Verksamhet 2011

Generation T – Den svenska Tintinföreningens femte verksamhetsår blev händelserikt, då vi firade kapten Haddocks 70-årsdag, höll sedvanligt årsmöte, arrangerade evenemang på både Tekniska museet och Vasamuseet samt gick på bio för att se den länge emotsedda Tintinfilmen.

Den 9 januari uppmärksammade för­eningen att kapten Haddock fyllde 70 år. Ett trettiotal Tintinvänner samlades på restaurang Nam Kang på Birger Jarlsgatan 38 i Stockholm, där föreningen hade bokat karaokerummet. Ordförande Björn Wahlberg höll ett hyllningstal till kapten Haddock, därefter vidtog mingel och social samvaro i glada Tintinvänners lag samt middag. Många medlemmar hade tagit med sig personliga Tintinprylar från den egna samlingen för att berätta om dem.

Föreningens Göteborgssektion hade ett möte den 18 januari på Flying Scotchman, där man diskuterade albumet Den svarta ön.

Den 6 april hade Kim Lindeberg, som en gång öppnade Tintinbutiken på Köpmangatan, och hennes kollega Tiina Sarlin invigningsfest för sin nya kontorsbutik Officemakers på Stora Nygatan 27 i Gamla stan, Stockholm. Butiken säljer även Tintinprylar och medlemmar i Generation T får 10 % rabatt på dessa mot uppvisande av giltigt medlemskort.

Föreningen deltog för fjärde gången på seriefestivalen SPX (Small Press Expo) på Kulturhuset i Stockholm helgen den 7–8 maj. Vi marknadsförde föreningen, sålde Tintinprylar och anordnade som vanligt Tintin Quiz där man kunde vinna Tintinbilar.

Föreningens ordförande Björn Wahlberg besökte Göteborgssektionen den 21 maj. Det blev en härlig och minnesvärd dag med lunch på restaurang Bryggan, Karl Johansgatan 58 i Majorna, därefter ett besök hemma hos Tintinsamlaren Sven Eriksson, som visade upp sin fantastiska samling Tintinprylar.

På Hergés födelsedag och dagen för årsmötet den 22 maj samlades Göteborgssektionen under ledning av Kjell Svensson på Onsala rymdobservatorium för att gå en guidad tur och diskutera Månen tur och retur.

Tintinföreningens fjärde årsmöte gick av stapeln den 22 maj på Kulturhuset i Stockholm. Före årsmötet guidade Serietekets chef Kristiina Kolehmainen oss genom serieutställningen Hypermarket Ferraille av den franska truppen Les Requins Marteaux (»Hammarhajarna«). Till årsmötet slöt ca 50 personer upp. Ett exemplar av föreningens årsbok Tintinism 2011, presentboken Hergé in his own words och CD-rom-skivan Tintin and the Mystery of the Lost Letters delades ut till mötesdeltagarna. Ordföranden och övriga styrelsen tog sig igenom den formella årsmötes­agendan. I pausen med mingel bjöd föreningen på förfriskningar i form av mineralvatten, snacks och frukt och sålde Tintinbilar, CD-skivor, t-shirts, plastfigurer, nyckelringar, vykort och äldre årsböcker. Därefter fortsatte programmet med samtal med Mats Qviström, Tintins svenska röst i Nelvanas tecknade tv-serie från 1990-talet. Sedan presenterades några medlemmars resa till Genève som inspiration för ett eventuellt framtida besök. Därefter visades trailern till Spielbergs Tintinfilm. Mötet avslutades med sedvanligt Tintin Quiz med fina priser.

Den 12 oktober arrangerade Generation T tillsammans med Tekniska museet ett så kallat Nördcafé. Föreningens egen rymdexpert Johan Marcopoulos, till vardags informationsansvarig på Rymdstyrelsen, berättade om fakta och fiktion i dubbeläventyret Månen tur och retur. För den som inte hade möjlighet att vara på plats kunde man ändå följa föreläsningen på Tekniska museets webbplats, vilket mer än 250 personer har gjort. Ca 50 personer var närvarande för att höra föredraget på plats. De 30 första medlemmar som anmält sig fick även en gratis specialvisning av den fantastiska rymdutställningen NASA – A Human Adventure.

Den 28 oktober var det äntligen Sverigepremiär på filmen som många väntat på: Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet. Föreningen fanns på plats mellan föreställningarna på Filmstaden Sergel vid Hötorget i Stockholm, där vi hade ett bord med lite snacks och minglade med besökare. Efter den sista föreställningen gick ett antal medlemmar vidare till puben Monks på Sveavägen och diskuterade filmupplevelsen. Medlemmar runt om i landet uppmanades att boka biljetter och se filmen tillsammans med andra medlemmar.

I samband med filmpremiären hade ordförande Björn Wahlberg satt ihop ett mycket svårt Tintin Film Quiz som skickades ut i ett separat mejl till alla medlemmar. Fina priser som officiella bioaffischer och fribiljetter till filmen skänkta av Disney samt Bonnier Carlsens fyra nya böcker om Tintinfilmen stod på spel. 27 medlemmar var med och tävlade och det var ytterst jämnt i pristoppen. De fem lyckliga vinnarna var Per Jerling, Jan Larsson, Johan Svensson, Jakob Palmkvist och Mats Fröier.

Den 23 november ordnade föreningen tillsammans med Vasamuseet en temakväll om »Tintin, Enhörningen och Vasa«. Besökarna guidades först runt av marinexperten Christine Östling, som berättade om likheter och olikheter mellan Vasa och Enhörningen. Därefter höll marinarkeologen Patrik Höglund föredrag om Vasas historia och tidstypiska vrak. Evenemanget lockade ett trettiotal medlemmar som dessutom fick ta med sig vänner och bekanta till specialpris. Sammanlagt slöt 50 personer upp.

Den 17 december ordnade föreningen julglögg med pepparkakor, lussekatter, julmust och julgodis hos Kim och Tiina på Officemakers i Gamla stan, Stockholm. Där hölls en rolig Tintintävling med mängder av priser. Ingen av de ca 30 personer som var närvarande gick hem utan pris!

Under året lanserade föreningen sin nya hemsida www.generationT.se. Det är en WordPressblogg med fler nyheter och överskådligare layout. Dessutom är texterna sökbara. Föreningens sida på Facebook, som är öppen för alla, har blivit mycket populär och lockar många att bli medlemmar i föreningen.

Under 2011 välkomnade föreningen en hedersmedlem: Dick Harrison, professor i historia. © GT 2012