Generation T – Den svenska Tintinföreningens sjunde verksamhetsår blev innehållsrikt. Föreningen arrangerade bl.a. evenemang på Nobelmuseet och på Kulturhuset i Stockholm, Tintin-Halloween med maskerad samt en resa till Schweiz. Förutom nedan nämnda evenemang hade föreningen även populära Tintinpubar på S:ta Clara Bierhaus på Lilla Nygatan 17 andra torsdagen varje månad under hela året.
Den 24 januari arrangerade föreningen evenemanget »Från opium till radjaidjah« på Kulturhuset i Stockholm. Olle Matsson, professor i kemi vid Uppsala universitet, höll ett föredrag om gifter och andra dekokter i Tintins värld och några andra serier. Vi som var där fick veta vad kloroform egentligen är som Tintin ofta blir nedsövd med, om man verkligen kan skapa ett gift som radjaidjah som gör en galen samt hur ett sanningsserum egentligen skulle fungera. Evenemanget lockade till ett fullsatt Studio 3 med drygt hundratalet närvarande.
Föreningen medverkade för sjätte året i rad på Stockholms Internationella Seriefestival på Kulturhuset i Stockholm helgen den 27–28 april. Vi marknadsförde föreningen, värvade medlemmar, sålde Tintinprylar och anordnade som vanligt två svåra Tintin Quiz med Tintinbilar som pris.
Den 29 april sändes ett helt program om Tintin i TV4:s Fantasterna, ett frågesportprogram där samtliga fem deltagare var medlemmar i Generation T och två dessutom styrelsemedlemmar! Föreningen fick därmed mycket fin reklam i TV, vilket resulterade i ett drygt tiotal nya medlemmar.
Tintinföreningen höll sitt sjätte årsmöte den 25 maj på Kulturhuset i Stockholm. Kvällen före årsmötet hade styrelsen middag för den inbjudne hedersgästen Benoît Peeters, fransk författare, serieskapare och tintinolog. På lördagens förmiddag höll Peeters först ett föredrag på Serieteket: »Från Hergé till Cités Obscures«. Det blev mycket prat om eskapism, science fiction, fantastiska städer och självklart om Tintin och Hergé.
Därefter vidtog det formella årsmötet för GT med genomgång av föreningens ekonomi, inval till styrelsen etc. Efter det hölls sedvanligt Tintin Quiz. Sedan blev det paus med förfriskningar, frukt, snacks samt försäljning av prylar, årsböcker etc. Efter pausen höll Benoît Peeters ett nytt föredrag: »Hergé i går och i dag« följt av en frågestund. Peeters berättade om sitt förhållande till Tintin och Hergé, som han dessutom intervjuade i december 1982 några månader före mästarens bortgång, och svarade generöst på frågor och signerade böcker.
Efter årsmötet hölls en gemensam middag på den libanesiska restaurangen Sahara. Den erbjöd en orientalisk miljö som förde tankarna till Faraos cigarrer, Krabban med guldklorna och Koks i lasten – komplett med magdans till middagen! Till årsmötet slöt ca 80 personer upp och till middagen stannade ca 40 personer.
Den 11–13 oktober arrangerades den femte resan i föreningens historia. Resmålet denna gång var Schweiz, närmare bestämt Genève och Nyon i spåren på albumet Det hemliga vapnet. För guidningen stod Monika Orski. Bland annat besöktes Hôtel Cornavin, professor Topolinos villa och brandstationen i Nyon. Totalt deltog 16 personer. En reserapport finns att läsa i årsboken 2014.
Den 31 oktober ordnade föreningen för första gången en Tintin-Halloween med maskerad på S:ta Clara Bierhaus i Gamla stan, Stockholm. Föreningen hade bokat källarvalvet som påminner om källaren på Moulinsarts slott. Under kvällen spelade ett ryskt jazzband och det gavs möjlighet att inmundiga tysk buffé bestående av schnitzlar, korvar, surkål, knödel etc. till förmånligt pris. Evenemanget var mycket uppskattat av de ca 40 närvarande och utklädda personerna, vilket ovanstående bilder visar!
Den 16 november deltog föreningen i »Uppfinnaryra på Nobelmuseet« – en familjedag om uppfinnare och uppfinningar på Nobelmuseet i Stockholm. Professor Kalkyl fyllde 70 år under året och det ville föreningen uppmärksamma. Ordförande Björn Wahlberg berättade om Kalkyls uppfinningar tillsammans med professorn själv, gestaltad av skådespelaren Lars Edström, Kalkyls röst på de klassiska Tintinskivorna. Dessutom kom föreningens hedersmedlem Christer Fuglesang till Nobelmuseet och berättade om hur det är att vara astronaut, med efterföljande boksignering. Illustratören Esbjörn Jorsäter visade barn och vuxna hur man gör för att teckna Tintin och professor Kalkyl. Även filmen Tintin i Hajsjön visades i filmsalen. Föreningens del under dagen lockade ca 80 barn och vuxna.
Den 7 december firade föreningen för tredje året i rad in den annalkande julen med Tintinglögg, pepparkakor, lussekatter, julmust och choklad på Officemakers i Gamla stan, Stockholm. Julsånger med Tintintema sjöngs och traditionellt Tintin Quiz hölls med ett flertal priser. Ca 20 medlemmar deltog.
Under 2013 välkomnade föreningen en ny hedersmedlem: Benoît Peeters, författare, serieskapare och tintinolog. © 2014