Verksamhet 2017

Generation T – Den svenska Tintinföreningens elfte verksamhetsår blev ett stort jubileumsår. Föreningen ordnade bland annat en 10-årsfest, sedvanligt årsmöte med hedersgäst, besök på Åbergs museum i Bålsta och en whiskyprovning på Spritmuseet i Stockholm. Föreningen deltog även på Uppsala Comix och Stockholms Internationella Seriefestival samt på två Tintinkvällar i Tintinbutiken Art & Office. Förutom nedan nämnda evenemang hade föreningen även populära Tintinpubar på Bishops Arms i Gamla stan, Stockholm, andra torsdagen varje månad under hela året. För styrelsens del hölls under året fem styrelsemöten.

Föreningen fyllde 10 år! Den 10 februari är föreningens interna födelsedag. Det var den 10 februari 2007 som sex glada Tintinfantaster träffades hemma hos den blivande ordföranden Björn Wahlberg för att dra upp riktlinjerna för en svensk Tintinförening. Föreningens officiella födelsedag är däremot den 22 maj, för det var på Hergés hundraårsdag 22 maj 2007 som vi gick ut offentligt för första gången och berättade om föreningen. Detta gjorde vi på ett fullpackat Serieteket.

Den 25 februari deltog föreningen på en Tintinkväll hos Art & Office i Gamla stan. Det var butiken som firade utgivningen av Tintin i Sovjet för första gången i färg på franska. Ordförande Björn Wahlberg berättade om hur det gick till när Hergé skapade Tintin och Milou julen 1928, om Tintins första äventyr och om den nya färglagda versionen samt även om en ny bok som ges ut på svenska av det nystartade förlaget Art & Books: Hergé – kronologi över ett konstnärskap av Philippe Goddin, föreningens hedersgäst senare under året.

Den 2 april medverkade föreningen för första gången på seriemässan Uppsala Comix. Söndagens seriemarknad bjöd på föreläsningar, workshops och naturligtvis försäljning. Vi sålde prylar och marknadsförde föreningen. Men redan dagen före, lördag 1 april, invigningstalade Björn Wahlberg om hur det är att översätta serier i allmänhet och Tintin i synnerhet. Frågeställare var David Haglund från Seriefrämjandet.

Den 20–21 maj medverkade föreningen för tionde året i rad på Stockholms Internationella Seriefestival på Kulturhuset i Stockholm, som arrangeras av Serieteket. På seriemarknaden SPX sålde vi roliga Tintinprylar, album, visade upp våra årsböcker och marknadsförde föreningen. Dessutom hade vi som vanligt två svåra men roliga Tintin Quiz med fina priser.

Den 27 maj höll Tintinföreningen sitt tionde årsmöte, för tredje året i rad i hörsalen på Medelhavsmuseet i Stockholm. Årets årsbok Tintinism 2017 delades ut till alla närvarande medlemmar. Årsboken som blev på 144 sidor innehöll en sedvanlig blandning av artiklar och uppslag, från Tintin och matematiken via den mystiska fetischen till en tennismatch med Tintin själv. Dessutom publicerades en lång och djuplodande intervju med hergéologen Philippe Goddin. Sedvanligt årsmöte hölls med genomgång av föreningens ekonomi, inval till styrelse med mera.

Därefter var det dags för hedersgästen Philippe Goddin, världens främste Hergéexpert att föreläsa. Han har studerat Hergés konstnärskap i mer än trettio år och har skrivit flera böcker i ämnet, bland annat den tusensidiga biografin Hergé, lignes de vie och storverket Hergé – Chronologie d’une œuvre i sju omfattande volymer. Sitt stora vetande om Hergé och Tintin grundlades när han under tio års tid var chef för Hergés efterlämnade arkiv på Fondation Hergé. Han är dessutom ordförande i den belgiska Tintinföreningen Les Amis de Hergé och ansvarig för deras eminenta tidskrift. Philippe Goddin höll ett mycket intressant föredrag om De sju kristallkulorna och Solens tempel på franska som simultantolkades av Björn Wahlberg.

Före årsmötet signerade Philippe Goddin sin bok Hergé – kronologi över ett konstnärskap, volym 1: 1907–1937 hos Art & Office i Gamla stan. Efter årsmötet och föredraget vidtog en trevlig trerätters middag tillsammans med hedersgästen på restaurang Kornhamnstorg No53 i Gamla stan. Till årsmötet slöt ca 50 personer upp och till middagen deltog 30 personer. Under söndagen guidade ordförande Björn Wahlberg vår belgiske hedersgäst i det vårvackra Stockholm. Han uppskattade särskilt besöket på Vasamuseet och tog mängder med fotografier av vårt eget svenska Enhörningen!

Den 16 september arrangerade föreningen en hejdundrande jubileumsfest i Konstnärshusets festvåning i centrala Stockholm, för att fira att föreningen fyllde tio år. Festen går till historien som ett av föreningens trevligaste och roligaste evenemang. De medlemmar som i förväg anmält sig fick en personlig tryckt inbjudan hemskickad. Totalt kom närmare 100 medlemmar och det var extra roligt att se så många medlemmar från hela Sverige, från Umeå i norr till Ekeby i söder samt en medlem som kom ända från Karleby i Finland. Kvällens värdpar Fredrik Polland och Helena Skantz från festkommittén ledde med tempo och bravur alla närvarande genom kvällens olika begivenheter. Flera hedersmedlemmar var närvarande och det var lustfyllt att lyssna till Tomas Bolme och Lars Edström berätta om sitt arbete med Tintinskivorna. Sture Hegerfors från Svenska Serieakademin berättade om sina möten med Hergé och föreslog ett tätare samarbete mellan föreningen och akademin. Medlemmen Mattias Bengtsson från Skåne berättade medryckande om Lundaspexet »Tintin på Ven« från 1994. Ordförande Björn Wahlberg höll ett invigningstal där han slog fast att i stort sett alla de saker som den första styrelsen fantiserade om att göra vid föreningens bildande 2007 har infriats: årsbok, resor, årsmöte, medlemskort, föredrag, samarbete med museer och institutioner med mera. Ordföranden avslutade sitt anförande med att konstatera att det viktigaste i en förening är dess medlemmar: utan medlemmar finns det ingen förening. För några av alla närvarande medlemmar var det dessutom första gången de var med i ett GT-evenemang. Flera var även uppklädda och utklädda eftersom det var frivillig maskerad på festen. Vad lokalen beträffar var den magnifik och förde tankarna till slottet Moulinsart – konst- och kulturhistorien sitter i väggarna.

Buffén var utsökt med både varma och kalla rätter och självklart serverades även veganska alternativ. Till baren hade dukats upp en makalös backanal värdig kapten Haddock: Loch Lomond whisky, Bombay Sapphire gin, vitt och rött vin, Baileys likör, öl av olika slag samt Sani-Cola och Klowaswa icke att förglömma. Efter maten hägrade de specialbeställda Tintintårtorna med passande bildmotiv samt ett Tintin Quiz med både lätta och svåra frågor. Under kvällens gång sjöng vi föreningens populära Tintinsnapsvisor. Medlemmen Kalle Alm redigerat en film om föreningen med bilder och filmklipp från våra olika evenemang som visades på stor duk. Föreningen hade även med sig äldre årgångar av årsboken som kunde inhandlas på plats. Alla närvarande fick även med sig en goodiebag med allehanda Tintinprylar. Jubileumsfesten hade arrangerats av en särskild festkommitté som förutom värdparet Fredrik Polland och Helena Skantz bestod av Ulice Alm, Fredrik Skantz, Henrik S. Tedeby och Björn Wahlberg.

I samband med föreningens tioårsjubileum publicerades även en Jubileumsbok 2017 med en omslagsbild av Bob De Moor. Jubileumsboken, under redaktion av Björn Wahlberg, innehåller en krönika över föreningens tioåriga historia, en unik intervju med Tintin själv från 1978 där svaren skrivits av Hergé samt ett omfattande register över samtliga tio årsböcker Tintiniana och Tintinism. Tack vare registret blir det nu lätt att hitta viktiga faktauppgifter om Hergé och Tintins äventyr. Jubileumsboken delades ut till alla som kom på 10-årsfesten och skickades därefter ut till alla övriga medlemmar.

Den 4 november arrangerade föreningen en familjedag på Åbergs Museum i Bålsta i samarbete med Svenska Serieakademien. Det blev en heldag tillsammans med museichefen Lasse Åberg och presidenten i Serieakademin Sture Hegerfors. De båda kom att berätta om serier i allmänhet och Hergé och Tintin i synnerhet. Lasse Åberg visade upp sin eminenta samling unika serieoriginal, konst, leksaker och samlarobjekt. Sture Hegerfors berättade om sina möten med Hergé som han kände personligen. Efter visningen av museet och föredrag av de båda intogs lunch på egen bekostnad på museets trevliga restaurang. Dagen blev mycket välbesökt då ca 100 medlemmar och medföljande deltog.

Den 23 november ordnade föreningen för andra året i rad en dryckesprovning med Tintinkoppling på Spritmuseet på Djurgården i Stockholm. Ciceron i de ädla dryckernas värld var återigen en av Sveriges mest kunniga experter på området: Nadja Karlsson. Året innan firade vi kapten Haddock som då fyllde 75 år och detta år firade vi betjänten Nestor som fyllde 75 år. Föreningen stod för kostnaden för själva guidningen, medan kostnaden för whiskyn bekostades av varje enskild medlem. Det var hemligt vilka drycker som skulle inmundigas, men vi i ledde med en champagne Les Béguines från La Closerie. Champagne och kopplingar till denna ädla dryck förekommer en hel del i Tintinäventyren. Därefter följde ett rött vin från Bourdeux, Château Monbousquet, Saint-Émilion Grand Cru Classé från ett slott som liknar Moulinsart. Sedan fick vi Càrn Mòr, en sexårig Single Malt Scotch Whisky från Loch Lomond. Provningen avslutades med snömannen Yeti, en Imperial Stout av Great Divide Brewing Co från Denver. 15 medlemmar deltog i evenemanget.

Den 2 december deltog föreningen i boksläppet av den svenska nyutgåvan på Cobolt Förlag av seriealbumet Hergés äventyr på Art & Office i Gamla stan. Albumet är en biografisk serie om Tintins skapare Hergé och är tecknat av den franske serieskaparen Stanislas, som sedan 2009 även är hedersmedlem i föreningen. Nyutgåvan har hårda pärmar, finkalibrerad översättning, nytt typsnitt, innehåller åtta nya seriesidor och 30 sidor extramaterial, däribland den bild som Stanislas tecknade särskilt till föreningens medlemskort 2014. För att fira boksläppet av denna nyutgåva berättade bokens översättare Björn Wahlberg om albumet och om Hergés liv. Dessutom hölls sedvanligt ett roligt men svårt Tintin Quiz, med fina priser till deltagarna. Boken fanns självklart till försäljning till specialpris för medlemmarna. Omkring 20 personer närvarade.

Under 2017 välkomnade föreningen en ny hedersmedlem: Philippe Goddin, världens främste Hergéexpert, författare, f.d. chef på stiftelsen Fondation Hergé, numera ordförande i Les Amis de Hergé. © GT 2018