året i rad den annalkande julen med Tintinglögg, pepparkakor, lussekatter, julmust och specialskrivna Tintinjulvisor. Även denna gång blev det gemensam Tintinpub och -glögg på S:ta Clara i Gamla stan, Stockholm. Dessutom deltog en mycket positiv Jacob Hård från TV-sporten som gjorde rösten till Tintin på filmen Solens tempel 1971. Det blev ett ypperligt tillfälle att få träfa en Tintinskådespelare och få den klassiska LP-skivan signerad! Ca 25 medlemmar deltog i Tintinglöggen.

Mellan den 23 december och 10 januari ordnade föreningen Haddocks Skepparquiz! Det var föreningens styrelse som hade satt ihop en extremt svår frågetävling, vilket krävde många funderingar och mycket efterforskande. Deltagarna fick jul- och nyårshelgerna på sig att mejla in sina svar från det att frågorna hade skickats ut. Maxpoäng var 75, passande då Haddock skulle fylla 75 i januari! Av de få tappra medlemmar som antog utmaningen och var med och tävlade kunde vi gratulera följande fantastiska och välförtjänta vinnare! 1:a pris med otroliga 70 poäng: Britt-Marie Rasque, som fick ett presentkort värt 1 000 kr på Officemakers. 2:a pris med lika maka­lösa 70 poäng: Mats Fröier, som fick ett presentkort värt 500 kr (han var inte lika snabb att skicka in sitt svar). 3:e pris delades mellan tre remarkab­la medlemmar som alla samlade ihop 69 poäng: Stefan Hedqvist, Jan Larsson och Stefan Norman, som var och en fick ett presentkort värt 250 kr.

Under 2015 välkomnade föreningen en hedersmedlem: Jean-Pierre Talbot, Tintinskådespelare och pensionerad lärare från Belgien. © GT 2016