Medlem nr 50: Tomas Bolme
Tomas Bolme är för evigt Tintins riktiga röst på svenska. Den som en gång hört Tomas ljusa stämma på LP eller CD kan inte tänka sig någon annan än just han som Tintins röst. Tomas har bevisligen betytt fantastiskt mycket för en hel generation Tintinvänner. Det var självklart att han skulle bli hedersmedlem i föreningen! Det var den 25 maj 2007 på invigningen av utställningen Tintin till sjöss på Sjöhistoriska museet som ordförande Björn Wahlberg utnämnde Tomas Bolme till medlem nr 50 och tillika hedersmedlem. Kort därefter höll Tomas invigningstal och alla i publiken kunde konstatera att han fortfarande låter precis som Tintin gör på skivorna! Bilden ovan är från evenemanget Tintin på skiva på Kulturhuset den 18 november 2007. Tomas håller stolt i diplomet han just fått, där det står »Tomas Bolme är Tintin«. Ingen säger väl emot det?
◊
Medlem nr 100: Christer Fuglesang
En glad ordförande och en lika glad Christer Fuglesang. Generation Tintin har fått sin 100:e medlem, och tillika en mycket välförtjänt hedersmedlem! Christer kunde berätta att han gillar Tintin och att han till och med läst alla albumen på franska. Det var den 1 juni 2007 på Tekniska museet i Stockholm som ordföranden kunde överlämna två passande album i nyöversättning, Månen tur och retur, del 1 & 2, och samtidgt utnämna Christer Fuglesang till vår 100:e medlem! En bättre representant för Generation Tintin får man nog leta efter. Christer är ett levande bevis på mottot »Bejaka din glädje«, något som ligger till grund för hela föreningens verksamhet.
◊
Medlem nr 199: Lars Edström
Den skicklige skådespelaren och teaterchefen Lars Edström, som gjorde rösten till professor Kalkyl på skivorna, är föreningens medlem nr 199 och tillika hedersmedlem. Lars Edströms ljusa stämma passade perfekt till allas vår tankspridde och lomhörde professor! Men Lars gav dessutom röst åt Serafim Svensson och ärkeboven Rastapopoulos! Tala om att vara mångsidig! Det var under föreningens stora evenemang Tintin på skiva den 18 november 2007 på Kulturhuset i Stockholm, som föreningen kunde överräcka hedersdiplom »för förtjänstfulla insatser« och en flaska bordeauxvin av det ädla märket Château Moulinsart till Lars, som dagen till ära hade prytt kavajen med en stilig Kalkylpin!
◊
Medlem nr 200: Bert-Åke Varg
Föreningens 200:e medlem och tillika hedersmedlem är ingen mindre än Bert-Åke Varg – en av Sveriges mest kända och omtyckta skådespelare. Det är han som gör rösterna till de förvirrade diplomdetektiverna Dupond & Dupont och den alltid lika behärskade betjänten Nestor på LP-skivorna. Inte nog med det: det var Bert-Åke Varg som regisserade samtliga skivor som gavs ut mellan 1971 och 1989. Det var under föreningens stora evenemang Tintin på skiva den 18 november 2007 på Kulturhuset i Stockholm, som föreningen kunde överlämna hedersdiplom »för förtjänstfulla insatser« och en flaska bordeauxvin av det ädla märket Château Moulinsart till Bert-Åke.
◊
Medlem nr 201: Kjerstin Dellert
Allas vår Bianca Castafiore, Kjerstin Dellert, är föreningens 201:a medlem – och dessutom hedersmedlem! Den firade primadonnan har många järn i elden och är som sig bör svårfångad. Tyvärr var Kjerstin förhindrad att närvara på vårt evenemang Tintin på skiva, men ordföranden kunde äntligen den 12 december 2007 överlämna medlemskort och det stiliga hedersdiplomet. Nu var det länge sedan Kjerstin lyssnade på Tintinskivorna, barn och barnbarn har slitit ut dem och själv har hon inga skivor kvar: därför var det med glädje som föreningen kunde överlämna Castafiores juveler på CD. Vi kan avslöja att hedersdiplomet kommer att hänga på Kjerstins kontor på Confidencen vid Ulriksdals slott!
◊
Medlem nr 256: Ulf Reinhard
Ulf Reinhard är ljudtekniker och producent och stod för ljudproduktionen för den senare hälften av Tintinskivorna. Han var självklart inbjuden till evenemanget Tintin på skiva för att berätta om hur det gick till att göra alla ljudeffekter till skivorna. Bland annat avslöjade han att det faktiskt är han som är rösten till yetin i Tintin i Tibet! Därför blev det naturligt att Ulf fick ett hedersdiplom med yetins ädla nuna. Och vi välkomnade honom samtidigt som föreningens 256:e medlem och tillika hedersmedlem!
◊
Medlem nr 300: Arne Mossberg
Arne Mossberg är en legend i svensk förlagsbransch i allmänhet och i den svenska Tintinhistorien i synnerhet. Han var förlagschef för Illustrationsförlaget (som blev Carlsen/if) från starten 1968 ända fram till mitten av 1990-talet. Det var Arne Mossberg som såg till att samtliga Tintinäventyr gavs ut mellan 1968 och 1978. Han var också Jan Lööfs förläggare under många år. Självklart vill Generation Tintin hedra honom för hans insatser för Tintinutgivningen i Sverige. En längre intervju med Arne publicerades dessutom i föreningens första årsbok Tintiniana 2008.
◊
Medlem nr 333: Kristiina Kolehmainen
Kristiina Kolehmainen var tidigt en av Tintinföreningens främsta tillskyndare. Redan innan GT gick ut offentligt våren 2007 övertygade hon styrelsen om att Serieteket på Kulturhuset var den bästa platsen för oss att hålla våra evenemang. Kristiina hade förstås helt rätt och GT har sedan dess hållit årsmöten och otaliga föreläsningar och evenemang på Kulturhuset tack vare Serieteket. Vi är henne stort tack skyldig.
Kristiina drev Serieteket i femton år och var spindeln i nätet för hela serie-Sverige: hon arrangerade mässor, lyfte fram okända serier och hade ett enormt kontaktnät över hela världen. Hennes alltför tidiga bortgång 2012 var en stor förlust. Hon var en outsinlig idéspruta, en smittande glädjespridare och fenomenalt driftig; ingenting tycktes henne omöjligt. Hon fattas oss oerhört.
◊
Medlem nr 350: Sture Hegerfors
Sture Hegerfors är president i Svenska Serieakademin sedan grundandet 1965. Akademin delar bland annat ut seriepriset Adamsonstatyetten, och år 1971 fick Hergé den åtråvärda hedersbetygelsen. Sture Hegerfors har oförtröttligt verkat för seriernas sak genom böcker, artiklar och utställningar. Han har även översatt serier (bl.a. Spirou) och skrivit om serier i Nationalencyklopedien. Han kände dessutom Hergé personligen och brevväxlade med honom. Därför känns det extra roligt för Generation Tintin att välkomna Sture Hegerfors som medlem nr 350 och tillika hedersmedlem!
◊
Medlem nr 400: Jan Lööf
Jan Lööf är en legend inom svensk seriekonst och barnlitteratur tack vare serier som Felix och Ville och bilderböcker om Skrot-Nisse och morfar sjörövaren samt inte minst den kultförklarade tv-serien om de tre bagarna i Tårtan. Hans intresse för Tintin är etablerat sedan länge: Tintin dyker upp i både Felix och Ville, och i serieantologin Den första kärleken tecknade Janne en hel serie om den åldrande Tintins första riktiga kärlek. Janne spelade dessutom en viktig roll i lanseringen av Tintin på Illustrationsförlaget 1968. (Om detta kan man läsa i årsboken Tintiniana 2008!) Det känns överflödigt att motivera valet av Jan Lööf till hedersmedlem i föreningen. Vi är endast glada och stolta över att han vill vara med! Vi har fått vår 400:e medlem! (Läs den exklusiva intervjun med Jan Lööf i Tintiniana 2009!)
◊
Medlem nr 450: Michael Farr
Den brittiske journalisten och författaren Michael Farr är en välkänd person bland Tintinvänner: han är författare till flera böcker om Tintin och Hergé, däribland tre som kommit ut på svenska: Tintin – Den kompletta guiden, Tintin & Co. samt Porträtt av Hergé. Michael Farr var hedersgäst på Bokmässan 2008, där han höll två bejublade föredrag om Tintin tillsammans med Björn Wahlberg. Det föll sig naturligt för oss att på den efterföljande middagen erbjuda honom hedersmedlemskap i Generation Tintin. »Am I worthy such an invitation?« frågade han med brittiskt understatement. Jodå, det tycker vi! Våren 2012 kunde föreningen glädjas åt att bjuda in Michael Farr till GT:s årsmöte, där han höll ett två timmar långt anförande om Tintin och Hergé – till de närvarande medlemmarnas stora glädje.
◊
Medlem nr 500: Karin och Allan B. Janzon
Allan B. Janzon (1920–2010) är jämte sin hustru Karin Janzon (1914–2009) de två klassiska Tintinöversättarna, vars kongeniala tolkningar beredde tusentals läsare stor glädje på 70- och 80-talet. Vad vore väl kapten Haddock utan sitt klassiska uttryck »Anfäkta och anamma«? Det var mycket roligt att GT fick möjlighet att hylla Karin och Allan B. Janzon för deras stora insatser för Tintin i Sverige, och det var självklart att föreningen ville tilldela dem hedersmedlemskap. Tyvärr hann Karin gå bort 2009, men Allan fick sitt hedersmedlemskap på GT:s årsmöte våren 2010 i form av ett diplom och en flaska Château Moulinsart av god årgång. Tyvärr avled Allan senare samma år, men vi är ändå glada över att han tackade ja. Idag låter vi medlemsnumret 500 gälla för både Karin och Allan B. Janzon.
◊
Medlem nr 550: Stanislas
Stanislas Barthélémy är en av Frankrikes mest kända och uppskattade serietecknare. Han debuterade på 1980-talet och var en av grundarna till det fina serieförlaget L’Association. För oss Tintinvänner är han naturligtvis viktig i egenskap av tecknaren till albumet Hergés äventyr, som kom ut på svenska 2008 – en bok som till och med Hergés änka Fanny tycker är »mycket charmerande och rolig«. När Stanislas besökte Stockholm i maj 2009 bjöd föreningen med honom på årsmötet, och den stimulerande kontakt som då uppstod gjorde att vi med glatt sinne erbjöd honom hedersmedlemskap.
◊
Medlem nr 600: Paul Gravett
Paul Gravett är en av Storbritanniens mest namnkunniga serieexperter. Han har skrivit flera böcker om serier och bidrar regelbundet med artiklar och recensioner om serier i de större brittiska dagstidningarna. Han har ett särskilt gott öga till Hergé och Tintin, och han har skrivit flera längre essäer om vår favoritserie (som finns tillgängliga på hans officiella hemsida). Paul erbjöds hedersmedlemskap på seriefestivalen SPX den 25 april 2010, och han tackade ja med glädje.
◊
Medlem nr 650: Dick Harrison
Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet, är en flitig gäst i radio och tv där han lyckats med bedriften att göra historieämnet intressant för den stora publiken. Han har skrivit en stor mängd böcker, flertalet om medeltiden, men även en viktig trilogi om slaveriets historia. Harrison är även en stor seriekännare och Tintinfantast. Han har redan bidragit med flera artiklar om Tintin och Johan, Lotta & Jocko i våra årsböcker, och har hållit föredrag om Hergé, bl.a. på Sjöhistoriska museet. För några år sedan blev han till och med en seriefigur i Tintins fotspår i serietidskriften Bild & Bubbla, tecknad av Jimmy Wallin.
◊
Medlem nr 700: Göran Everdahl
Göran Everdahl är en av Sveriges mest kunniga journalister om populärkultur i allmänhet och film och serier i synnerhet. Oförtröttligt har han delat med sig av sina encyklopediska kunskaper i radio, tv, artiklar och böcker. Tintin ligger honom särskilt varmt om hjärtat och i april 2012 deltog han i evenemanget om Tintin i filmens värld på Kulturhuset – det var där han tilldelades hedersmedlemskap i föreningen, vilket han tyckte var fantastiskt hedrande.
◊
Medlem nr 714: Benoît Mouchart
Benoît Mouchart var tidigare ansvarig för den stora franska seriefestivalen i Angoulême. Men sedan en tid tillbaka är han chef för serieutgivningen på det klassiska förlaget Casterman, som gett ut Tintin sedan 1934! Mouchart är en stor serieexpert och har skrivit flera böcker, bl.a. en om Hergé och en om Jacques Van Melkebeke. Men trots
– eller tack vare – sin stora beläsenhet håller han Hergé och Tintin allra högst. Det var på seriefestivalen SPX som GT förärade honom hedersmedlemskap i föreningen, och han tog stolt emot det hett eftertraktade medlemsnumret 714.
◊
Medlem nr 721: Serieteket
Serieteket på Kulturhuset i Stockholm har ända sedan GT:s bildande i maj 2007 varit en viktig samarbetspartner till föreningen. Serietekets grundare och förra chef, Kristiina Kolehmainen, förärades tidigt hedersmedlemskap (nr 333), men vid hennes för tidiga bortgång 2012 lät GT överföra hedersmedlemskapet till hela Serieteket. Tack vare detta specialbibliotek för serier kan alla intresserade förkovra sig i seriekonsten och fördjupa sig i facklitteratur i ämnet.
◊
Medlem nr 800: Benoît Peeters
Benoît Peeters är en av världens främsta experter på Hergé och Tintin. För många svenska Tintinvänner är han känd som författaren till praktverket Hergé. Boken om Tintin och hans skapare från 1983. Han har skrivit en mängd andra böcker i ämnet, däribland Hergé – Les débuts d’un illustrateur (1987); Les Bijoux ravis (1984); samt biografin Hergé. Fils de Tintin (2002). Han har även producerat flera dokumentärfilmer om Hergé och arrangerat utställningar om Tintin. Benoît Peeters gästade GT:s årsmöte våren 2013 och höll ett bejublat föredrag. Han var mycket glad och tacksam över att tilldelas hedersmedlemskap i föreningen.
◊
Medlem nr 850: Dominique Maricq
Dominique Maricq arbetar på Hergéstiftelsen Studios Hergé i Bryssel som arkivchef med ansvar för hela det omfattande arkivet av Hergés efterlämnade skisser, illustrationer, manusutkast och inte minst brev. Dessutom ansvarar han för Hergés dokumentarkiv i form av tidningsklipp, broschyrer, foton och allt annat researchmaterial som Tintins skapare förfogade över. Han har även skrivit flera intressanta böcker om Tintin och Hergé, däribland Le Journal Tintin (2006), Hergé côté jardin (2011) och den fina Les Trésors de Tintin (2013) med 22 faksimiler. Dominique Maricq gästade Tintinföreningen på årsmötet 2014 och höll ett intressant föredrag. Samma dag tog han tacksamt emot hedersmedlemskap i föreningen.
◊
Medlem nr 900: Jean-Pierre Talbot
Jean-Pierre Talbot är för evigt förknippad i rollen som Tintin i de båda spelfilmerna Tintin i piraternas våld (1961) och Tintin i mysteriet med de blå apelsinerna (1964). Den unge Talbot var utbildad lärare och oerhört gymnastisk, två egenskaper som passade utmärkt i rollen som Tintin. Talbot gjorde inga fler filmer utan har arbetat som lärare i hela sitt liv. Men han förlorade aldrig kontakten med Tintin, och i hemlandet Belgien är han en nationalklenod i egenskap av »Tintin en chair et en os« – Tintin av kött och blod.
Tintinföreningen bjöd in Jean-Pierre Talbot till Stockholm hösten 2015 till den stora Tintin Filmfestival som vi anordnade på Kulturhuset. Talbot höll ett bejublat föredrag och signerade foton och sin självbiografi J’étais Tintin au cinéma (2008). Det var helt naturligt att förära honom hedersmedlemskap i föreningen.
◊
Medlem nr 950: Alan Baran
Alain Baran var Hergés siste sekreterare mellan åren 1978 och 1983, då Hergé avled efter en tids sjukdom. Därefter var Baran ansvarig för stiftelsen Fondation Hergé och dess olika kommersiella bolag fram till 1989. Det var även Baran som hade de första kontakterna med Steven Spielberg redan 1983, och Baran såg även till att det gjordes tecknade filmer med Smecken och Sulan samt Nelvanas populära tecknade tv-serie med Tintin.
Tintinföreningen bjöd in Alain Baran till årsmötet 2016 och han höll ett mycket intressant föredrag om sitt yrkesliv med Hergé och Tintin. Han blev mycket glad och stolt över sitt hedersmedlemskap i föreningen.
◊
Medlem nr 999: Philippe Goddin
Philippe Goddin är utan konkurrens världens främste expert på Tintin och Hergé. Han har studerat Hergés konstnärskap i mer än trettio år och har skrivit flera böcker i ämnet, bland annat den tusensidiga biografin Hergé, lignes de vie och storverket Hergé – Chronologie d’une œuvre i sju omfattande volymer. Sitt stora vetande om Hergé och Tintin grundlades när han under tio års tid var chef för Hergés efterlämnade arkiv på Fondation Hergé. Han är dessutom ordförande i den belgiska föreningen Les Amis de Hergé och redaktör för deras eminenta tidskrift.
Tintinföreningen bjöd in Philippe Goddin till årsmötet 2017 där han höll ett mycket intressant föredrag om De sju kristallkulorna och Solens tempel. Det var en mycket glad Goddin som valdes till hedersmedlem Tintinföreningen.