Verksamhet 2020

Generation T – Den svenska Tintinföreningens fjortonde verksamhetsår blev ett märkligt år på grund av coronapandemin och de restriktioner som därav följde. Planerade evenemang och sammankomster som föreningen normalt brukar delta i eller arrangera ställdes in. Föreningen höll dock sedvanligt årsmöte fast denna gång digitalt direktsänt från Rymdstyrelsen i Solna. Under hösten publicerade föreningen en filmad intervju med serietecknaren Jakob Nilsson på YouTube. I början av året höll föreningen några Tintinpubar på Movitz Pub i Gamla stan, Stockholm, innan de behövde ställas in på grund av restriktionerna. Under sommaren lyckades föreningen hålla några Tintinpubar utomhus vid Old Town Bistro på Stora Nygatan i Gamla stan.

Den 23 maj höll Tintinföreningen sitt trettonde årsmöte och för första gången digitalt direktsänt från Rymdstyrelsen i Solna. Utifrån gällande riktlinjer hade föreningens styrelse beslutat att ställa in ordinarie årsmöte på Medelhavsmuseet. I stället arrangerades ett livestreamat evenemang med styrelsen samt valberedningen och föreningsrevisorerna närvarande. Alla medlemmar som ville kunde delta via en utskickad länk. Den formella delen av årsmötet hölls med inval till styrelse, genomgång av föreningens ekonomi m.m. Frågor och omröstningar sköttes med hjälp av funktionen mentimeter.

Efter det formella årsmötet hölls ett roligt men svårt Tintin Quiz med 20 1X2-frågor. För de kluriga frågorna stod herr ordförande. Sammanlagt 35 medlemmar valde att ansluta sig till mötet. Tekniken fungerade för det mesta utmärkt och det var roligt att få positiv respons från ett antal medlemmar som normalt sett inte kan ta sig till Stockholm för våra ordinarie årsmöten. Det här pilotprojektet bådar gott inför framtida digitala årsmöten.

Årets årsbok Tintinism 2020 omfattade 144 sidor, liksom tidigare årgångar. Årets upplaga har inget övergripande tema, utan är en eklektisk blandning av artiklar om Hergé och Tintin. Bland innehållet finns bland annat en läsvärd intervju med Hergé från 1979, som föreningen tacksamt fått lov att publicera på svenska av den legendariske belgiske radio- och tv-personligheten Jacques Mercier. Dessutom den enda intervjun som någonsin gjordes med Hergés första hustru Germaine Kieckens, artiklar om Hergés katter, om de olika statisterna i Tintinalbumen, om gorillan Ranko, om Hergés medarbetare Bob De Moor samt den bortglömda följetongen i Sveriges Radio från 1961 och mycket mer. Årsboken skickades ut till alla medlemmar i slutet av maj.

Den 28 maj höll butiken Art & Office kvällsöppet och kvällen till ära berättade GT:s ordförande Björn Wahlberg om sitt arbete med att översätta tecknade serier. Allt från Tintin, Blake och Mortimer, Yoko Tsuno, Gaston och Framtidens arab avhandlades.

Den 19 augusti anordnade förlaget Cobolt en pressträff på Spritmuseet på Djurgården för Björn Wahlbergs nyutkomna Kapten Haddocks ordbok. Experten Nadja Karlsson bjöd på en uppskattad dryckesprovning till de församlade. TV4 filmade ett inslag om ordboken.

Den 5 september anordnade Tintinbutiken Art & Office i Gamla stan en boksignering utomhus på Stora Nygatan i Gamla stan av Kapten Haddocks ordbok tillsammans med författaren. Dagen till ära spelade Kustbandet för alla som väntade i signeringskön. Många medlemmar deltog denna sommarvarma lördag, även om det inte var något renodlat föreningsevenemang. Boken har sålt mycket bra med stort medieintresse och i många intervjuer och inslag nämndes Tintinföreningen upprepade gånger. Den stora tillströmning av nya medlemmar under hösten 2020 kan till stor del bero på boken.

I november lade förening ut en filmad intervju med serietecknaren Jakob Nilsson om hans serier, Hergé och Stieg Trenter på YouTube. Jakob skulle ha varit årets hedersgäst på årsmötet i maj men på grund av pandemin fick föreningen lov att ställa in det ordinarie årsmötet och i stället ordna en digital variant. Ordförande Björn Wahlberg intervjuade Jakob Nilsson hemma i hans ateljé, och för foto och klippning stod Kalle Alm. I filmen berättar Jakob om sitt stora serieintresse, om Tintin och Hergé, och naturligtvis om sina egna serier. Jakob har som bekant gjort uppmärksammade serieversioner av Stieg Trenters romaner – tecknade i klassisk klaralinjestil. Den drygt timslånga intervjun finns tillgänglig på föreningens YouTube-kanal.

I slutet av året lät föreningen ta fram ett julkort med Hergé i Stockholmsmotiv, fint tecknat av Jakob Nilsson, som skickades ut till alla medlemmar. Även 2021 års medlemskort har tecknats av Jakob i samma eleganta klaralinjestil med Hergé som motiv.

Den 20 december hade föreningen planerat filmvisning av Tintin och Solens tempel (1969) på biografen Zita i Stockholm. Visningen blev på grund av den rådande situationen med pandemin tyvärr inställd och måste skjutas upp. Föreningen hoppas kunna genomföra den hösten 2021, då det dessutom är femtio år sedan filmen hade Sverigepremiär i oktober 1971.

Föreningen laddar batterierna och hoppas på ett bättre föreningsår 2021. Under 2020 slog dock föreningen nytt medlemsrekord! © GT 2021