Verksamhet 2009

Generation Tintins tredje verksamhets­år blev innehållsrikt. Den 10 januari 2009 firade föreningen Tintins åttionde födelsedag. Det blev fest­ligheter både i Stockholm och i Göteborg med hundratalet deltagande medlemmar. Intresset för evenemanget var stort i media. Till Klarabiografen i Kulturhuset vid Sergels torg hade cirka 70 medlemmar och ett tiotal andra fantaster letat sig. Ordförande Björn Wahlberg höll hyllningstalet »Tintin – en tidlös 80-åring«. Därefter vidtog filmvisning av dockfilmen Krabban med guldklorna från 1947 i svensk översättning. Där­efter bjöds det på mackor och specialbakade Tintintårtor som sköljdes ner med Sani-Cola eller Klowaswa (syldaviskt mineralvatten). Peter Lamming höll sedan föredraget »Tintin som motionär« medan Karsten Thurjell berättade om alkoholens betydelse för Tintin­äventyren. Därefter vidtog sedvanligt Tintin Quiz. Kvällen avslutades på Monks Café på Sveavägen. I Göteborg träffades ett tjugotal medlemmar för att skåla i Loch Lomond och sedan äta tårta. Därefter intogs middag på Park Avenue – samma hotell där Hergé och Bob De Moor bodde på i augusti 1956. Inbjuden föredragshållare var Sture Hegerfors som berättade om sina många möten med Hergé.

En Tintinpub hölls på Bishops Arms på Bellmansgatan i Stockholm den 12 februari med prat om smått och gott. Göteborgssektionen arrangerade en prov­ning av spritdrycker i kapten Haddocks anda den 28 februari under ledning av styrel­se­­­medlemmen Peter Söderlind. Föreningen deltog för andra gången på SPX09 (Small Press Expo) i Kulturhuset i Stockholm den 25–26 april. Vi marknadsförde föreningen och anordnade ett (svårt!) Tintin Quiz. Den 20 maj var den franske serietecknaren Stanislas, som gjorde seriealbumet Hergés äventyr, inbjuden till Serieteket i Stockholm. Självklart var Tintinföreningen på plats och ordförande Björn Wahlberg samtalade med Stanislas.

Generation Tintins andra årsmöte gick av stapeln den 22 maj (Hergés födelsedag) på Kulturhuset i Stockholm. Över 60 personer slöt upp för att ta del av mötet och den efterföljande middagen. Ett exemplar av föreningens årsbok Tintiniana 2009 delades ut till mötesdeltagarna. Efter formalia fortsatte programmet på temat »Tintin i Bryssel« med filmvisning, presentation av handelsattaché Gilles Brédas från Brussels Trade Office på Belgiens ambassad samt föredrag av Björn Wahlberg. Föreningen hade påpassligt bjudit in Stanislas till årsmötet, och han signerade glatt album till stor förtjusning till Tintinvännerna. Tillställningen på Kulturhuset avslutades med sedvanligt Tintin Quiz. Efter årsmötet hölls middag på Pressklubben/Duvel Café. Göteborgssektionen firade Hergé den 22 maj i en lokal på Chalmersområdet, där man såg på filmen Blå lotus och där­efter gick till en kinesisk restaurang.

Den 16 augusti deltog vi i det traditions­enliga evenemanget Världens längsta bok­bord på Drottninggatan i Stockholm. Den 27–30 augusti åkte föreningen för andra året i rad till Bryssel och framför allt till det nyinvigda Musée Hergé i Louvain-la-Neuve under guidning av styrelse­medlemmarna Ove Brinkheden och Per Jerling. Elva medlemmar deltog. Ur inne­hållet märktes förutom besöket på Musée Hergé även väggmålningen på Gare du Luxembourg, T-banestationen Stockel, Bibliothèque Communale Hergé och Her­gés födelsehus i Etterbeek samt Villa Bergamotte.

Generation Tintin deltog på Bokmässan i Göteborg den 25–27 september. Vi fick plats i Svenska Serieakademiens Tintininspirerade monter genom vänligt till­mötesgående av vår hedersmedlem Sture Hegerfors. Under mässan värvade vi med­lemmar och fick bland annat träffa den legendariske serie­tecknaren (och hedersmedlemmen) Jan Lööf. Ännu en Tintinpub hölls på Bishops Arms på Bellmansgatan i Stock­holm den 14 oktober med livliga diskussioner. Föreningen deltog i Serietekets Seriegata på Världens längsta bokbord den 16 augusti och skänkte priser till ett Quiz. Samtidigt pågick en serie­maraton där flera serietecknare under tolv timmar tecknade kring temat »Tintin i Stockholm«. Dessa originalteckningar visades på Serie­teket med en vernissage den 5 november där föreningen deltog.

Den 12 november ordnade föreningen en djupdykning i Tintinfilmernas värld av film­experterna Georg Madisson och Alf Sallander på Kulturhuset i Stockholm. Dessutom visades dockfilmen Krabban med guldklorna i svenskdubbad version! Styrelsemedlemmen Johan Svensson hade skickligt redigerat in ljudet från den klassiska LP-skivan med svenska röster. Under 2009 välkomnade föreningen en hedersmedlem: serietecknaren Stani­slas Barthélémy. © GT 2010