Verksamhet 2016

Generation T – Den svenska Tintinföreningens tionde verksamhetsår blev ett innehållsrikt år. Föreningen ordnade bland annat sedvanligt årsmöte med hedersgäst och en whiskyprovning i kap­ten Haddocks anda. Föreningen deltog även på Stockholms Internationella Seriefestival samt på LP-signering i butiken Art & Office. Förutom nedan nämnda evenemang hade föreningen även populära Tintinpubar huvudsakligen på restaurang Under kastanjen i Gamla stan, Stockholm andra torsdagen varje månad under hela året. För styrelsens del hölls under året fem styrelsemöten.

Den 7–8 maj medverkade föreningen för nionde året i rad på Stockholms Internationella Seriefestival på Kulturhuset i Stockholm, som arrangeras av Serieteket. Vi sålde roliga Tintinprylar, däribland de nya inbundna Tintinalbu­men, visade upp våra årsböcker och mark­nadsförde föreningen. Dessutom hade vi som vanligt två svåra men roliga Tintin Quiz med fina priser. Liksom i fjol hade föreningen sitt bord i foajén, inte i stora marknadsrummet. Årets tema var realism och science fiction.

Den 17 maj deltog föreningen på LP-signeringen i butiken Art & Office i Gamla stan, som de hade ordnat tillsammans med Tintinföreningen. På plats för signering av skivorna fanns de tre legendarerna Tomas Bolme, Bert-Åke Varg och Lars Edström! Skådespelarna var på plats i ungefär en timme för att signera. Medlemmarna kunde naturligtvis köpa de nya LP-skivorna till rabatterat pris. Det var Sony Music som hade släppt fyra Tintinskivor på LP, remastrade med bättre ljudkvalitet och pressade på kvalitetsvinyl.

Den 21 maj höll Tintinföreningen sitt nionde årsmöte, för andra året i rad i hörsalen på Medelhavsmuseet i Stockholm. 2016 års årsbok Tintinism delades ut till alla närvarande medlemmar! Årsbokens innehåll var som vanligt ett smörgåsbord av artiklar med spännande tintinologisk läsning. Sedvanligt årsmöte hölls med genomgång av föreningens ekonomi, inval till styrelse samt beslut om motioner m.m. För första gången i föreningens historia hade två motioner inkommit som avgjordes med omröstning och slantsingling!

Efter en kort paus och försäljning av prylar, årsböcker etc. var det dags för hedersgästen att göra entré: Alain Baran, Hergés siste sek­reterare som arbetade vid Hergés sida 1978–1983 och sedan fortsatte att vara ansvarig för stiftelsen Fondation Hergé fram till 1989. Baran berättade om sitt arbete med den stora utställningen Le Musée imaginaire de Tintin inför Tintins 50-årsjubileum 1979 (den som även visades på Etnografiska museet sommaren 1983 under titeln Tintins museum). Han berättade även om de första förhandlingarna med Steven Spielberg år 1982 om en eventuell Tintinfilm. Han såg till att det gjordes tecknade filmer med Smecken och Sulan och arbetade med Ellipse–Nelvanas Tintinserie. Han var även med om att anställa en ung dynamisk engelsman vid namn Nick Rodwell. Alain Baran höll ett mycket intressant föredrag och hade mycket spännande att berätta och talade dessutom flytande engelska. Läs gärna mer om Alain Baran i artikeln om Studios Hergé i årsboken Tintinism 2014! Efter årsmötet hölls en gemensam middag med Alain Baran på den italiens­ka restaurangen Agaton i Gamla stan. Till årsmötet slöt ca 50 personer upp och till middagen deltog 26 personer.

Den 10 september var det Nygatornas dag i Gamla stan och butiken Art & Office hade bjudit in GT att vara med och berätta om föreningen och Tintin. På plats var föreningens Fredrik Skantz och Björn Wahlberg som i strålande sol och värme underhöll besökarna på Stora Nygatan. Art & Office anordnade även en rolig Milou-lookalike-tävling!

Den 11 oktober ordnade föreningen en whiskyprovning i kapten Haddocks anda på Spritmuseet på Djurgården i Stockholm. Det hade väl inte undgått någon Tintinvän att allas vår kapten Haddock fyllde 75 år, vilket föreningen firade med en whiskyprovning tillsammans med en kunnig guide i rusdryckernas ädla ämne: Nadja Karlsson. Den som ville komma till Haddockkvällen men inte var så förtjust i whisky kunde i stället inmundiga en variant av kalasmust! Föreningen stod för kostnaden för själva guidningen, medan kostnaden för whiskyn bekostades av den enskilda medlemmen. Det var in i sista stund hemligt vilka drycker som skulle inmundigas, men vi inledde med Knob Creek, en bourbon som förekommer i tidiga Tintinäventyr. Därefter följde en Johnnie Walker, som också förekommer i de äldre albumen. Sedan avsmakade vi Haddocks favorit Loch Lomond. Och som avslutning en Rhum Agricole vid namn Saint James. Ordförande Björn Wahlberg, som redan tidigare bekänt sin stora kärlek till den evigt törstige kaptenen, höll ett uppskattat hyllningstal. 32 medlemmar slöt upp till Spritmuseet och whiskyprovningen.

Den 8 december skulle föreningen för sjätte året i rad fira in den annalkande julen med sedvanlig Tintinglögg. Tyvärr hade restaurangen helt missat vår bokning. På klassiskt tintinskt manér löste vi situationen och fann plats på det närliggande Grillska huset vid Stortorget. Där fanns som tur var lussekatter, pepparkakor, julmust, julöl till självkostnadspris. Ca 25 medlemmar följde med till Grillska huset och sjöng in julen med föreningens populära Tintinjulvisor.

Under 2016 välkomnade föreningen en hedersmedlem: Alain Baran, Hergés siste sekreterare. © GT 2017