Evenemang 2012

Tintin och Solens tempel: Fiktion eller verklighet – 24 januari 2012

Denna kväll arrangerade föreningen tillsammans med Östasiatiska museet ett spännande evenemang om Tintin och äventyren i Inkariket. På museet pågick vid denna tidpunkt en INKA-uställning i Bergrummet. Med utgångspunkt från Tintinalbumet Solens tempel diskuterades  vad som var på riktigt och vad Hergé hittade på.

Tintinöversättaren Björn Wahlberg inledde med att skissera bakgrunden till albumet: varifrån hämtade Hergé sin inspiration, hur gjorde han sin research, och reste Hergé någonsin till Peru? Därefter följde en dialog mellan Björn och Amerikaintendenten Staffan Brunius vid Etnografiska museet, utifrån hur väl albumet förhöll sig till verkligheten: vad i skildringen av Inkariket var korrekt och vilka konstnärliga friheter tog sig Hergé?

Kvällen avslutades med en guidad visning av de äkta föremålen på plats i INKA-utställningen i Bergrummet. Evenemanget lockade omkring 70 deltagare.

* * *

Tintin i filmens värld på Serieteket – 15 april 2012

I serien ”Serieteket presenterar” gav föreningen söndagen den 15 april ett evenemang om ”Tintin i filmens värld” med anledning av DVD-släppet av Tintins äventyr – Enhörningens hemlighet. Björn Wahlberg och populärkulturexperten Göran Everdahl berättade kåserande om Tintins långa historia på film och om Hergés stora filmintresse. Evenemanget ägde rum på Bibliotek Plattan på Kulturhuset i Stockholm ohc lockade omkring 60 besökare.

* * *

Seriefestivalen på Kulturhuset – 28–29 april 2012

För femte året i rad medverkade Tintinföreningen på Stockholms Internationella Seriefestival (som tidigare hette SPX) på Kulturhuset. Festivalen pågick torsdag–söndag, och föreningen fanns på plats på marknadstorget under lördagen och söndagen.
Vi sålde Tintinbilar och andra roliga prylar från Officemakers, visade upp våra årsböcker och marknadsförde föreningen. Tre nya medlemmar gick med direkt på mässan. Dessutom hade vi som vanligt ett svårt Tintin Quiz med Tintinbilar som pris!


Extra roligt för oss Tintinvänner: den franske serieexperten Benoît Mouchart föreläste om Hergé på söndagen. Benoît Mouchart är konstnärlig ledare för den stora franska seriefestivalen i Angoulême. Han har skrivit flera intressanta böcker, bland annat biografier om Hergé och Edgar P. Jacobs. Föredraget handlade om Hergés utveckling som illustratör – både ur politiskt och psykologiskt perspektiv. Ett femtiotal personer lyssnade.

* * *

Årsmöte – 26 maj 2012

Tintinföreningen firade fem år och höll sitt femte årsmöte den 26 maj på Kulturhuset i Stockholm. Förutom for
malia i vanlig ordning presenterades historien om Generation T(intin) i en minneskavalkad av Per Jerling och Fredrik Polland. Årsboken Tintinism 2012 delades ut till de närvarande medlemmarna; spännande läsning på 176 sidor.

I pausen bjöds på jubileumstårtor och tilltugg. Huvudpersonen för dagen var den brittiske tintinologen Michael Farr, välkänd för svenska Tintinvänner som författare av tre faktaböcker om Tintin och Hergé. Michael Farr, som är hedersmedlem i GT, kom till Stockholm för att hälsa på sina svenska Tintinvänner och hålla ett spännande föredrag om Tintin och Hergé som var mycket uppskattat. Föredraget handlade om Hergés dokumentation och noggranna research. Farr är van vid att hålla föredrag i en timme, men här fick han breda ut sig under två timmar, vilket han uppskattade mycket. Efter föredraget hölls en frågestund där Tintinvännerna fick chans att få svar på sina frågor. Före årsmötet hade Michael Farr signerat sina böcker på Officemakers i Gamla stan.

Efter årsmötet hölls en gemensam middag på restaurang Mongolia Djingis Khan. Till årsmötet slöt omkring 80 personer upp.

* * *

Resa till Bryssel – 25–26 augusti 2012

Sista helgen i augusti arrangerades den fjärde resan i föreningens historia och för tredje gången var resmålet Bryssel – Hergés och Tintins hemstad. Kassören Ove Brinkheden och vår egen man i Bryssel, medlemmen Jakob Palmkvist, guidade denna gång.

Lördagen ägnades åt en stadsvandring i Bryssel i Hergés och Tintins fotspår. Bland annat besöktes Tintinbutiken vid Grand Place, den stora väggmålningen från Det hemliga vapnet samt flera andra högintressanta platser i staden. Dagen avslutades med gemensam middag.

Målet för söndagen var Musée Hergé i Louvain-la-Neuve utanför Bryssel, som vid denna tidpunkt hade en stor utställning på temat I Tibet med Tintin. En reserapport står att läsa i årsboken Tintinism 2013, s. 185–189.

* * *

Tintin på månen och Apollo 11 på Observatoriemuseet – 6 november 2012

Styrelsemedlemmen Johan Marcopoulos, tillika informationsansvarig på Rymdstyrelsen, berättade denna kväll om Tintins berömda månfärd på Observatoriemuseet i Stockholm. Med hjälp av bilder och filmklipp studerades likheter och skillnader mellan Tintins resa och verklighetens månfärder. Alla biljetter var slutsålda och lokalen var fylld till bristningsgränsen. Åhörarna fick denna gång (Johan har hållit detta föredrag tidigare vid flera tillfällen) också ta del av ett helt nytt material, bland annat ett unikt filmklipp med astronauten Christer Fuglesang där han berättar om sin syn på Tintin. Ett tiotal deltagare tog också chansen att efter föredraget ta del av en specialvisning av observationskupolen och dess klassiska teleskop från 1910. Evenemanget lockade närmare 70 deltagare.

* * *

Tintin i Kina: Familjedag på Östasiatiska museet – 25 november 2012

Tintinföreningen arrangerade denna söndag ett familjeevenemang på totalt fyra timmar tillsammas med Östasiatiska museet om Kina i allmänhet och Blå lotus i synnerhet. Museets personal stod för guidade visningar av de kinesiska samlingarna. I Ateljé Draken kunde barnen som deltog måla sin egen porslinsmugg och dekorera med drakar och lotusblommor. De som ville fick även prova på att skriva kinesisk kalligrafi med tusch och pensel.

Generation T ansvarade för två föredrag under eftermiddagen, där det första vände sig till en yngre publik och hela familjen och det andra till vuxna. Föredragshållare var Jan Romgard, journalist och doktorand i kinesiska vid Stockholms universitet, och Björn Wahlberg, Tintinöversättare och ordförande i GT.

Familjeföredraget bjöd på en spännande jämförelse mellan fakta och fiktion med hjälp av bilder och filmklipp. I det andra gav Jan och Björn en mer djupgående skildring av Hergés research, om den politiska situationen i Kina, om Hergés möte med och relation till Tchang. Även här användes bilder och filmklipp under presentationen. Omkring 50 personer deltog i evenemanget.

Kommentarer inaktiverade.