Generation T – den svenska Tintinföreningens fjärde verksamhetsår blev ett viktigt år där en del avgörande beslut fattades, bland annat bytte föreningen namn och tecknade ett avtal med Moulinsart, upphovsrättsinnehavarna till Hergés verk.
Den 26 januari arrangerade föreningen ett föredrag av författaren Jonathan Lindström om »Tintin på månen« på Observatoriemuseet i centrala Stockholm. Ett tjugotal medlemmar slöt upp, och vi fick även möjlighet att studera natthimlen i observatoriets teleskop.
Föreningen deltog för tredje året i rad på seriefestivalen SPX (Small Press Expo) på Kulturhuset i Stockholm helgen den 24–25 april. Vi marknadsförde föreningen, värvade medlemmar, sålde Tintinbilar och anordnade som vanligt Tintin Quiz med fina priser.
Bonnier Carlsen släppte två nya färgfaksimiler, Den svarta ön (1943 års version) och Det svarta guldet (1950 års version). Föreningen fick möjlighet att sälja ett parti faksimilalbum till förmånligt pris till medlemmarna.
Föreningens tredje årsmöte gick av stapeln den 21 maj på Kulturhuset i Stockholm. Omkring 60 personer slöt upp för att delta i mötet. Ett exemplar av föreningens årsbok Tintinism 2010 delades ut till mötesdeltagarna. Ordföranden och övriga styrelsen tog sig igenom den formella årsmötesagendan, varav en stor del ägnades åt förhandlingarna med Moulinsart och förändringarna för föreningen. Det viktigaste är att föreningen byter namn och webbadress, att årsboken byter namn till Tintinism samt att vi från och med nu har rätt att gratis publicera en valfri bild av Hergé per sida i årsboken.
Därefter fortsatte programmet med försäljning av faksimiler och andra Tintinprylar samt en unik chokladpralin: »Haddocks whiskytunna«, speciellt framtagen för GT:s medlemmar av Andreas Choklad. Tintinöversättaren Allan B. Janzon invaldes som hedersmedlem, och närvarande var hans son Krister och barnbarnet Eva som berättade om Allan och Karin Janzons arbete. Därefter visades filmen Månen tur och retur, Belvisions klassiska version i svensk originaldubb från 1969 med originalrösterna från TV: Tomas Bolme, Åke Lindström, Bert-Åke Varg och Lars Edström. Tillställningen avslutades med sedvanligt Tintin Quiz.
Veckan efter årsmötet, den 27 maj, arrangerade föreningen en snabbt inplanerad pubkväll på Bishop Arms i faksimilernas tecken, där vi sålde resterande exemplar av faksimilerna.
Den 22–25 juli ordnade föreningen för tredje året i rad en resa, denna gång till Frankrike och närmare bestämt Paris och Cheverny under guidning av styrelsemedlemmen Fredrik Skantz. Sju personer deltog. Ur innehållet märktes förutom besöket på slottet Cheverny även seriebutiker i Paris, Eiffeltornet och konst på Musée d’Orsay. En reserapport finns att läsa i årsboken Tintinism 2011.
Den 15 augusti deltog föreningen i det traditionsenliga Världens längsta bokbord på Drottninggatan i Stockholm. I år hade föreningen bord på Sergels torg tillsammans med Serieteket och Seriefrämjandet. Vi sålde Tintinbilar, LP-skivor och marknadsförde som vanligt föreningen till alla intresserade.
Den 17 november ordnades en Syldavienkväll. Serieexperten Ola Hammarlund höll föredrag om operettstater i serier i allmänhet och om Syldavien i synnerhet. Föreningen bjöd på frukt och snacks samt mineralvattnet Klowaswa. Därefter visades filmen The Prisoner of Zenda (Fången på Zenda) från 1937, som bär stora likheter med Syldavien och Kung Ottokars spira. CD-ROM-skivan Tintin and the Mystery of the Lost Letters, en multimediapresentation för barn med dyslexi, delades ut gratis till de närvarande. Kvällen avrundades med Quiz, denna gång enbart om Syldavien.
Under 2010 välkomnade föreningen två nya hedersmedlemmar: översättaren Allan B. Janzon och den brittiske serieexperten Paul Gravett. © GT 2011